Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Környezettudatos épületek az új zöld gazdaságban

Hírek 2011. 09. 22.

Európa bezöldül

A zöld építés létfontosságú a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erőforrás-hatékonyság növelésében - mondta Janez Potočnik, Európai Környezetvédelmi Biztos a Környezettudatos Építési Világhét keretében. A brüsszeli eseményen a szakpolitikus hangsúlyozta: az épített környezet területén a fenntarthatóság a legfontosabb tényező – rámutatva, hogy Európa épületeinek zöldebbé tétele háromszoros előnnyel jár, mind a Föld, annak lakói, és a gazdaság szempontjából egyaránt.

„Épületállományunk zöldebbé tétele páratlan lehetőséget biztosít, nem csak a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, de a különböző anyagok kitermelésének és a víz felhasználásnak csökkentésére is. Nem véletlen tehát, hogy a Bizottság e héten elfogadott Erőforrás-hatékony Európa ütemtervének lényeges része az építészet – éppen ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek az idei Környezettudatos Építési Világhét ünnepségsorozatán. Szükségünk van a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának ötleteire és tapasztalatára, továbbá tagjainak munkájára, hogy megvalósítsunk egy erőforrás-hatékony világot. A hálózat növekedése jól mutatja, hogy az európai cégek komoly lehetőséget látnak a környezettudatos építésben, és az általa nyújtott jelentős gazdasági és munkaerő-piaci növekedésben.”

A brüsszeli eseménysorozat célja, hogy összehozza Európa minden országából a Környezettudatos Építési Egyesületek képviselőit, a fenntartható építés főbb szereplőit, valamint az európai kormányhivatalnokokat, azzal a céllal, hogy megismertessék őket a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának munkájával – közösen megvitatva, miképpen lehet a legtöbbet kihozni a környezetünk zöldebbé tétele során jelentkező lehetőségekből.

A WorldGBC Európai Hálózatának elnöke, Paul King, az Egyesült Királyság Környezettudatos Építési Tanácsának ügyvezető igazgatója a következőket mondta:

„A WorldGBC Európai Hálózata a régió üzleti együttműködésének egyedi eszköze, melynek fő célja az európai épített környezet fenntarthatóságának javítása. Remek lehetőség az iparágnak, hogy proaktív módon működjön együtt a kormányokkal, hogy az építési szokásaink radikális átgondolása által nyújtott jelentős üzleti nyereséget kiaknázzák.”

Adriana Ticau, az Európai Parlament tagja, és az épületenergetikai direktíva (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) átdolgozásáról szóló javaslat (az úgynevezett „EPBD Recast”) megbízottja a következőket nyilatkozta:

„Az építőipari szektornak jelentős befolyása van az európai lakosság életminőségére, ezért a már meglévő és a később elkészülő épületek energiahatékonyságára kell a leginkább fókuszálnunk. Elszántak vagyunk a klímaváltozás elleni harcban: kitűzött céljainkat 2020-ig teljesítjük. Emiatt már most kell cselekednünk, hiszen az építőipari szektor felelőssége hatalmas a szén-dioxid kibocsátás és az energiahatékonyság kérdésköreiben. Az állami szerveknek jó példával kellene elől járniuk: meg kéne valósítaniuk, hogy energiahatékonyabbak, vagy akár közel zéró-energiásak legyenek épületeik. Az építőipari szektor energiahatékonyságának fejlesztéséhez a tagállamok helyi és regionális szervezeteinek ki kellene használniuk a meglévő európai forrásokat - különösen azt a rugalmas mechanizmust, ami lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az Európai Területfejlesztési Alap (ERFA) nemzeti eloszlásának 4%-át a lakásszektor energiahatékonyságának növelésére fordítsák. Ezeknek a forrásoknak a hatékony felhasználása az egyetlen lehetőség arra, hogy felhatalmazzon minket a 2014-2020 pénzügyi tervből további források igénylésére az építőipari szektor energiahatékonyabbá tételéhez."

Lindsey Parnell, az InterfaceFLOR EMAI elnök vezérigazgatója azt mondta:

„Az eddig soha nem látott nyersanyagigény mellett az erőforrás-hatékonyság fontosabb, mint valaha. Ha sikerül bezárnunk a rést a termékek előállításnál, azaz meg tudjuk változtatni a folyamatokat az újrahasznosítás égisze alatt, akkor rálépünk egy olyan útra, ami révén csökkenthetjük Földünkre rótt terheinket. De ez csak az első lépés. Az üzletben semmi sem segíti úgy az innovációt, mint a konkurencia, ami elhozza azokat a szükséges radikális változtatásokat, melyek biztosítják a fenntartható jövőt mindannyiunk számára.”

A WorldGBC Európai Hálózatának három regionális szponzora az InteraceFlor, a United Technologies Corporation és a Skanska.

További információk:

Forrás: Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?