Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A szigetelőanyag a fenntarthatósági toplista elején

Energia megtakarítás 2011. 09. 19.

A szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi előállításához szükséges

Budapest, 2011. szeptember 19. - Fenntartható fejlődés, fenntartható gazdálkodás, fenntartható környezet vagy fenntartható életmód. Manapság sokszor és sokat hallunk környezetvédelmi körökben a fenntarthatóságról, ám legtöbben mégsem tudjuk, hogy mit is jelent pontosan ez az egyre népszerűbbé váló fogalom. Miközben a fenntarthatóság zászlaját magasban tartó „zöld”, de leginkább csak „zöldnek látszó” termékek köre bővül, nem árt ha tudjuk, hogy létezik olyan termékcsoport, amelynek nemcsak az alapanyaggyártása, gyártásának folyamata, de még megtérülése is valóban fenntartható. Ez pedig nem más, mint az szigetelés, amelynek környezetvédelmi jellemzői érdekes képet mutatnak a számok tükrében.

80%-ban megújuló energiaforrás

A fenntarthatóság egyik alappillére és egyben követelménye az, hogy a gyártó a termék előállításához megújuló forrásból származó vagy újrahasznosított nyersanyagot használjon. A Knauf Insulation által Európa szerte, így Magyarországon is értékesített üveggyapot szigetelés például 80%-ban újrahasznosított üveghulladékból, 20%-ban pedig homokból készül, mely korlátlan mértékben áll rendelkezésre.

400-szoros energiamegtakarítás

A szigetelőanyag előállításához természetesen szükség van energiára, ennek mértéke azonban messze elmarad attól az energiamennyiségtől, melyet az épületeink szigetelése által biztosított energia-megtakarítása jelent. A Knauf Insulation számításai szerint ugyanis, megfelelő szigetelőanyaggal, egy épület életciklusa alatt 400-szor több energiát lehet megtakarítani, mint amennyire annak előállításához szükség volt. Talán nincs is a világon még egy ilyen termék, ami hasonló mutatóval büszkélkedhetne.

Pozitív energiaszaldó már 6 hét alatt

A magastetők szigeteléséhez használt üveggyapot szigetelés gyártásához szükséges energia befektetés már 6 hét, a külső falakra alkalmazott kőzetgyapot szigetelés gyártásának energiaigénye pedig 9 illetve 10 hét alatt „megtérül”. A szigetelés tehát már ilyen rövid időn belül megtakarít használójának annyi energiát, amennyit gyártásához használtak fel, így ezzel az eredménnyel valószínűleg világrekorder a pozitív „energiaszaldó” elérésének idejét tekintve.

40%-os energiafelhasználás csökkenés

Megfelelő szigeteléssel télen, a falak állapotától függően átlagosan 35-40%, de akár 60-65%-os energia-megtakarítás is elérhető, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenthető a lakások belső hőmérséklete, ez pedig a hó elején érkező fűtés- illetve villanyszámláink összegét is közel azonos arányban csökkenti. Épületeink energiafogyasztásának csökkentésén keresztül a szigetelés hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiafogyasztása fenntartható pályán maradjon, vagyis energiaigényünk ne haladja meg a rendelkezésre álló készleteket.

460 millió tonna CO2 kibocsátás

Az Európai Unió tagállamainak épületállománya évente összesen 460 millió tonna széndioxid-kibocsátásért felelős, mely mennyiség évről évre csökkenthető lenne, ha fejlesztenénk épületeink energiahatékonysági tulajdonságait. Ezek hiányában azonban az Európai Unió rossz energiahatékonyságának költsége minden évben 270 millió eurót emészt fel.

1%-os CO csökkentés és 18,3%-kal kisebb vízfelhasználás

A Knauf Insulation az elmúlt évek során a világ egyik vezető építőipari vállalatává nőtte ki magát, és mint környezete iránt felelősséget viselő nagyvállalat, fokozott figyelmet fordít ökológiai lábnyomának csökkentésére is. 2009 folyamán a Knauf Insulation 11%-kal kisebb teljes CO2 kibocsátás valamint 18,3%-kal kisebb vízfelhasználás mellett valósította meg energiahatékony szigetelőanyagai gyártását.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?