Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Tetőfedés - Épinfó

APP Kft. - DIADEM® zöldtető rendszerek

http://www.zoldteto.hu

Az APP Kft. 1995 óta fejleszti és gyártja a kiemelkedő minőségű DIADEM® zöldtető rendszereket és ezek rendszerösszetevő termékeit. E mellett a magasban történő biztonságos munkavégzéshez szükséges kikötési rendszerek tervezése és gyártása is profilunkat képezi. Termékeink fejlesztésénél kiemelkedő fontosságú a termékek újrahasznosított anyagokból való gyártása és a későbbi újrahasznosíthatóság. Cégünk víziója a kerttel „oltott” város. Határozott álláspontunk, hogy nem elég a szándék, de tenni is kell a környezetünk barátságosabbá, egészségesebbé és szebbé tételéért. Ehhez mi úgy járulunk hozzá, hogy termékeinkkel és szolgáltatásainkkal segítjük az embereket, hogy az épített környezetükbe több természetet vigyenek.


PREFA Hungária Kft.

http://www.prefa.hu

A Prefa egy több mint 60 éve töretlenül növekvő osztrák cégcsoport, mely a bádogosiparban tevékenykedik. Termékei speciális alumínium ötvözetből készült tetőfedések, vízelvezetési rendszerek, homlokzatburkolatok. A cég termékei esztétikusak, 40 év garanciával rendelkeznek.


GALECO Hungária Kft.

http://www.galeco.hu

A Galeco által kifejlesztett speciális ereszprofillal rendelkező PVC és STAL (bevonatos acél) ereszcsatorna rendszerek forgalmazása. A nagy szín- és méretválaszték lehetővé teszi, hogy a melléképületektől a nagy ipari objektumokig minden igényt kielégítsünk. Nagy színválasztékban forgalmazunk sík-, trapéz- és cserepeslemezeket 10-30 év termékgaranciával.


Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

http://www.terranteto.hu

Mediterrán tetőrendszer gyártása és forgalmazása országos kereskedői hálózattal. A régió egyik legmodernebb gyártástechnológiájával készülő tetőcserepek 30 év írásos garanciával rendelkeznek.


Lindab Kft.

http://www.lindab.hu

A Lindab egy nemzetközi vállalatcsoport, amely a Ventiláció és Profil üzletágakban fejleszti, gyártja és értékesíti acéllemez termékeit és rendszermegoldásait. A Profil üzletág az építőipari termékekre koncentrál, kínálata a szerkezeti komponensek széles választékától a könnyűszerkezetes acél épületrendszerekig terjed. Termékek: Rainline Ereszcsatorna rendszer, Topline Cserepeslemezek, Coverline Burkolati rendszerek, Premium Falkazetta rendszer, Familyline Családiház rendszer, Building System Csarnokrendszer, Lindab Truss rácsostartó, LindabFloor födémrendszer, Doorline Ipari kapuk, SBS Kisépületrendszer, Seamline Síklemez, Protectline Tetőbiztonsági rendszer, LindabRoof Tetőfelújító rendszer, Construline Z-C-U gerendák.


Plasztik Dzsungel Kft.

http://www.plasztikdzsungel.hu

Kanadai alumínium és műanyag ereszalja és esőcsatorna rendszerek, tetőtartozékok, hófogók, tetőfóliák. Webáruházunk: www.tetotartozek.hu.


Tetőtartozék webáruház

http://www.tetotartozek.hu

A Plasztik Dzsungel Kft. webáruháza. Termékeink: Tetőfóliák, alátétlemezek, hófogók, élgerincelemek, eresz beszellőzés elemei, tetőbiztonság (korlátok, tetőjárdák, tetőrácsok), kémény- és falszegély, vápaelemek, kúpcseréprögzítők, kúp tartozékok, tetőátvezetések, plexicserepek, tetőkibúvók.


ARCHIGREEN Zöldtető Kft.

http://www.zoldtetokft.hu

Az ARCHIGREEN Zöldtető Kft. minőségi zöldtető rendszerek és kiegészítőik fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Termékeink nemcsak minőségükkel, de ár/érték arányukkal is kiemelkednek. Weboldalunkról letölthetők a leggyakoribb, szakszerűen kialakított zöldtetős csomóponti megoldások.


Zsindelyáruház.hu - VNV Kft.

http://www.zsindelyaruhaz.hu

IKO zsindelyek webáruháza, tartozékok, kiegészítők, OSB, vízszigetelő lemezek.


Lambda Systeme Kft.

http://www.lambda.hu

Építőanyag kereskedés, álmennyezetek, hangszigetelő, hő- és vízszigetelő anyagok, gépészeti szigetelések, szárazépítési anyagok, rendszerek, válaszfalak, térelválasztók, álpadlók, homlokzati hőszigetelő rendszerek, hagyományos termékek - falazóelemek, tetőfedő- és kéményrendszerek, tetőtéri ablakok és térkövek - kereskedelme.


UMICORE Building Products Hungary Kft. - VMZINC

http://www.vmzinc.hu

VM ZINC horgany tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek, ereszcsatorna rendszerek, valamint kiegészítők forgalmazása. Bádogos szerszámok forgalmazása, bádogos gépek bérbeadása. Műszaki szaktanácsadás, Pro Zinc bádogosképzés.


Masterplast Nyrt.

http://www.masterplast.hu

Az 1997-ben alapított magyar tulajdonú cégünk fő tevékenysége az építőanyag-gyártás és nagykereskedelem. Viszonteladói partnerei részére gyors és díjmentes kiszállítást végez az ország teljes területén. A Masterplast több mint 1000 ISO és TÜV minősítéssel rendelkező terméket kínál 6 termékcsoportban: 1. Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszer (THERMOMASTER, MASTERNET, CORATREND); 2. Tetőfedés (MASTERMAX, ISOFLEX, MASTERFOL, AQUAWELL, ROOFBOND); 3. Hő- és hangszigetelés (ISOMASTER, ISOFOAM, WOODWOOL, THERMOBETON); 4. Vízszigetelés (MASTERBIT, TERRAPLAST); 5. Szárazépítészet (MASTERPROFIL); 6. Vakolóprofilok és kiegészítők. SZOLGÁLTATÁSOK: gyártás, nagykereskedelem, szállítás, műszaki képzés.


DÖRKEN Kft.

http://www.doerken.hu

DELTA® tetőfóliák, alátétfedések. DELTA®-Trela szellőzőszőnyeg fémlemez fedésekhez.


Tegola Ungarese Kft.

http://www.tegolazsindely.hu

Kőzúzalékos, réz- titáncink borítású zsindelyek és kiegészítők, energiatermelő zsindely, bitumenes és TPO vízszigetelő lemezek, felületszivárgó rendszerek, geotextíliák, geoműanyagok, hő- és hangszigetelő anyagok kizárólagos hazai forgalmazása. Forgalmazott márkák: Tegola Canadese, Tegosolar, Tefond, Isostud, KRoof, Safety, Supratech, Tegotherm, Thermoreflex, Barrier TPO, XGrid, KMat


P&T PLASZTIK Kft.

http://www.ptplasztik.hu

A P&T Plasztik Kft. a Quinn Plastics magyarországi akkreditált partnere. A gyár műanyag síklap termékeinek magyarországi kis- és nagykereskedelme mellett biztosítja a termékek felhasználásához szükséges segéd- és kellékanyagokat, valamint a műszaki tudásbázist. TERMÉKKÍNÁLAT: elsősorban a lakossági (polikarbonát előtető, teraszfedés, medencefedés), építőipari (felülvilágító, sávvilágító, donga, füstelvezető kupola, függönyfal, alucobond, dibond, térelválasztás, álmennyezet, zajvédő fal…) és reklámipari (plexi, pvc lemezek, reklámtáblák) igényeket fedi le. A kiváló minőségű termékek nagy része raktári készlet, méretre vágásuk azonnal megoldható. SZOLGÁLTATÁSOK: a P&T Plasztik Kft. segítséget nyújt a felhasználási módnak legmegfelelőbb anyag (polikarbonát lemez, plexi lap, san lemez, hullámlemez, pvc lap, dibond, alucobond…) kiválasztásban, az anyagvastagság meghatározásában, a felhasználandó segédanyagok kiválasztásában. Átadott tervek, felmérések és személyes konzultáció alapján segíti az anyagszükséglet meghatározását, a megvásárolt anyagokat beépítési méretre vágja. Igény esetén kiváló partnercégekkel ipari installációkat, kivitelezést is végez. Lakossági polikarbonát tető vagy plexi előtető szerelést, medencefedést, télikert építést a cég kiváló szakemberekkel rendelkező alvállalkozói végzik.


DACA-LUX Bt.

http://www.tetoablakpiac.hu

Dacalux típusú tetőtéri ablakok, tetőkibúvók, felülvilágítók, tetőtéri árnyékolók és távműködtetők forgalmazása, kizárólagos magyarországi képviselete.


A-Plast Kft.

http://www.aplast.hu

Műanyag lemezek nagy- és kiskereskedelme: PMMA, PC, PET, PS, ABS, ABS/PMMA, PVC, habosított PVC. SIGNOLITE átvilágítható lemezek a reklámipar számára. Méretrevágást is vállalunk.


Dél-Globál Kft.

http://www.acellemez.hu

Trapézlemezek, szendvicspanelek, szelemenek, cserepes lemezek komplett rendszerben.


ALUKÖNIGSTAHL Kft.

http://www.alukoenigstahl.hu

Profilrendszerek forgalmazása alumínium (SCHÜCO) és acél (JANSEN) nyílászárókhoz, függönyfalakhoz, üvegtetőkhöz.


Csepregi és Társa Kft.

http://www.csepregi.hu

Építőanyag szakkereskedelem. Tetőcserepek, tetőlemezek, tetőfedő anyagok magastetőkhöz.


betoncserep.lap.hu

http://www.betoncserep.lap.hu


Schnaider Polymetall Kft.

http://www.polikarbonat.hu

A Schnaider Plastik Kft. 1998-ban alakult, polikarbonát lemezek és műanyag nyílászárótermékek illetve kiegészítőik forgalmazásával foglalkozó nagykereskedelmi cég. Termékeink: felülvilágítók (teraszok, télikertek és uszodák) kialakítására alkalmas üregkamrás polikarbonát lemezek és kiegészítőik a német RODECA és a holland BRETT MARTIN cégtől; oldalvilágító felületek kiépítésére alkalmas polikarbonát falpanelrendszerek a német RODECA cégtől.


ALUKOL Kft.

http://www.alukol.hu

Exkluzív alumínium üvegtetők tervezése, gyártása és helyszíni szerelése.


Onduline Építőanyag Kereskedelmi Kft.

http://www.onduline.hu

Onduline bitumenes hullámlemezek, Onduline 235 bitumenes hullámlemezek, Onduline 20 V/100 és Bardoline bitumenes zsindelyek gyártói képviselete.


zoldteto.lap.hu

http://zoldteto.lap.hu

A zoldteto.lap.hu linkgyűjtemény létrehozásával azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél szélesebb körben megismertessük a nagyközönséggel ezt a hazánkban még újszerű, érdekes és igen hasznos területet. A linkek összegyűjtése során igyekeztünk átfogó képet alkotni a zöldtetőépítésről, valamint egy helyen hozzáférhetővé tenni a témával kapcsolatos honlapokat.


CÉDRUS-TETŐ Hungary Kft.

http://www.cedrusteto.hu

Kanadai Vörös-Cédrus fazsindelyek forgalmazása, kivitelezés.


Mediterrán Építőanyagok Bemutatóterme - Buda Forest Kft.

http://www.lameridiana.hu

Mediterrán tetőcserepek.


BAUDER Kft.

http://www.bauder.hu

Magastető hőszigetelő rendszerek és alátétlemezek. Lapostető vízszigetelőlemezek: Bauder oxid és modifikált bitumenes lemezek, PVC és poliolefin lemezek, kenhető szigetelések. Zöldtetőépítés összes rétege.


WIENERBERGER zRt.

https://wienerberger.hu

Tondach tetőrendszer.


TETŐ-HORN Terméspala Forgalmazó és Kiv. Kft.

http://www.teto-horn.hu

Terméspala tetőfedések.


Bramac Kft.

http://www.bramac.hu


Tetőfelújítás tetőtérbeépítéseknél

A 70-es, 80-as években készült tetőtérbeépítések lassan felújításra szorulnak. Sokszor még abban az esetben is, ha az akkori évek szokásainak megfelelően, elvileg szakszerűen készültek és be sem áznak. Több probléma is adódhat:

  • A mai energiaárak mellett a korábban alkalmazott 10-12 cm-es hőszigetelés, amit még a szarufa is megszakít, ma már nagyon kevés.
  • Ha van is dupla átszellőztetett légrés, bonyolultabb tetőformák esetén nem garantált a működése és az sem, hogy megfelelő az alsó-felső szellőzőnyílások kialakítása.
  • Az is előfordulhat, hogy a belső burkolat és a hőszigetelés között beépített fólia már nem biztosítja a párazárást,  a pára behatol a szigetelőanyagba, emiatt az elveszíti hőszigetelő képességét.
  • Ha nem megfelelő tömörségű hőszigetelőanyag került annak idején a szarufák közé, a szigetelőanyag megroskadt, nem zár, így nem is szigetel tökéletesen.

Mit tehetünk, ha mindezek következtében télen sokat fűtünk a tetőtérben, nyáron pedig lényegesen melegebb van, mint a földszinti helyiségekben? 

Az első gondolat az lehet: belülről elbontva a lambériát vagy gipszkarton burkolatot, távtartók segítségével plusz hőszigetelést kell a szarufák alá elhelyezni, majd egy új párazáró réteget és új burkolatot. Előnye, hogy míg a felújítási munka folyik, nem ázik be a tető. Valószínű azonban, hogy ez az egyetlen előny.

Ha már egyáltalán nekiállunk egy ilyen jellegű munkának, legalább 15 cm plusz hőszigetelést érdemes beépíteni. Ha ez a belső oldalra kerül, csökken a tetőtér belmagassága. Ezzel a hasznos alapterületből veszítünk, mivel az 1,90 m-es belmagasság vonala (ahonnan a hasznos alapterületet számoljuk) például egy 45° hajlásszögű tetőnél cca. 21, 40°-os tetőnél 23 cm-rel beljebb kerül. Gyakorlatilag kisebb lesz a lakásunk hivatalos alapterülete. Egy 15 cm-es (de akár még egy vékonyabb)  belső oldali hőszigetelés más problémákat is okozhat: lehetnek például olyan ajtók, amelyeket emiatt nem lehetne kinyitni, vagy a lépcsőnél nem lesz meg a szükséges belmagasság. A tokszerkezet mérete sem teszi lehetővé, hogy megfelelően vastag hőszigeteléssel forduljunk rá az ablakokra, így ott hőhíd keletkezik - igaz, ez külső oldali hőszigetelésnél is gond. Az sem közömbös, hogy a burkolat lebontása miatt ki kell költöznünk a felújítandó helyiségekből.

Ha a belső oldali hőszigetelés mellett döntünk, nem oldható meg az a probléma sem, ha az átszellőztetett légrés nem működik, vagy ha a fedés alatti alátéthéjazat megsérült.

Ezért célszerűbbnek tűnik, ha kívülről bontjuk meg a tetőt. Igaz, ezzel a beázás veszélyét kockáztatjuk.

Ilyenkor a tetőrétegeket vissza kell bontani egészen a belső burkolatig. Természetesen a szarufák megmaradnak. Ezt követően speciális párazáró fóliát alkalmazunk, majd a szarufák közeit a szarufa teljes magasságáig hőszigetelhetjük, mert már nincs szükség a pár évtizeddel ezelőtt alkalmazott átszellőztetett légrésre. Ezt az teszi lehetővé, hogy ma már vannak olyan korszerű alátétfóliák, melyek átengedik a párát, ugyanakkor a csapadék ellen is védelmet nyújtanak. Így több hely marad hőszigetelésre, a szarufamagasság általában 15 cm vastag szigetelőanyag beépítését teszi lehetővé. A mai hőszigetelési igények azonban ennél lényegesen nagyobbak, 15 cm hőszigetelésért nem igazán érdemes vállalni a felújítás költségeit.

Mit tehetünk?

  • Először is a rendelkezésre álló 15 cm-t a lehetőségekhez képest minél jobb hőszigetelő képességű anyaggal töltsük ki, majd
  • szigeteljünk a szarufák felett is.

Erre is több lehetőség kínálkozik. Az egyik a szarufák magasítása. Azonban ne faanyagú magasítást alkalmazzunk, mert az komoly hőhidat jelenthet. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott, hőszigetelő anyagot is tartalmazó magasító elemek, amelyeket a meglévő szarufákhoz erősítve ki lehet alakítani az újabb 15 cm magas hőszigetelés helyét.

A másik lehetőség, hogy vannak speciális, kellően szilárd hőszigetelő anyagok, amelyek alkalmazásával teljes felületű hőszigetelés készthető a szarufák felett, alátámasztó elemek alkalmazása nélkül is.

Ha beépítettük a szarufák fölé a kívánt vastagságú hőszigetelést, ezt követi a páraáteresztő alátéthéjazat, az ellenlécek, és a fedés anyagától függően lécezés vagy deszkázat, majd a tetőfedő anyag.

Felvetődik a kérdés: kell-e egy ilyen jellegű tetőfelújításhoz építési engedély?

A 37/2007 (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. sz. melléklete szerint az engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek között vannak felsorolva az alábbiak:

  • Meglévő építmény bármely okból történő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, tetőtér-beépítése, ha a felsorolt építési tevékenység során az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, nem kell átalakítani, nem kell elbontani, nem kell megerősíteni.
  • Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, a homlokzati nyílászáró áthidaló méretét nem változtató cseréje, a homlokzatfelület színezése, a felületképzés megváltoztatása. (nincs a szövegben utalás a hőszigetelés helyére, így az akár a tetőn is lehet).

A felújítás a tartószerkezetek közül ez esetben egyedül a szarufát érinti. Ha az tartószerkezetileg megfelelő és nem kell cserélni, akkor a jogszabály szerint nincs szükség engedélyre és bejelentésre sem. 

Néhány probléma, ami a tetőtérbeépítés külső oldali felújításánál adódhat:

Többlakásos családi házaknál (ikerházak, sorházak) előfordulhat, hogy nincs különválasztva az egyes lakrészek tetőfedése. Mivel a külső oldali hőszigetelés miatt magasabbra kerül a tetőfedés felső síkja,  ilyenkor, ha csak egy lakó szeretné megcsináltatni a felújítást, a tető magasítást az esztétikai  problémák megakadályozhatják.

A tető felújítása összekapcsolódhat az épület olyan jellegű bővítésével, átalakításával, amelyhez már szükség van építési engedélyre. Ilyen esetben  elkerülhetetlen, hogy a tervező figyelembe vegye az OTÉK előírásait. Milyen változást idézhet elő a külső oldali hőszigetelés az épület paramétereiben?

Ha 15 cm hőszigetelést helyezünk el a szarufák felett, 20 cm körüli értékkel megnő az építménymagasság. Gyakori eset, hogy a tervező az építménymagasságot már eredetileg is az utolsó centiméterig kihasználta. Ilyen esetben a felújítás során további magasításra elvileg nincs lehetőség.

Olyan jogszabály már van - OTÉK 35§ (8) -, ami lehetővé teszi a homlokzati falak utólagos hőszigetelését. Igaz, csak 10 cm vastagságban, de a 2002. március 15. előtt épült építmény utólagos hőszigetelése esetén ennyivel csökkenhet az oldal-, elő- és hátsókert, nőhet a telek beépítettsége. Arra viszont eddig még nem gondoltak a jogszabályalkotók, hogy a tetőtér utólagos hőszigetelése esetén is szükség lenne kedvezményre, lehetővé kellene tenni az előbb említett építménymagasság legális növekedését.

2012. május 21. 

Szabó Adrienn okl. építészmérnök


Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Blog

A szanitermodul

Tervrajz készítés 2021. 12. 07.

A családi házak tervei sok esetben csak az előírt, M=1:100 léptéknek megfelelő részletességgel készülnek el. Ezeken a terveken gyakori, hogy a fürdőszobákban alkalmazott szerelőfal helyzete nincs megoldva

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?