Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Védjegy használatáról és minőségfelügyeleti szabályozási rendszer bevezetéséről határozott a MEPS

Gyártói hírek, cikkek 2011. 10. 17.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete szeptember 6-i közgyűlésén elfogadta azt a szabályrendszert, amely a kiemelkedő színvonalú EPS termékeket októbertől jelölő védjegy minőségellenőrzési hátterét és keretrendszerét adja.

Az irreálisan alacsony árak és a minőségi szempontból igen eltérő kínálat miatt a hazai építőanyag-piac kaotikus képet mutat:  az alacsony beszerzési árú import termékek közül sok nem felel meg az előírt technikai paramétereknek, a fogyasztók tájékoztatása nem mindig pontos.

Az építőipart máig sújtó válság mára irreális árversenyt generált az építőanyagok piacán, ami óhatatlanul negatív hatást gyakorolt a minőségre. A fogyasztók sokszor csak a kedvező árat látják maguk előtt, és nincsenek tisztában az e mögött rejtőző minőségi csapdákkal. A képet csak rontja a hazánkba korlátozás nélkül érkező, nem ritkán kritikán aluli minőséget képviselő import termékek sokasága. Gyakorlatilag semmilyen felügyeleti szerv nem próbál gátat szabni az egyre kaotikusabb piaci helyzetnek.

Hasonló a helyzet az igen népszerű EPS hőszigetelő anyagok piacán is. Az expandált polisztirol – vagy ahogyan a köznyelvben gyakran használják: a hungarocell - kiváló hőszigetelő képességét az anyagba zárt légbuborékoknak köszönheti. Mivel a polimerizált sztirolból készülő cellás szerkezetű keményhabból a levegő nem távozik, az EPS az idő múlásával is megőrzi hőszigetelő képességét.  A polisztirol igen kedvező, azaz alacsony hőátvezetési mutatóin túl az építészeti szerkezetekbe való beépíthetőségéhez azonban még számos műszaki előírásnak kell megfelelnie - többek között - a mechanikai igénybevétellel szembeni ellenállás, a nyomófeszültség, az alaktartóság, a hőtágulási együttható, a szakító szilárdság stb. tekintetében.

Mivel az elmúlt időszakban végzett felmérések - főként az olcsóbb import termékek esetében - kimutatták, hogy a vizsgált EPS termékek nem felelnek meg  a vonatkozó szabványokban foglaltaknak, a MEPS úgy döntött, hogy egy - Magyarországon eddig nem létező (nem ismert) -  minőségfelügyeleti rendszer bevezetésével mutat példát.  Októbertől az adott márkájú EPS termék kiváló minőségét szavatoló védjegyet vezetnek be. A programhoz, azok a gyártók és forgalmazók csatlakozhatnak, akik tagjai az egyesületnek. Ők szerződésben vállalják, hogy – a kötelező érvényű állami minőségi tanúsításon túl – a MEPS által megbízott független intézetnél is vizsgáltatják gyártmányaikat. A bevizsgált minőséget tanúsító logó használatára csak akkor jogosultak, ha a tőlük származó  EPS minták a legjobb értékeket produkálják az olyan műszaki paraméterek tekintetében, mint pl. a sík felületre merőleges húzó- és nyomó szilárdság, illetve a hővezetési tényező.  A kiváló minőséget jelölő emblémával ellátott EPS termékek vásárlói tehát biztosak lehetnek abban, hogy kifogástalan portékához jutottak.

A MEPS Elnöksége által megbízott független vizsgáló laboratórium a kereskedésekben tesztvásárlást, illetve a kivitelezéseken mintavételezést hajt végre a minőségfelügyeleti szabályozásban foglaltak szerinti gyakorisággal és anyagokból.  A vizsgálatok költségeit a MEPS fizeti, ha az megfelelő eredményt hoz. Egyébként ezek a kiadások az adott gyártót terhelik. Az EPS 70 hőszigetelő lemez jelzetű és az EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez jelzetű termékeket évente kétszer, az EPS 100-as hőszigetelő lemezeket pedig évente egyszer vetik alá elemzésnek. A kiváló minőség fenntartása érdekében és a felelősség-áthárítást megakadályozandó a szabályzat előírja azt is, hogy az alapanyaggyártók és forgalmazók kötelesek I. osztályú EPS alapanyagot biztosítani a hőszigetelő anyagok előállításához.

A Minőségi logó tartalmát és hitelességét a most elfogadott Minőségfelügyeleti Szabályzórendszer adja. A dokumentumban foglaltak nem csak azt mondják ki, hogy a védjegy csak a törvényi és műszaki előírásoknak mindenben megfelelő termékeken használható, hanem – ellenkező esetben – a pénzbüntetés mértékéről, illetve az embléma használati jogának visszavonásáról is rendelkeznek. Az ellenőrzések során azt is vizsgálják, hogy a gyártó vagy forgalmazó valóban korrekt termékleírást csatol-e az áruhoz. Bár a permanens elemzések elsősorban a megkülönböztetett termékek magas színvonalának folyamatos biztosítására, illetve az esetlegesen nem megfelelő minőségű EPS hőszigetelő anyagok kiszűrésére irányulnak, az Egyesület független vizsgálólaboratórium bevonásával - saját forrásait felhasználva -, rendszeresen figyeli a piacon kapható, más forrásból származó EPS hőszigetelő anyagok minőségét is. Ha nem megfelelő színvonalú árukat talál, jogi lépéseket tesz a forgalomból történő kivonásukra.

A minőségi logó bevezetése, illetve a mögötte álló minőségellenőrzési rendszer kidolgozása úttörő jellegű - és talán más szegmensek számára is példaértékű - lépés az iparág megújulási törekvéseinek megvalósítására és a fogyasztók védelmére. Attól a felelősségtől is vezérelve, hogy tagvállalatai a leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyagot biztosítják a lakosság számára, a MEPS-nek megalakulása óta kiemelt célja, hogy Magyarországon az EPS hőszigetelő anyagok - megfelelve a magas minőségi követelményeknek - tartós és biztonságos eszközei lehessenek a magyar építészeti vagyon megőrzésének és gyarapításának. Szeptemberi közgyűlésükön tehát az Egyesületbe tömörült, legnagyobb gyártók az ádáz verseny helyett az önkorlátozásra és az önszabályozásra szavaztak a márkáikat övező bizalom és a fenntartható fejlődés megtartása érdekében.

Várják követőiket!

Forrás: Art-Fon Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?