Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

„Építőmester, tanítómester volt, embereket tanított, embereket épített”

Hírek 2011. 12. 17.
A hallgatóság
A hallgatóság

Makovecz-terem avatása a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán - 2011. 12. 16-án 

„Ha a házai elporladnak is idővel, az iskola, az ő iskolája állni fog, mert maradandót alkotott.”– kezdte ünnepi beszédét Dr. Makovényi Ferenc, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja, a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre tiszteletére felújított terem avatásán, december 16-án, pénteken délután, több mint 200 építész, hallgató és barát előtt.

Makovecz Imre 76. születésnapja alkalmából szervezett rendhagyó avatón a család, a barátok és tanítványok emlékeztek az emberről, az építészről, a tanárról, a Mesterről.

A kar egyetlen felújított termébe, amely 2011. december 16-tól a Makovecz-terem nevet viseli, Péterfy László, szobrászművész, újonnan elkészített jellegzetes kapuján juthatott be az a több száz érdeklődő, aki a frissen festett falakon Makovecz Imre, az elmúlt években a kar hallgatói által feldolgozott épületeit bemutató kiállítást, valamint az alkalomra készített tablókat is megtekinthette. A terem átalakításában részt vettek Makovecz tanítványai, Jánosi János, Bata Tibor, Robogány Andrea építészek is.

„Ő nem csak építőmester volt, hanem tanítómester, embereket tanított, embereket épített. Aki épít, az hisz a jövőben, az alkotásaitól jobb lesz a világ, szebb és élhetőbb.” – folytatta a dékán, majd felolvasta Ágh István, Makovecz emlékére írt Néma zsoltár című versét. „Felelősek vagytok” – idézte végül Makovecz szavait – „de a szavak ideje lejárt, a tettek következnek.”

„Lehet, hogy az arcát elfeledjük, de amit alkotott, azt soha.” - fogalmazott az ünnepi megnyitó után megszólaló, a terem bejáratát tervező Péterfy László szobrászművész, Makovecz Imre barátja, aki számos munkán dolgozott vele együtt. Őt követte megszólalásával Molnár József, a bejáratot kivitelező és azt az Egyetemnek adományozó Grand Ács Kft. tulajdonosa.

Az ünnepséget Bonta Zoltán Makovecz Imrével készült riportfilmjének vetítése zárta, amely a mester halála előtt egy évvel készült, és amely hamarosan DVD formában is hozzáférhetővé válik.

A rendezvény egyben az oktatás támogatásáért és a terem fenntartásáért szervezett jótékonysági esemény is volt: a helyszínen sokan a résztvevők közül a terem fenntartására anyagi felajánlásokat is tettek, az ő nevük így hamarosan az adományfalra is felkerül. Emellett a helyszínen megvásárolhatóak voltak Makovecz Imre utolsó rajzainak szitázott másolatai is, amelynek bevétele szintén az Ybl Egyetemi Alapítvány számlájára kerül.

Forrás: Build-Communication Kft.
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?