Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Energiatakarékosság otthon: idén gyerekeket is várnak az EnergiaKözösségek versenybe!

Energia megtakarítás 2013. 11. 05.

Idén az E.ON csoporttal közösen folytatja a GreenDependent Intézet az EnergiaKözösségek elnevezésű háztartási energiamegtakarítási versenyt. A verseny során a résztvevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban, beruházás nélkül, úgy, hogy közben jól együttműködő kis közösségeket alakítanak, hiszen együtt spórolni is könnyebb!

Az E.ON EnergiaKözösségek verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A program érdekessége, hogy mind a gyerekeket mind a felnőtteket bevonja a versenybe, így a jelen és jövő nemzedékei együtt tanulhatják és gyakorolhatják a környezettudatos, fenntartható életmódot. A családok az energia megtakarításával ahhoz is hozzájárulnak, hogy hosszú távon összességében kevesebb energiát kelljen előállítani, és így csökkenjen energiafüggőségünk, és a klímaváltozáshoz való hozzájárulásunk is.

A verseny célja továbbá, hogy a résztvevők úgy érjenek el energiamegtakarítást, hogy közben az életminőségük ne csökkenjen. Információt, útmutatást, és tanácsokat kapnak arra nézve, hogy befektetés nélkül hogyan takaríthatnak meg energiát saját otthonukban. Fontos, hogy a jelentkezők más családokkal, háztartásokkal is együttműködnek, ezzel erősítik egymást és közösen még jobb eredmények elérése válik lehetővé.

A versenybe 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek nevezhetnek. A családokat a közösségben a környezet védelmére érzékeny 10-15 éves gyerekek képviselik, ők felelősek a mérőórák leolvasásáért, és ők segítenek abban is, hogy a családban mindenki megismerje a megtakarítási lehetőségeket. Minden közösséget gyerek energiavadász vezet, de munkájukat a GreenDependent szakértői csapata és E.ON önkéntesek mellett egy felnőtt, önkéntes klíma-koordinátor is segíti, aki lehet egy lelkes szülő, nagyszülő, tanár, barát vagy idősebb testvér.

A verseny két részből áll: egyrészt a mérőórákat kell rendszeresen, minden hónap elején leolvasni, hogy a megtakarítás nyomon követhető legyen, másrészt a közösségek a környezettudatos és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó kreatív feladatokat oldanak meg közösen.

A részvételhez előzetes energiatudatossággal vagy klímaváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, azt a résztvevők a verseny során szakértők segítségével megszerzik. Az energiavadászokat és klíma-koordinátorokat képzéseken is felkészítik a munkára. A részvétel ingyenes, az ország egész területéről várják a jelentkezőket!

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza!

A verseny védnöke Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

A versenyben induláshoz a GreenDependent Intézet 2013. november 15-ig várja 10-15 éves gyerek energiavadászok és felnőtt klíma-koordinátorok jelentkezését! A jelentkezési lap és további információk a www.energiakozossegek.eu oldalon találhatók, vagy az info@greendependent.org címen kérhetők.

Forrás: GreenDependent Intézet

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?