Utolsó frissítés: 2021-07-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Mekkora házat építsek? - Saját tapasztalatok

Tervrajz készítés 2009. 09. 08.

A cím persze nem arra utal, hogy milyen nagyot. Azoknak szól, akik a lakástámogatási rendszer változásait követően még mindig nem adták fel, hogy családi házat fognak építeni, de anyagi lehetőségeik korlátozottak.

Az alapterülettel való spórolás többnyire anyagi okokból szükséges, de sokszor lehet oka a telek kis beépíthető területe is, vagy akár mindkettő együtt. Így volt ez saját családi házunknál is, így nem mondhatnám, hogy a helyiségek túl lennének méretezve. Sőt, növelte a kötöttségeket, hogy a ház kétlakásos, így a szomszédok igényeihez is alkalmazkodni kellett.

Mivel az épület a ’80-as évek második felében épült, volt alkalmam tapasztalatot szerezni, mennyire válnak be a gyakorlatban a sokszor kicentizett méretek. Ezek a tapasztalatok – gondolom – hasznosak lehetnek azoknak is, akik még csak foglalkoznak az építkezés gondolatával, számolgatják, mekkora az a minimális alapterület, amelyen megvalósíthatják a számukra megfelelő funkciót.

A földszint és a tetőtér az alábbi helyiségekből áll: 

Közlekedő területek: 10,68 m²

Ebbe beletartozik az előszoba, illetve a földszinti és tetőtéri közlekedők területe. Használható, a célnak megfelel, nincs túlméretezve sem.

Közlekedőkből nyíló beépített szekrények: 1,50 m²

Ez bizony lehetne több, mert tárolóhelyből soha nem elég. Szükség lenne még egy legalább 2 m²-es külön gardrob helyiségre a földszinten, az előszobához kapcsolódva.

Lépcső: 4,76 m²

A lépcső kétkarú, tartalmaz néhány húzott fokot, illetve egy közbenső pihenőt is (vízszintes rész a két lépcsőkar között). A 3,00 m-es szintkülönbséghez 16 fellépő tartozik. Most már úgy látom, kicsit magasak a fokok, bár még jóval a családi házban megengedett 20 cm alatt vannak. Érdemesebb lett volna kihagyni a pihenőt, és ugyanezen az alapterületen húzott karú lépcsőt tervezve növelni a fokok számát, ezzel csökkentve a fellépési magasságot.

FÖLDSZINT 

Nappali: 26 m²

Mindennapos használatra kényelmes méret. Elfér benne egy 5 személyes sarokkanapé, 3 fotel, szekrényfal, TV. 10-12 főnél nagyobb vendégséget viszont - ha csak egy mód van rá - inkább nyáron rendezek, mikor ki lehet menni a teraszra és a kertbe…

Konyha - Étkező: 7,93 m² + 10,56 m²

A konyha és az étkező egy helyiség. Az U alakban berendezett konyha az étkezőrészhez pulttal kapcsolódik. A konyha alapterületével nincs gond, viszont az nem ártana, ha az étkező kicsit nagyobb lenne. Ugyanaz igaz rá, mint a nappalira: hétköznapi használatra egy 6 személyes asztal kényelmesen elfér, de ha vendégeket hívunk, 10-12 embert már csak szűkösen tudok leültetni.

Kamra: 0,95 m²

Ha csak ennyi egy kamra területe, az elég kevés. Nálunk a pinceszinten van egy kiegészítő tároló is (5,22 m²), ahol elfér egy mélyhűtő láda, illetve jó pár dolog, amit az ember nagyobb mennyiségben vesz, vagy ritkábban használ.  Ezt figyelembe véve a konyha melletti kamra céljára ez nagyjából elég.

Dolgozó: 11,50 m²

Kétszemélyes dolgozószoba, két rajzasztal méretű íróasztallal, sok tárolóhellyel. Ha rend lenne, elég lenne… Még úgyis, hogy volt egy hosszabb időszak, mikor otthon dolgoztam. Ami viszont kár volt: nem kellett volna beépített bútorral berendezni, mert ez a későbbi funkcióváltást akadályozza.

Földszinti WC kézmosóval: 1,80 m²

Kényelmes méret. Hasznos lett volna kicsit megnövelni, és egy zuhanyfülkét is beépíteni.

Télikert: 9,34 m²

A nappaliból nyíló télikertben jelenlegi formájában nagyszámú szobanövényemet tárolom, ősztől tavaszig. Méreténél fogva nemigen alkalmas másra, ahhoz kicsi, hogy néhány széket, asztalt is elhelyezzünk benne. Kevesebb növény viszont nem tudja biztosítani azt a klímát, amitől a benntartózkodás kellemessé válik. Bár a növényekkel teli télikert vitathatatlanul szép látvány, így utólag nézve ennél a lakásméretnél - a kötött beépíthető terület miatt - luxusnak érzem, hogy ekkora alapterületet ilyen célra használtunk fel. Jól jött volna a nappali, étkező és a földszinti tárolóhely növelésére.

TETŐTÉR

Hálószoba: 11,09 m²

Ami egy ekkora alapterületen elfér: franciaágy, 1,80 hosszú beépített szekrény, illetve további tárolószekrények. 

Gyerekszobák: 12,13 m² + 11,70 m²

Gyerekszobának ez a méret, gyerekkorban, tökéletesen megfelel. 20 éves kor felett viszont egyre kevésbé. Most már szükség lenne mindkét szobához egy-egy külön vizesblokkra, teakonyhára és egy viszonylag szeparált megközelítésre… 

Fürdőszoba: 6,10 m² 

A fürdőszoba a kis alapterület ellenére viszonylag tágasnak tűnik. Egyrészt nem itt zajlik a mosás, másrészt a tetőtéri jelleg miatt ehhez is bőven kapcsolódik 1,90 m alatti terület. A berendezése mosdó, WC, bidé, illetve egy sarokkád, sok lerakópulttal.  

Mosókonyha: 3,10 m²

Mosás, vasalás, szárítás céljára elég ekkora terület.

A földszint és a tetőtér együtt 129,14 m². Tapasztalataim szerint ez az alapterület addig, míg a  gyerekek kicsik, megfelelő, kiegészítve a pinceszinten némi tárolóterülettel és a garázsokkal.

Ma már két dologgal van problémám:

A mi életmódunkhoz hiányzik egy vendégszoba. Igaz, az alagsorban van erre egy helyiség külön zuhanyzóval, de az mégsem az igazi.

A másik a nagyobb gond. Előre soha nem lehet tudni, felnőttkorú gyerekeink meddig laknak velünk. Míg eleinte fontos a lakáson belül a szülők közelsége, ez, ahogy az idő múlik, sok szempontból egyre inkább hátránnyá válik. Kis alapterületen - és a 129 m² lakóterület családi ház vonatkozásban annak számít – nemigen oldható meg a későbbi kellő szeparáltság.

Mikor az ember fiatal, általában kevés a pénze és a tapasztalata. Nemigen jellemző, hogy olyan méretű házat tud építeni, ami később minden várható élethelyzetben megfelelő lesz. A megoldást ilyen eseten a költözés vagy egy új építkezés jelentené, de ebben sokszor nem partner az egész család. Ma már legalább arra biztosan odafigyelnék, hogy a földszinti dolgozószoba funkcióját különösebb változtatás nélkül módosítani lehessen, és tartozzon hozzá egy külön vizesblokk. 

 

Kapcsolódó cikkek:

 


< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tervrajz készítés, háztervezés

Szakkönyv

Régi házból új otthon - Praktikus tanácsok és tanulságos történetek házfelújítóknak

Építkezőknek 2021. 06. 18.
Biztosan nem vagyok egyedül a régi házak iránti rajongásommal. Mivel ez a tevékenység kikapcsol, akkor is keresem az eladó, felújítandó gyöngyszemeket, ha egyáltalán nem szándékozunk házat venni. Időről időre megdöbbent, mennyi csodás épület van hazánkban, amely mind arra vár, hogy valaki meglássa benne leendő otthonát, és rombolás helyett megpróbálja visszaállítani régi, megkopott fényét

Épületrehabilitáció - Tartószerkezetek helyreállítása, átépítése és megerősítése

Felújítás 2021. 05. 26.

A kötet elsősorban szakembereknek készült, de építeni, felújítani vágyók és készülők is sok ötletet meríthetnek belőle. A szerző tárgyalja az építési módokat az 1800-as évektől kezdve 1980-ig, szisztematikusan végigveszi az alapvető tartószerkezeteket, részletesen tárgyalja az épület-felújítások során a legtöbb feladatot adó tipikus szerkezeteket, végül két gyakori feladatkört jár körül, az emeletráépítést és a tetőtér-beépítést

Miért ott van a szék?

Lakberendezés 2021. 05. 19.
TÉR-LÉLEK-TAN című sikerkönyve után Trom Kata ezúttal a fizikai és lelki tereink közötti átjárásról árul el számunkra izgalmas összefüggéseket. Mit mesél az otthonunk? Miért épp oda tettük a bútorokat, ahol most vannak? Milyen a különböző helyiségek alaprajza, berendezése, és milyen e helyiségekben a mozgásterünk? Mi alakítjuk ki a tereinket, vagy azok is alakítanak minket?

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?