Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kulturális központtá alakul 2012-re a sanghaji Hudec-villa

Hírek 2011. 07. 01.
A sanghaji Hudec-villa
A sanghaji Hudec-villa

Felújítják, és kulturális központtá alakítják 2012-re a sanghaji Hudec-villát, Hudec László magyar építésznek a kínai város Csangning nevű negyedében épült munkáját.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Kínai Építész Szövetség (ASC) és a Sanghaji Építészek Szövetsége (ASSC) 2010 szeptemberében írt alá megállapodást arról, hogy a két ország és szakmai szervezetei együttműködnek abban a kiemelt műemlékvédelmi munkában, amelynek keretében helyreállítják a Hudec-villát.

A kínai és magyar építészhallgatók közös szakmai műhelyben - magyar építészirodák és a Tongji Egyetem professzora, Zhang Guanzeng segítségével - gyűjtötték össze a sanghaji családi villa újrahasznosításának, átalakításának, új funkcióval való megtöltésének ötleteit, nagy segítséget nyújtva a tulajdonos kínai önkormányzatnak és a Davju ingatlanfejlesztő cégnek, amely a munkálatokat végzi.

A projektről tartott csütörtöki budapesti fórumon elhangzott, hogy a rekonstrukció elsődleges célja az épület új funkcióinak meghatározása. A felújított villában helyet kap többek között egy kínai-magyar építészeti klub, egy Hudec-hagyatékot bemutató emlékszoba, valamint egy exkluzív borétterem is. A tervek szerint az épület nemcsak statikus, hanem interaktív módon is összekapcsolja majd a két országot: a villa virtuálisan kapcsolódni fog más országokban működő magyar építészeti központokkal is.

A programot Kálmán Ernő mellett Csang Kuan-ceng és Szun Cang, a Tungcsi egyetem professzorai értékelték. Szerintük Kína nagyon sokat tanulhat Magyarországtól a műemlékek restaurálása és újrahasznosítása területén. Méltatták a magyar építészek szakmai felkészültségét és elmondták: Sanghajban nagyon tisztelik Hudec Lászlót, akinek munkái Kína-szerte nagy megbecsülésnek örvendenek.

A Hudec-villából kialakított központ átadása 2012 februárjára várható. A felújítástól a magyar-kínai kulturális és gazdasági kapcsolatok erősödését remélik a résztvevő szervezetek.

Hudec Lászlóról:

Hudec László neve az 1920 és 1937 között vált ismertté, magyar építészként meghatározó szerepet játszott a legnagyobb kínai város arculatának kialakításában. Hudec több építészeti remekmű tervezője volt Sanghajban, épületei között vannak szállodák, magánépületek és gyárak a legkülönbözőbb stílusban a klasszikustól az art decón át a modernig.

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?