Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Mekkora házat építsek? - Saját tapasztalatok

Tervrajz készítés 2009. 09. 08.

A cím persze nem arra utal, hogy milyen nagyot. Azoknak szól, akik a lakástámogatási rendszer változásait követően még mindig nem adták fel, hogy családi házat fognak építeni, de anyagi lehetőségeik korlátozottak.

Az alapterülettel való spórolás többnyire anyagi okokból szükséges, de sokszor lehet oka a telek kis beépíthető területe is, vagy akár mindkettő együtt. Így volt ez saját családi házunknál is, így nem mondhatnám, hogy a helyiségek túl lennének méretezve. Sőt, növelte a kötöttségeket, hogy a ház kétlakásos, így a szomszédok igényeihez is alkalmazkodni kellett.

Mivel az épület a ’80-as évek második felében épült, volt alkalmam tapasztalatot szerezni, mennyire válnak be a gyakorlatban a sokszor kicentizett méretek. Ezek a tapasztalatok – gondolom – hasznosak lehetnek azoknak is, akik még csak foglalkoznak az építkezés gondolatával, számolgatják, mekkora az a minimális alapterület, amelyen megvalósíthatják a számukra megfelelő funkciót.

A földszint és a tetőtér az alábbi helyiségekből áll: 

Közlekedő területek: 10,68 m²

Ebbe beletartozik az előszoba, illetve a földszinti és tetőtéri közlekedők területe. Használható, a célnak megfelel, nincs túlméretezve sem.

Közlekedőkből nyíló beépített szekrények: 1,50 m²

Ez bizony lehetne több, mert tárolóhelyből soha nem elég. Szükség lenne még egy legalább 2 m²-es külön gardrob helyiségre a földszinten, az előszobához kapcsolódva.

Lépcső: 4,76 m²

A lépcső kétkarú, tartalmaz néhány húzott fokot, illetve egy közbenső pihenőt is (vízszintes rész a két lépcsőkar között). A 3,00 m-es szintkülönbséghez 16 fellépő tartozik. Most már úgy látom, kicsit magasak a fokok, bár még jóval a családi házban megengedett 20 cm alatt vannak. Érdemesebb lett volna kihagyni a pihenőt, és ugyanezen az alapterületen húzott karú lépcsőt tervezve növelni a fokok számát, ezzel csökkentve a fellépési magasságot.

FÖLDSZINT 

Nappali: 26 m²

Mindennapos használatra kényelmes méret. Elfér benne egy 5 személyes sarokkanapé, 3 fotel, szekrényfal, TV. 10-12 főnél nagyobb vendégséget viszont - ha csak egy mód van rá - inkább nyáron rendezek, mikor ki lehet menni a teraszra és a kertbe…

Konyha - Étkező: 7,93 m² + 10,56 m²

A konyha és az étkező egy helyiség. Az U alakban berendezett konyha az étkezőrészhez pulttal kapcsolódik. A konyha alapterületével nincs gond, viszont az nem ártana, ha az étkező kicsit nagyobb lenne. Ugyanaz igaz rá, mint a nappalira: hétköznapi használatra egy 6 személyes asztal kényelmesen elfér, de ha vendégeket hívunk, 10-12 embert már csak szűkösen tudok leültetni.

Kamra: 0,95 m²

Ha csak ennyi egy kamra területe, az elég kevés. Nálunk a pinceszinten van egy kiegészítő tároló is (5,22 m²), ahol elfér egy mélyhűtő láda, illetve jó pár dolog, amit az ember nagyobb mennyiségben vesz, vagy ritkábban használ.  Ezt figyelembe véve a konyha melletti kamra céljára ez nagyjából elég.

Dolgozó: 11,50 m²

Kétszemélyes dolgozószoba, két rajzasztal méretű íróasztallal, sok tárolóhellyel. Ha rend lenne, elég lenne… Még úgyis, hogy volt egy hosszabb időszak, mikor otthon dolgoztam. Ami viszont kár volt: nem kellett volna beépített bútorral berendezni, mert ez a későbbi funkcióváltást akadályozza.

Földszinti WC kézmosóval: 1,80 m²

Kényelmes méret. Hasznos lett volna kicsit megnövelni, és egy zuhanyfülkét is beépíteni.

Télikert: 9,34 m²

A nappaliból nyíló télikertben jelenlegi formájában nagyszámú szobanövényemet tárolom, ősztől tavaszig. Méreténél fogva nemigen alkalmas másra, ahhoz kicsi, hogy néhány széket, asztalt is elhelyezzünk benne. Kevesebb növény viszont nem tudja biztosítani azt a klímát, amitől a benntartózkodás kellemessé válik. Bár a növényekkel teli télikert vitathatatlanul szép látvány, így utólag nézve ennél a lakásméretnél - a kötött beépíthető terület miatt - luxusnak érzem, hogy ekkora alapterületet ilyen célra használtunk fel. Jól jött volna a nappali, étkező és a földszinti tárolóhely növelésére.

TETŐTÉR

Hálószoba: 11,09 m²

Ami egy ekkora alapterületen elfér: franciaágy, 1,80 hosszú beépített szekrény, illetve további tárolószekrények. 

Gyerekszobák: 12,13 m² + 11,70 m²

Gyerekszobának ez a méret, gyerekkorban, tökéletesen megfelel. 20 éves kor felett viszont egyre kevésbé. Most már szükség lenne mindkét szobához egy-egy külön vizesblokkra, teakonyhára és egy viszonylag szeparált megközelítésre… 

Fürdőszoba: 6,10 m² 

A fürdőszoba a kis alapterület ellenére viszonylag tágasnak tűnik. Egyrészt nem itt zajlik a mosás, másrészt a tetőtéri jelleg miatt ehhez is bőven kapcsolódik 1,90 m alatti terület. A berendezése mosdó, WC, bidé, illetve egy sarokkád, sok lerakópulttal.  

Mosókonyha: 3,10 m²

Mosás, vasalás, szárítás céljára elég ekkora terület.

A földszint és a tetőtér együtt 129,14 m². Tapasztalataim szerint ez az alapterület addig, míg a  gyerekek kicsik, megfelelő, kiegészítve a pinceszinten némi tárolóterülettel és a garázsokkal.

Ma már két dologgal van problémám:

A mi életmódunkhoz hiányzik egy vendégszoba. Igaz, az alagsorban van erre egy helyiség külön zuhanyzóval, de az mégsem az igazi.

A másik a nagyobb gond. Előre soha nem lehet tudni, felnőttkorú gyerekeink meddig laknak velünk. Míg eleinte fontos a lakáson belül a szülők közelsége, ez, ahogy az idő múlik, sok szempontból egyre inkább hátránnyá válik. Kis alapterületen - és a 129 m² lakóterület családi ház vonatkozásban annak számít – nemigen oldható meg a későbbi kellő szeparáltság.

Mikor az ember fiatal, általában kevés a pénze és a tapasztalata. Nemigen jellemző, hogy olyan méretű házat tud építeni, ami később minden várható élethelyzetben megfelelő lesz. A megoldást ilyen eseten a költözés vagy egy új építkezés jelentené, de ebben sokszor nem partner az egész család. Ma már legalább arra biztosan odafigyelnék, hogy a földszinti dolgozószoba funkcióját különösebb változtatás nélkül módosítani lehessen, és tartozzon hozzá egy külön vizesblokk. 

Szabó Adrienn építész tervező

Kapcsolódó cikkek:

 


< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tervrajz készítés, háztervezés

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Árpád-kori építészeti hagyományok Szepes és Sáros megyében I-II.

Építészettörténet 2023. 11. 27.

A kötet első része a Szepes és Sáros megyei építészeti emlékek részletes bemutatását és elemzését tűzi ki célul. A kötet második része az egyes emlékek szakszerű katalógusát tartalmazza, feltüntetve a releváns írott forrásokat, a szakirodalmi hivatkozásokat, az egyes épületek leírásával és datálásával

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?