Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola tervezője nyerte a Békés megyei Építészeti díjat

Hírek 2011. 11. 24.
Az iskola aulája
Az iskola aulája

2011. november 16-án került átadásra a Békés megyei Építész Kamara által alapított Békés megyei Építészeti Díj. A zsűri a legkiemelkedőbb színvonalú és építészeti értékű alkotásnak járó díjat a Kmetykó János vezető építész tervező és Pataki Ibolya építész társtervező által tervezett Békéscsaba Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola rekonstrukciójának ítélte oda.

A Békés Megyei Építészeti Kamara a Békés megye területén felépült, használatba vett, és szakmai megítélése szerint kiemelkedő színvonalú, építészeti értékű épület építész tervezőjének elismerésére „Békés megyei építészeti díjat” alapított. A pályázatra beérkezett pályaművek közül a díj kitüntetettjét a Békés Megyei Építész Kamara elnöksége által megbízott 3 tagú szakmai zsűri – tagjai:

  • Tarnai István Ybl-díjas építész,
  • Stifán Sándor okl. építészmérnök, valamint
  • Koczor György Ybl díjas építész 

választotta ki.

A díj ünnepélyes átadására a 2011. november 16-án, a Wienerberger „Arccal a Nap felé” című építész konferenciájának békéscsabai állomásán került sor. Béres István, a Békés Megyei Építész Kamara elnökségi tagja nyújtotta át az emlékplakettet és igazolást Kmetykó János vezető építész tervezőnek és Pataki Ibolya építész társtervezőnek, akik a díjat a Békéscsaba Széchenyi István Két Tanítású Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola rekonstrukciója című munkájukért nyerték el.

A két tanítási nyelvű közgazdasági szakközépiskola rekonstrukciójára az intézmények központosítása okán került sor. A zsűri a díjnyertes mű kapcsán elmondta, hogy a fejlesztési terv mind a funkciók, mind az építészeti megjelenítés szempontjából kézenfekvő megoldás, és környezetéhez is jól illeszkedik. A szintek funkcionális csoportosítása az iskolán belüli mozgások jól szervezhetőségét, áttekinthetőségét biztosítja. A zsibongók tagolt kialakítása a diákok között kialakuló csoportoknak szinte személyessé váló helyek választását kínálja. Szép építészeti gondolat a könyvtár zsibongó köré szervezése, amelynek látványával akaratlanul is annak igénybevételét sugallja.

Az utcai falsíkok magassági megosztása jól szolgálja homlokzati megjelenést, az utcaképbe való beágyazódást. Az új nyílászáró blokkok arányaikkal elegáns, a városkép értéket hordozó elemeit emelik át mai módon, a kortárs építészeti gyakorlatba, így az épület egy funkcionális és gondolati egységet valósít meg – emelte ki értékelésében a zsűri.

Forrás: Anderson Communications  

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?