Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Rockwool Építészeti és tűzvédelmi konferencia

Hírek 2013. 05. 29.

A VII. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadói a tűzesetek elkerülése céljából tekintették át az ÉTDR, az OTÉK, az OTSZ és az ÉTV változásait, gyakorlati szempontból. Jelen anyag az elhangzott előadások összesített rövid kivonata.

Dr. Bedő Katalin, a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály Építésügyi Igazgatási Osztály főosztályvezető helyettese az építésügyi törvény, az OTÉK és más, az építésügyet érintő jogszabályi változásokat ismertette. A tűz elleni védelem tervezéséről Mészáros János tűzvédelmi szakértő beszélt, míg a tűzvédelmi szempontból elkövetett kivitelezési és tervezési hibákról és a hatósági tapasztalatokról Wágner Károly tűzoltó alezredes tartott előadást. Varga Illés Levente projekt manager az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) használatát mutatta be.

A 2012-2013. évben bekövetkezett és várható építésügyi változásokat bemutató előadásában Dr. Bedő Katalin a következőkben határozta meg a változások által érintett témaköröket:

  • A lánctartozás megakadályozását elősegítő intézkedésekről szóló 1593/2012. (XII. 17.) Korm. határozat 3. pontjában meghatározott feladat végrehajtása, azaz az építési munkaterület építtető birtokába adásának korlátozásával elősegítheti a vállalkozó jogos követelésének kiegyenlítését.
  • A minimális rezsióradíj vizsgálatának előírása a közbeszerzési eljárásban, azaz az Ajánlatkérő köteles vizsgálni, hogy az ajánlattevő milyen összegű rezsióradíjjal számolt, és annak részeként milyen költségeket vett figyelembe. Aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél.
  • Az elektronikus építési napló bevezetésével kapcsolatos módosításokat, különös tekintettel arra, hogy a naplóvezetést 2013. október 1-ét követően megkezdett építőipari kivitelezési tevékenység esetén elektronikus formában kell teljesíteni.
  • A kivitelezői nyilvántartáshoz kapcsolódó szankciók erősítése, mivel kibővül az az esetkör, amikor az MKIK törli a vállalkozó kivitelezőt a nyilvántartásból. Kifejezetten ilyen eset lehet például egy alvállalkozó által bejelentett nemfizetési jelzés.
  • A regisztráció, a munka vállalása és a munka végzése feltételeinek meghatározása, mivel regisztrációhoz szükséges feltételek a lehető legszűkebb mértékig csökkentek.

Mivel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben meghatározott alapvető követelmények között másodikként szerepel a tűzbiztonság kritériuma, egy építménynek rendeltetési célja szerint annak meg kell felelnie. A hatályos törvényi szabályozás alapján építés esetén tervezői jogosultsággal rendelkező szakértővel, tervezővel el kell készíttetni a tervdokumentáció tűzvédelmi munkarészét. Mészáros János előadásában felmerült a tervezői, kivitelezői felelősség megosztásának kérdése a tűzvédelmi tervező bevonása kapcsán. A konferencián részletesen bemutatták, hogy milyen tartalommal kell rendelkeznie egy tűzvédelmi tervező által készített műszaki leírásnak, illetve, hogy ki jogosult pontosan egy terv tűzvédelmi munkarészének elkészítésére. Szó esett arról is, hogy milyen tűzvédelmi részeket kellene tartalmaznia az építész tervező műszaki leírásának akkor, amikor nem kerül bevonásra tűzvédelmi tervező vagy szakértő.

Wágner Károly a hatósági tapasztalatokat fejtette ki, elsősorban a tűzvédelmi szempontból elkövetett kivitelezési és tervezési hibákkal kapcsolatosan. Bemutatta, hogy milyen engedélyek, tervek és minősítések szükségesek, illetve melyek azok, amelyek általában hiányoznak a kivitelezés és tervezés során. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. július 1.-től a termékjellemzők hivatalos dokumentációjában változások következnek majd be. A szakértő végezetül részletezte a nem megfelelő anyagok kiválasztásának, vagy nem megfelelő beépítésének a tervezőre, kivitelezőre vonatkozó következményeit is.

Varga Illés Levente az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert (ÉTDR) mutatta be, a gyakorlatban a leggyakrabban feltett kérdések és problémák alapján. Az ÉTDR elsődleges célja az, hogy az építésügyi közigazgatást gyorsabbá, hatékonyabbá tegye, és működési költségeit csökkentse – emelte ki a szakértő.

A 2013. január 1-jétől kötelező elektronikus ügyintézést megvalósító ÉTDR-t a közreműködő hatóságoknak kötelező használnia, így az ügyfél számára is lehetővé vált az elektronikus kapcsolattartás és a folyamatok nyomon követése. A kérelmezőt és tervezőjét annyiban érinti a változás (kötelező jelleggel), hogy az elektronikus ügyintézés alapfeltételéül szolgáló dokumentáció törzsét alkotó tervdokumentációt elektronikusan kell rendelkezésre bocsátania.

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzvédelem
Építési jog

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?