Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Közép-Európai Építészeti Filmcsere

  • Időpont: 2012. július 2. 20 óra
  • Helyszín: Trapéz padlás (1093 Budapest, Imre u. 2.)

A Közép-Európai Építészeti Filmcsere projekt során különböző közép-európai, építészettel és a városi térrel foglalkozó szervezeteket hívtunk meg, hogy gyűjtsenek filmeket és állítsanak össze egy-egy vetítést olyan filmekből, amelyek az építészet és a városi átalakulás témáihoz kapcsolódnak. A vetítés-sorozat különböző nézőpontok szerint készült válogatásokat mutat be Pozsonyban, Brno-ban, Prágában, Krakkóban és Varsóban készült rövidfilmekből: kísérleti videókból, művészvideókból, dokumentumfilmekből és riportokból.

A július 2-i budapesti vetítés olyan filmek közül válogat, amelyek a szocialista lakótelepekhez fűződő, átalakuló viszonyt mutatják be. Az 1960-as évektől kezdődően és egészen az 1980-as évek közepéig, a házgyári elemekből épített funkcionalista lakóépületek meglehetősen átrajzolták Kelet-Európa városainak képét. Az olcsóságra és a hatékony térkihasználásra törekedve ezek az épületek kevés helyet hagytak a nem tervezett funkciók és tevékenységek kibontakozására. A válogatásban bemutatott filmek azt a folyamatot kísérik végig, amely során a lakótelepi lakások lakói nem csak alkalmazkodnak új élettereikhez, de a saját képükre is formálják azokat.

Heidrun Holzfeind: A Fémkapu mögött / Behind the Iron Gate (Varsó, 2009, 55’)

A film a varsói Za Zelazna Brama (A fémkapu mögött) elnevezésű lakótelep hétköznapi életét mutatja be. A telep 1965 és 1972 között épült Varsó központjában, az ún. Kis Gettó romjain. A 19 hatemeletes épület mindegyike modern, racionális alapelvek szerint épült, és lakói munkások, funkcionáriusok, akadémikusok és a varsói értelmiség voltak. Az 1970-es években a lakótelep a lengyel szocialista prosperitás és technológiai fejlődés szimbóluma volt, de ma a telep nemkívánatos, szűkös lakásai sokakat a kommunista korszakra emlékeztetnek. 1989 óta számos posztmodern hotel, lakó- és irodaház épült az épületek közé, így átrajzolva a lakótelep elrendezését és elfoglalva a zöld területeket.

Juraj Chlpík: Petržalka-i identitás / Petržalka Identity (Pozsony, 2010, 25’)

Petržalka Pozsony legnagyobb városrésze, ahol megépülése óta már három generáció nőtt fel. Emberek jönnek és mennek, és új történelem íródik, amely kívülről észrevétlen, csak a lakók intim, személyes történetein keresztül elevenedik meg. A film a betonrengeteg néhány lakójának portréját mutatja be, akik próbálnak gyökeret ereszteni e múlt nélküli környezetben. A film alapjául szolgáló, azonos című kiállításhoz hasonlóan, Juraj Chlpík itt is egymás mellé rendeli a lakók történeteit és a lakások fizikai megjelenését, elrendezését.

Keserue Zsolt, Polyák Levente & Dénes Ágnes: Lekerekítés / Rounding Off (Budapest, 2006-2007, 22’)

A Lekerekítés egy Magyarország különböző lakótelepein folytatott kutatómunka eredménye. A számos lakásban készített interjúk, fotók és video felvételek személyre szabott megoldásokat mutatnak be egy teljesen standardizált élettér belakására. A film az eredeti elrendezés legkülönbözőbb változatait, berendezési módozatait tárja elénk, és a lakótelepeken megvalósult eklektikus sokszínűségről, a virágzó 'csináld magad' kultúráról és a lakók kulturális hátterének sokszínűségéről tesz tanúságot.

A program ingyenes, a filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

További információk a honlapon. Kapcsolat: Schanz Judit judit.schanz@kek.org.hu

Az esemény támogatója az International Visegrad Fund.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?