Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Ismét magasra tették a mércét - a 30 éve szabadalmaztatott technológia negyedik generációja megérkezett

Gyártói hírek, cikkek 2013. 04. 16.
Hungarotherm díjas a Daikin VRV rendszere
Hungarotherm díjas a Daikin VRV rendszere

A légkondicionálók piacán globálisan piacvezető Daikin csúcstechnológiát képviselő beltéri légkondicionáló berendezéseket és hűtő-fűtő rendszereket kínál kereskedelmi létesítményekben, lakóépületekben és ipari üzemekben való alkalmazásra. A növekvő lakossági eladások mellett a gyarapodás fókuszában olyan innovációk állnak, amelyek  elsősorban hotelek, irodaházak, szállodák és bankfiókok klímatizálására kifejlesztett direkt elpárologtatású, változó hűtőközeg-tömegáramú, röviden VRV rendszerek működését teszik miden korábbinál gazdaságosabbá és korszerűbbé. A magyar piac mellett ezúttal a szakma is a Daikin mellett tette le voksát: Hungarotherm díjat kapott a VRV rendszer negyedik generációs fejlesztése.

A hagyományos fűtési és hűtési rendszerek legjobb alternatívája

A Daikin 30 évvel ezelőtt fejlesztette és szabadalmaztatta a változó hűtőközeg-tömegáramú (VRV) rendszerét, mely mára akár 64 beltéri egységgel, egyedi hőmérsékletszabályozással és költségosztással, 165 m-es csőhosszal, 90 m-es szintkülönbséggel szinte bármilyen korszerű épület komfort hűtésére és fűtésére alkalmazható, alternatív fűtés nélkül. A VRV/VRF rendszer továbbra is az egyetlen olyan, kereskedelemben kapható rendszer, amely folyamatosan szabályozza a rendszerben használt hűtőközeg tömegáramát az egyes zónák hűtési vagy fűtési igényeitől függően, optimális komfortszintet és energiahatékonyságot biztosítva.

Folyamatos innováció

A fosszilis energiahordozók kimerülése és növekvő környezeti erózió világszerte takarékosságra, szakszerű energiafelhasználásra inti a lakosság mellett az ipari felhasználókat egyaránt. A Daikin igyekszik maga is katalizálni a fogyasztói trendek változását, és az utóbbi években vezető szerepet ért el a környezetet fokozottan kímélő termékek gyártásában.  E szemléletet a vállalat az eltérő ökológiai rendszerekhez, felhasználói sajátosságokhoz is adaptálni tudja. A VRV termékek egymás után következő generációinak fejlesztésével a VRV ma már a hővisszanyerős, hőszivattyús, hűtési vagy fűtési megoldások, geotermikus verziók, valamint az R-22 hűtőközeggel működő rendszerek cseréjére alkalmas termékválasztékot nyújt.

25%-os energia megtakarítás, szezonális hatékonyság, egyszerűbb programozás és beszerelés

Az eddigi Daikin VRV rendszerhez képest az új, VRV IV-es rendszer az iparban jelenleg egyedülálló tulajdonságokkal is rendelkezik. A piacon elsőként tudja 2 csöves VRV rendszerrel megvalósítani, hogy fűtési üzemmódban a leolvasztás alatt is a speciális fázisváltó elemnek köszönhetően folyamatosan tud fűtési üzemmódban dolgozni. Ezáltal az a diszkomfort érzet, ami a 2 csöves VRV rendszereknél leolvasztás alatt előjött, itt megszűnik; hisz nem kell a beltéri egységeknek télen a leolvasztás miatt hűtő üzemmódra átkapcsolniuk. 25%-kal növekedett a nyári szezonális hatékonyság is, azaz az SEER értéke, köszönhetően az eddig az összes gyártónál alkalmazott fix 6°C-os elpárolgási hőmérséklet helyett bevezetett, automatikusan változó hűtőközeg hőmérsékletnek. Az eddigi 5-6.5-ös ESEER (szezonális energia hatékonysági tényező, mely figyelembe veszi a részterheléses működést is) értékeihez képest - mely eddig is a piac legenergiatakarékosabb VRV rendszerei közé tartozott-, az új Daikin VRV IV-es rendszer szezonális hatékonysága a kültéri egység teljesítményétől függően 6,5-7,5-ös értéket ér el. A hűtési igényeknek megfelelően a rendszer 6 és 16°C között folyamatosan változtatja az elpárolgási hőmérsékletet. Ha az aktuális hűtési igény nem éri el a maximumot, elegendő részterhelésen járnia a rendszernek, ekkor elegendő a magasabb elpárolgási hőmérséklet, ami egyben magasabb kifújt levegőt eredményez, tovább növelve ezzel a helyiségben a komfortszintet. A 25%-os hatékonyság növekedés egyben 25%-os energia megtakarítást és ugyanennyi CO2 kibocsátás csökkentést jelent (lokálisan nincs kibocsátás, csak az elektromos áram előállításának a helyén). A VRV IV-es rendszer további nagy újdonsága a VRV Konfigurátor, melynek segítségével a kültéri egységre számítógépen keresztül különféle, előre konfigurált beállítások egyszerűen feltölthetőek, akár ugyanaz az elmentett konfiguráció több kültéri egységre is, időt takarítva ezzel a helyszíni beállításoknál. További könnyítés a szerelőknek, hogy a kültéri egység csövezése elölről, oldalról és alulról is lehetséges. A VRV IV-es kültéri egységre nem csak VRV beltéri egységeket, hanem légkezelőt (hűtésre és utófűtésre egyaránt), split beltéri egységeket, légfüggönyt illetve hűtött vagy fűtőtt víz előállítására alkalmas hidroboxot is illeszthetünk, biztosítva a felületfűtés vagy felülethűtés előnyeit.

„A VRV negyedik generációja igaz mérföldkő mind a komfort, mind az energiatakarékosság terén. A folyamatos fűtési funkció lehetővé teszi, hogy a hagyományos VRV rendszerekkel szemben a fűtött helyiség energiáját ne kelljen felhasználni a kültéri egység leolvasztásához, a hűtési üzemmód pedig akár 25%-os energiamegtakarítást is eredményezhet, mindezt egy integrált rendszeren keresztül. Nincs szükség külön hűtési és fűtési rendszerre, a VRV IV mindezt kimagasló komfort és alacsony energiafelhasználás mellett biztosítja a változó tömegáramú rendszerek rugalmasságával. Nem véletlen, hogy a Daikin világszinten több mint 50%-os piaci részesedéssel rendelkezik ebben a szegmensben, és Magyarországon is piacvezető.”– nyilatkozta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a díjátadás alkalmából.

A javuló magyarországi mutatók, a terjesztői hálózat és a termékpaletta együttes bővülése az elmúlt év során fenntartható növekedési pályára állította a magyarországi képviselet tevékenységét is. A március 31-én lezáruló 2012-es üzleti évet euro alapon 5,6% növekedéssel zárták, növekedni tudtak a lakossági piacon a split klímák és az Altherma levegős hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerek területén, továbbá a VRV alkalmazások esetén is. Az építőiparban tapasztalható negatív tendencia ellenére az új építések száma  a lakossági piacon ugyan csökkent, de az egy ingatlanra eső alapterület nő, ami a Daikinnak, mint prémium márkának kedvez.

Forrás: SZÓVAL Kommunikáció

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Légtechnika, klíma
Fűtés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?