Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

PHPP, a passzívházak méretezési eljárása

Hírek 2011. 05. 06.

Harmadik hétvégén kerül megrendezésre Budapesten a Nemzetközi Minősített Passzívház Tervező tanfolyam, amelynek keretében építészek, épületgépészek, energetikusok szerezhetik meg a passzívházak „féltve őrzött titkait”. Ezen harmadik alkalommal a passzívházak tervezési módszertana, a PHPP kerül terítékre, mindjárt egymást követő két napon. Az eddigi rendezvényeken (modulokon) ismertetésre kerültek az általános passzívház ismérvek, az épületszerkezeti megoldások, az energiaellátás lehetséges koncepciói és a szellőzőrendszer kialakításának lehetőségei.

A PHPP modul iránt az eddigi rendezvényekhez képest legalább 30%-kal nagyobb az érdeklődés, legalábbis a jelentkezők száma ezt mutatja. Azok a már korábban ezen a területen dolgozó szakemberek, akik a kellő szaktudást megszerezve esetleg már publikációikban hírt adtak a passzívházak tervezésének rejtelmeiről, több helyen is hangsúlyosan megfogalmazták, mennyire kulcsszerep hárul a tervezési folyamatban a PHPP-re. PHPP nélkül nem létezik passzívház!

De mi is a PHPP? Passivhaus Prjoketierungs Paket, amely a magyar fordításban a Passzívház Tervezői Csomag nevet kapta. Az a program és a kezelését segítő magyar nyelvű kézikönyv, amely - segítve a tervezőt a munkájában - az első perctől széleskörű információkat biztosít arról, hogy a megrendelővel kialakított koncepciók milyen módon érvényesítik a hatásukat az energiamérlegben, érvényesülnek-e a passzívház követelmények.

Az MS Excel alapokon kidolgozott 39 „munkalap” minimális adatbeviteli igénnyel képes meghatározni a tervezés alatt álló épület fontos paramétereit, amelyeket a tervezés során figyelemmel kell kísérnie a tervezőnek.

A hazai gyakorlattal ellentétben, ahol általában az építészeti feladatok elvégzése után kerül az épületgépészekhez az adott épület feladatainak folytatása, jóesetben energetikai ellenőrzése, a passzívház standardoknak már az építészeti tervezési feladatok megoldása során érvényesülnie kell. Utólag vagy nagyon nehéz, vagy időt és költséget igénylő feladat, vagy lehetetlen már megoldani az energetikai szempontból felmerülő változtatási igényeket. Ebből adódóan azok az építész tervezők lesznek lépéselőnyben, akik felismerve ezt az új lehetőséget, úgy készítik el a PHPP segítségével a tervdokumentációikat, hogy azok mind energetikai, mind a passzívház standardok érvényesülése szempontjából hibátlanok, véglegesíthetők. Természetesen az épületgépészekre továbbra is nagy szükség lesz, hiszen nélkülük sem csőtervek, sem nyomvonal tervek, hőellátási koncepciók nem készülhetnek. Így  az építész és az épületgépész szoros együttműködésével, hatékony munkavégzést követően az építtető igényeinek mindenben megfelelő passzívházak készülhetnek.

Fotliget, Passzivhaz

Passzívház Fótligeten, tervező: Sigray Judit

2006. szeptemberi bevezetése óta a honi rendelet és annak alkalmazása lassan bekerül a mindennapos tervezési gyakorlatba. Ez dícséretes és figyelemre méltó folyamat. Sajnos azonban a hazai mérnöki tevékenység során idehaza is beigazolódott az a megállapítás, amelyet dr. Wolfgang Feist, a passzívház elmélet megalkotója és útjára bocsátója már a ’90-es években megfogalmazott: eszerint a DIN szabványokon alapuló energetikai számítások nem adnak pontos eredményeket a passzív- és alacsonyenergiájú épületek esetében. Ezért több száz épületen végzett mérések, és számítógépes szimulációk összevetését követően a PHPP programot úgy alakították ki, hogy ugyan a DIN szabvány gondolatmenetét követi, (transzmissziós hőveszteségek számítása, stb) de a passzívházak specialitásait maximálisan figyelembe veszi, kezdve a klímatikus adatoktól, egészen a vonalmenti hőhidakig, kitérve minden „apróságra”.

A május 13-14-én megrendezésre kerülő kétnapos programra még lehet jelentkezni, de mivel konkrét feladatmegoldásokra is sor kerül - ezért csak korlátozott létszámban megtartott rendezvény lehet hatékony - így a jelentkezés limitált. Azok részére, aki esetleg kimaradnának hely hiányában a rendezvényről, ez év szeptemberében újabb tanfolyamot indítunk Budapesten és Pécsett.

Benécs József okl.gépészmérnök, nemzetközi minősített passzívháztervező

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?