Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kül- és beltéri Épületfelújítás - Online távoktatás

Az épületfelújítás az új építések számának csökkenésével ma különösen aktuálissá vált, ezért idei harmadik távoktatási anyagunk témájának ezt választottuk. A szakmai cikkekből álló szöveges anyag december 2-án került fel a www.epitesztovabbkepzes.hu távoktatási rendszerébe, az azonos című modul részeként.

A „kül- és beltéri Épületfelújítás” anyagából - amelyben 19 gyártó, forgalmazó cég mutatkozik be termékeivel, tevékenységével - MÉK és MMK tagok szerezhetnek kreditpontot tervezési jogosultságuk meghosszabbításához. Az anyaghoz  tartozó 20 tesztkérdés megválaszolása 1 kreditpontot ér.

A tartalomból:

VÍZSZIGETELÉS 

A szakszerű vízszigetelés az új és a meglévő épületeknél egyaránt fontos. Meghibásodása, hiányosságai az épületek rongálódását, értékvesztését okozzák. Az anyagban több speciális vízszigetelési módszer ismertetésére sor kerül:

Beton szerkezetek vízszigetelése:  A Penetron termékek alkalmazásával a beton állandó védelmet kap a víz vagy más folyadékok bármilyen irányból történő beszivárgása ellen; a már meglévő betonszerkezetek is vízzáróvá tehetők:

Vízszigetelő lemez, -massza: Az utóbbi időben a Grace cég különleges vízszigetelő anyagainak alkalmazása előtérbe került a meghibásodott szigetelések javításánál is - egyszerű és biztonságos használatuknak köszönhetően:

Utólagos falszigetelés: A Dryzone szigetelőkrémnek – ellentétben több hasonló szigetelő anyaggal – nagy a hatóanyag tartalma, mely sokáig aktív, ezért biztosított az anyag megfelelő terjedése, ráadásul hosszú időn át - minimum 20 év - fejti ki hatását:  

BURKOLATOK

Az épületfelújítás szinte mindig együtt jár a burkolatok cseréjével:

Ipari padlókkal ma már szinte minden építési projekten találkozhatunk függetlenül attól, milyen funkciójú épületben vagyunk:

Sportburkolat: Kültéri és beltéri sportcélú burkolatok számos anyagtípusból készülnek (pl. műgyanta, PVC, linóleum, stb.) Miért ajánljuk hát éppen a gumit? 

Álpadló: épületátalakításoknál, felújításoknál az álpadló alkalmazása sok esetben gazdaságosabb lehet, mint egyéb egyedi megoldás elkészítése: a meglévő betonaljzat (padlósík) esetén nem kell ennek kialakításán változtatni, a szükséges új padlósík álpadlóval könnyen megoldható, az informatikai és egyéb kábelek elhelyezhetőek:

Szennyfogó rendszer: a különböző típusú lábtörlő szőnyegek speciális tisztító funkciókra valók. Más-más lábtörlő szükséges kültérre, beltérre és szélfogóba, illetve más-más igénybevételnek is vannak kitéve. A leghatékonyabb rendszer kialakításához a zónák meghatározása szükséges:

Linóleum: az építészek körében ismert és elismert természetes anyag, a Linóleum már közel 150 éve létezik szinte változatlan formában: 98%-ban szerves és ásványi anyagok tökéletes keveréke, amely kőolaj használata nélkül, a természetben megújuló alapanyagokból készül:

HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉSEK

PE habok: a Trocellen új generációs hangszigetelő termékei optimális akusztikai komfortérzetet garantálnak: a TROSIL TECH úsztatott aljzatok hangszigetelésére kifejlesztett speciális akusztikai anyag, a Trocellen APLOMB  termékcsalád pedig épületszerkezetek és épületgépészeti berendezések hangszigetelésére ajánlott:

A pórusbeton gyártás folyamatos fejlesztései eredményeképpen a hagyományos falazó anyagok gyártásán túl lehetővé vált az alacsony testsűrűségű, magas pórustartalmú termékek gyártása, amelyek ezen tulajdonságaik révén hőszigetelő anyagként alkalmazhatóak:

Ásványgyapot: az épületek homlokzatainak külső oldali hőszigetelése már rutineljárásnak számít a tervezők és kivitelezők körében, ugyanakkor még mindig sok kérdés és félreértés merül fel a részletekkel kapcsolatban:

HŐKAMERA

A kompakt kézi műszer formájában is elérhető hőkamerát ma már az építőipar számos területén használják. Meghatározható vele az épület teljes felületének hőeloszlása, feltérképezhetőek a hőhidak, a hőszigetelési hiányosságok, a penészesedés okai. Jól alkalmazható a gépészeti hibafeltárásban is, vagy akkor, ha a fűtési rendszer szivárgásának az okát keressük:

KÉMÉNY

A kéményépítés, javítás, felújítás speciális szaktudást igénylő feladat. A rossz minőségű kivitelezés sok kellemetlenséget, jelentős anyagi kárt, életveszélyt is okozhat:

TŰZGÁTLÓ AJTÓ

A szigorodó tűzvédelmi előírásoknak megfelelően épülő épületekben egyre több tűzgátló ajtószerkezeten kell áthaladnunk. A megrendelők jellemző igénye a magas műszaki és esztétikai érték mellett az alacsony árfekvésű megoldás, aminek teljesítése általában nehéz feladat:

FELÚJÍTÁS BONTÁS NÉLKÜL

Épületfelújításoknál jelentősen csökkenti a költségeket, az építési időt és a törmelék mennyiségét, ha a meglévő szerkezetek, burkolatok bontás nélkül is felújíthatóak

VILÁGÍTÁSTECHNIKA

Mostanáig az volt a megszokott, hogy az építész megálmodta az épület nappali látképét, és a díszvilágítást rábízta a villamos tervezőre, aki mérnöki pontossággal megtervezte a fényárvilágítást. Azonban a nemzetközi trendeket figyelve a jövő sokkal izgalmasabb látványokat kíván, és ez a résztvevőktől is új szerepeket követel meg:

ÉPÜLETGÉPÉSZET

Fűtés szabályozás: panelos lakóépületek korszerűsítésnél a szigetelés és nyílászáró-csere feltétele a fűtés szabályozás megléte. Az egész fűtési rendszer újbóli tervezése azért is indokolt, mert a szigetelés és nyílászáró-csere miatt a lakások hőigénye megváltozik

Csaptelep: az ECO” vagy „SUPER ECO” rendszerű vezérlőegységgel ellátott csaptelepek beépítésével jelentős víz- és energiamegtakarítást érhetünk el:

FELVONÓ

A GeN2 NOVA felvonó az Otis GeN2 termékcsaládjának legújabb tagja, melyet az Otis a panelházakban üzemelő Ganz Mávag és HAFE felvonó-berendezések teljes cseréjére fejlesztett ki: 

Az online továbbképzés  a tervezési jogosultság meghosszabbításához szükséges kreditpontszerzés gyors, kényelmes formája, akár otthonról is elvégezhető. A képzés sikeres elvégzéséhez egyszerre minimum 2 kreditpontot kell szerezni, ezért a „Kül- és beltéri Épületfelújítás” a szintén időszerű” „Függőfolyosó felújítása és hibái” c. modullal társítva jelent meg.

A képzés azonnal megkezdhető »

A továbbképzés anyagát összeállította: Napház Építésziroda Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?