Utolsó frissítés: 2021-09-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Szakképzés

Szakmagyakorlás 2009. 05. 12.

Elgondolkodtató volt részt vennem az Építőipari TISZK konferenciáján.

Elgondolkodtató, 

  • mert tervezőként csak abba szoktam belegondolni, hogy a felsőfokú építész oktatásban – legalábbis a munka mennyiségéhez képest – túlképzés van, de azt nem veszem észre, hogy ugyanakkor az építőipari szakmákban jelentős a szakemberhiány - igaz, ez most, a válság időszakában kevésbé látszik.
  • hogy az egyre bonyolultabb épületek, amelyeket tervezünk, vajon milyen minőségben fognak megépülni, ha nincs elég szakember?
  • hogy az elmúlt jó pár évtized alatt, mióta dolgozom – ezekről az iskolákról szinte alig hallottam valamit – pedig rendszeresen olvasom a szakmai folyóiratokat, hallgatok rádiót, nézek TV-t – az internetről nem is beszélve.

Megható volt látni az iskolák által összeállított programot, a színvonalas kiállítási anyagot vagy az egyik bemutatófilmben a monitorokat (!), amelyeket a gyerekek használnak.

Érdemes és tanulságos volt elmennem.

< >

Szakkönyv

Szenes István belsőépítész

Építészet, művészet 2021. 09. 10.
A sorozat legújabb kötetében Dvorszky Hedvig értő tolmácsolásában Szenes István változatos életútjának meghatározó mérföldköveit ismerhetjük meg. A személyes hangvételű kötetben a pályatársak mellett maga az alkotó is szót kap

Hagyományos falak

Népi építészet 2021. 09. 10.

A magyar népi építészet falféleségeinek sokszínűségét mutatja be Népi Kultúra sorozat negyedik kötete. A parasztság építkezési gyakorlata évszázados, sőt évezredes hagyományokat őriz, amely az idők folyamán újabb eljárásokkal is gazdagodott. A szerzők ismertetik a hagyományos falak szerkezetét, készítésük munkamenetét, a házépítés közösségi szervezeteit, valamint az ide kapcsolódó földrajzi és történeti kérdéseket.

A mászókéményes konyha

Népi építészet 2021. 09. 10.
A szerző e kötetben a magyar népi kultúra egyik alig ismert területét, a modernizált paraszti konyhát mutatja be, gazdag képanyaggal kísérve. A 19. század második felében és a 20. század elején elterjedt füstmentes konyha új sütő- és főzőberendezései a polgári életforma addig nem tapasztalt kényelmét kínálták a tehetősebb parasztcsaládoknak. Az új konyha új életminőséget eredményezett, a változás kihatott a parasztház használati rendjére

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?