Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Világhírű fotóművészek a MOME-n

Hírek 2012. 05. 04.

Budapest, 2012. május 3. - Különleges pillanatokat élhettek át azok, akik a mai napon részt vettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett fotóalbum bemutatón. A Holcim Hungária Zrt. meghívására először járt hazánkban a két világhírű ipari fotóművész páros, Fritz Brunier és David Hiepler. A művész duó azt a nagyszabású fotóalbumot mutatta be, mely a világ egyik vezető cementipari vállalatának 100 éves évfordulója alkalmából készült. Kötetlen beszélgetés keretében pillanthattunk be egy olyan ipari-művészi megrendelés kulisszái mögé, melynél a művészek teljes szabadsággal rendelkeztek.

A Holcim, a vállalatcsoport fennállásának 100 éves évfordulóját méltó módon kívánta megünnepelni, ezért egy kivételes lehetőséget biztosított három világhírű fotóművésznek, Fritz Bruniernek, David Hieplernek és Marco Grobnak. Az alkotók szinte teljes művészi szabadsággal rendelkeztek a képek elkészítésekor.

A Holcim ezzel az albummal kívánt tisztelegni közel 80 000 munkavállalója előtt mindazért az elhivatottságért és odaadásért, melyet a három fotós is megtapasztalt munkája során.

Különleges kiadvány született, mely több mint egy fotóalbum. A Holcim üzemekben világszerte dolgozó kétkezi munkásokról Marco Grob készített nyers, őszinte fotókat: „Minden portré egy ablak, mely betekintést enged az egyéni létezés mélységeibe és a kortárs élet megismerésébe.”

A Hiepler-Brunier páros az ipari létesítményekről készített lélegzetelállító, művészi felvételeket. „Sokat gondolkoztunk azon, milyen megközelítéssel kezdjünk a munkának. Végül maga a helyzet, adta a kezünkbe a megoldás kulcsát: kívülálló megfigyelők vagyunk egy idegen világban. Megpróbáltunk olyan képeket készíteni, melyek többek felületes érzékeltetésnél. Olyanokat, amelyek bemutatják az üzemegység összetettségét, nem ítélkeznek, de közvetítik csodálatunkat. Az eredmény nem más, mint a saját szemünkön keresztül leszűrt szubjektív valóság, nem pedig az iparág vagy a vállalat általános bemutatása.  Utazásaink során végül 13 országban 16 különböző helyre jutottunk el”- nyilatkozta a Hiepler-Brunier páros.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevében Szalontai Ábel, a Fotográfia Tanszék vezetője vezette a beszélgetést, mely során a művészek kifejtették, mit jelent életművükben e kivételes megbízás. A szakmai-technikai részleteken kívül számtalan háttér információt osztottak meg az érdeklődő közönséggel.

Az eseményen a sajtó munkatársai és a MOME diákjai mellett a hazai fotógráfia képviselői is bepillantást kaphattak a két alkotó művészetébe. Számtalan kérdés hangzott el a megjelentek részéről, melynek eredményeképp izgalmas beszélgetés keretében kaphatott teljes képet mindenki egy ekkora horderejű művészi alkotás létrejöttének kulisszatitkairól.

A Holcim Hungária Zrt.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata, melynek 2010-ben elért nettó árbevétele 22,199 milliárd forint (IFRS) volt. Magyarországon a Holcim 565 főt foglalkoztat (2010.12.31-i adat). A társaság társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal, 2010-ben a Figyelő TOP 200 Társadalmi Elkötelezettség díjjal ismerték el. A vállalat 2011-ben rangos, nemzetközi díjat, European Excellence Awards-ot kapott a fenntartható építészetért folytatott szemléletformáló munkájáért.

David Hiepler és Fritz Brunier

David Hiepler és Fritz Brunier

David Hiepler 1969. augusztus 1-jén született a németországi Lank-Latumban. Düsseldorfban, majd a svájci Bázelben nőtt fel. 1992 és 1994 között fotográfiai tanulmányokat folytatott a berlini Lette-Vereinben.1996 óta dolgozik együtt Fritz Brunierrel.

Fritz Brunier 1972. március 20-án született Krumbachban, majd Bad Wörishofenben nevelkedett. 1992 és 1994 között a berlini Lette-Verein hallgatója volt. 1996 óta dolgozik együtt David Hieplerrel.

A Hiepler-Brunier páros számos nemzetközi vállalatnak, reklám- és grafikai ügynökségnek, nemzetközi magazinnak és építész irodának dolgozott. Műveiket számos európai galériában és múzeumban kiállították.

Művészetüket többek között az alábbi díjakkal is elismerték: ADC Award (Németország, Egyesült Államok), One Show Award (New York), New York Festivals Award, The Lead Award (Németország), Cannes-i Arany Oroszlán Díj.

Forrás: Grayling Hungary

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?