Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Fókuszban a napenergia a RENEXPO®-n!

Energia megtakarítás 2012. 02. 15.

1. Nemzetközi Szolár Konferencia és Szolár Park a RENEXPO®-n!

Magyarországon a napenergia hasznosítás vonatkozásában az elvi potenciál több tízezer MW teljesítmény lehet, a legjelentősebb korlátozó tényező a berendezések magas árához kapcsolódóan a rendelkezésre álló támogatási keretek szűkössége. Mindazonáltal a magyarországi napsütéses órák számát tekintve a napenergia termikus hasznosítása a kifejlett technológia révén igen jó eszköz a megújuló energiaforrások elterjesztésében, míg a fotovoltaikus napenergia esetén a felgyorsult gyakorlatorientált kutatás-fejlesztési munkák tehetik lehetővé a versenyképes rendszerek terjedését.

Leginkább támogatással éri meg a napenergiába fektetni, melyhez az állam jelentős segítséget adhat. A napenergia befogása, ha az villamos energia célú hasznosítás, ma még önmagában nem tud megtérülni, csak akkor, ha pályázati támogatás is párosul mellé. Az így megtakarított összeg a nyertes települések költségvetését gyarapítja, illetve az adott intézmény működési költségét csökkenti. Fontos megemlíteni a fiatalok szemléletformálását, hogy amikor már igazából versenyképessé és megfizethetővé válik a technológia, akkor minél többen értsenek hozzá, és legyenek elkötelezettek a megújuló energiák használatában.

Az új Széchenyi Tervből 2011-ben 7,7 milliárd forint jutott nap általi villamosenergia-termelésre alkalmas berendezések telepítésére, összesen 169 pályázatot bíráltak el eredményesen. Összességében azonban a tavalyi évben sokkal több ment el ennél az összegnél megújuló energiaforrásokra. 2012. márciusától egy belső átcsoportosítás után várhatóan a megújuló energia-pályázatokra 40 milliárd forint nyílik meg ismételten. A megújulók támogatott használatával a cégek működési költségeiket tudják csökkenteni, és ezáltal versenyképesebb körülmények között tudják előállítani termékeiket.

A RENEXPO® Central Europe nemzetközi kiállítás Magyarország vezető energetikai szakmai rendezvényeként kiemelten foglalkozik a napenergia témával. Minden évben magas a napenergiával kapcsolatos megoldások iránt érdeklődök száma, de ez az arány 2011-ben több mint 22% volt a látogatók körében, a kiállítóknak pedig közel 25%-a napelemmel vagy napkollektorral foglalkozik. A nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezésre kerül a Szolár Park, ahol a látogatók egy helyen találják meg az energetika ezen ágában piacvezető cégeket, szervezeteket.

A kiállítással párhuzamosan megrendezésre kerül az 1. Nemzetközi Szolár Konferencia, ahol nemzetközi és hazai szakemberek segítségével bemutatásra kerülnek a piaci újdonságok és aktuális trendek. Az innovatív technológián felül szükség van az országonként változó támogatási és szabályozási, engedélyeztetési rendszerek ismeretére is, hiszen mások tapasztalataiból is tanulhatunk. A program összeállításakor a szervező szakmai bizottság ezek bemutatására is nagy hangsúlyt fektetett. A napenergia téma és a kapcsolódó szakmai konferencia szponzora a REC Solar Germany GmbH.

A szervező REECO Hungary Kft. minden évben több hazai és nemzetközi szakmai szövetség támogatását élvezi a megfelelő szakmai háttér és kommunikációs támogatottság érdekében. 2012-ben is a RENEXPO® együttműködő partnerei többek között

  • a Magyar Napelem Iparági Egyesület,
  • a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség,
  • a Magyar Szolár Szövetség,
  • a European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF),
  • PV Cycle Association.

A RENEXPO® Central Europe 2012-ben május 10-12. között kerül megrendezésre Budapesten.

  • A kiállításról, kísérő programokról, szakmai konferenciákról további információkat olvashat honlapunkon: www.renexpo.hu

Forrás: REECO Hungary Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?