Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A LAFARGE és a STRABAG új cementgyárat nyit Királyegyházán

Gyártói hírek, cikkek 2011. 09. 16.

2011. szeptember 15. - Bruno Lafont, a Lafarge SA és Hans Peter Haselsteiner, a Strabag SE vezérigazgatója ma megnyitotta a két cég közös vállalkozásában működő új cementgyárát Királyegyházán. Az új létesítmény Európa legmodernebb cementgyára, amely fenntartható gazdasági hasznot hoz majd a régiónak. A megnyitót sok hivatalos személy és a helyi közösség számos képviselője is megtisztelte jelenlétével.

Hosszú távú befektetés

A 800 milliós állami támogatással elkészült királyegyházi projekt jelentős társadalmi és gazdasági előnyökkel jár a kistérség számára. A cementgyárnak 130 alkalmazottja van, ugyanakkor további 300 fő közvetett foglalkoztatásához járul hozzá. A Lafarge bevonása révén ez a projekt lett az utóbbi 5 év legnagyobb francia beruházása Magyarországon, és harminc év óta ez az első cementgyár, amit Európában építettek.

Az építkezést a Strabag SE cége, a Nostra Cement Kft. irányította. A cementgyártásban világelső Lafarge az építkezés utolsó fázisában, 2010 májusától állította szakértelmét a projekt szolgálatába. A beruházás legnagyobb beszállítója a cementgyár-építésben világszerte sok tapasztalatot szerzett kínai CBMI volt. A királyegyházi építkezésen csaknem 3500 munkás vett részt. A gyárhoz összesen 160.000 köbméter betont használtak fel, megépítettek egy 105 méter magas hőcserélő tornyot, egy 60 méter magas klinkersilót, és egy 5 kilométeres vasúti pályát is.

Mivel a legmodernebb európai cementgyár a legújabb technológiát használja, ezért könnyedén megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is. Az energiatakarékos üzemeltetés révén pedig hozzájárul a globális CO2 kibocsátás mérsékléséhez.

Kiváló minőségű cement a magyar építőipari beruházásoknak

A sikeres próbaüzem után a gyár több mint évi 1 millió tonna kiváló minőségű ömlesztett és zsákos cement előállítására lesz képes. A tervek szerint a termékek legnagyobb részét magyarországi építkezésekhez, elsősorban a Strabag beruházásaihoz használják fel.

A királyegyházi projektben rejlő lehetőség fontos, hiszen a kormány nemrégiben jelentette be gazdaságfejlesztési terveit, amelyek egyik fő pillére az infrastruktúrafejlesztés. A cég máris megkezdte a cement szállítását a Pécsi Egyetem most épülő kutatóközpontjához, a Science Buildinghez. Emellett egy közös projekt kidolgozását is elkezdték a győri Audi gyárral. Hosszabb távon a helyi csapat által készített minőségi királyegyházi termék kihagyhatatlannak bizonyulhat mind az autópályák, mind a lakóingatlanok építése során.

Az építkezések mellett a cement inspirációt is jelent olyan design cégek számára, mint a nemzetközileg is elismert IVÁNKA Stúdió. Ez a kizárólag betonnal foglalkozó stúdió számos tárgyat állított ki a megnyitón, így például a díjnyertes FLASTER burkolólapokat, és a CONCRETE SOUND audiofil hangfalakat. A Királyegyházán bemutatott kollekció ízelítő a néhány nap múlva esedékes londoni világpremier anyagából.

Sikeres együttműködés a LAFARGE és a STRABAG között

A Lafarge és a Strabag 2010-ben alapított közös vállalkozást 70-30 százalékos tulajdonrészesedéssel. Ez a közös vállalkozás lehetővé teszi, hogy a két cég - a vevők igényeire alapozva és gyártási kapacitásai jobb összehangolása révén - egyesítse erőit, és profitáljon az értékteremtő lehetőségekből.

A most megnyitott magyarországi komplexumon kívül a közös vállalkozásnak további cementgyárai is vannak Ausztriában, Szlovéniában és Csehországban. Az ezekben az üzemekben termelt – összesen mintegy évi 5 millió tonna - cementet Lafarge márkanéven dobják piacra.

Forrás: Art-fon Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?