Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Passzívházak épületgépészeti megoldásai

Egy 150 m²-es családi ház passzívházként akár egy 1500 W-os hajszárítóval is befűthető
Egy 150 m²-es családi ház passzívházként akár egy 1500 W-os hajszárítóval is befűthető

A passzívházak alapötlete abból az elgondolásból ered, hogy a minimális – nem nulla – fűtési hőenergiaigényt egy leegyszerűsített fűtőrendszer fedezi, amelynek kialakítása költségcsökkenéssel jár. Ez pedig részben biztosítja a jól szigetelt burok és a szellőztető rendszer többletköltségeit.

Ennek az egyszerű elvnek a következetes megvalósítása Nyugat-Európában az elmúlt 10 év során kiemelkedő fejlődéshez vezetett: mára már több mint 30.000 passzívház épült, amelyek között sok közintézmény is található. Az Európai Unió döntéshozói is belátták, hogy elérhető és gazdaságosan megvalósítható cél az olyan épületek kivitelezése, melyek fenntartásakor alig kerül a légkörbe a klímára kártékony anyag. Ezért döntésük értelmében 2020-tól az Unió tagállamaiban csak ilyen épületet lehet újonnan megépíteni.

A passzívházak minimális energiaigénye teszi lehetővé azt, hogy az épületet teljes egészében megújuló energiával láthassák el, amely a jövőben - a fosszilis energiahordozók rohamosan növekvő ára miatt - előbb-utóbb nem lesz elkerülhető. A megcsappanó mennyiségű fosszilis energiaforrásokat jelenleg legegyszerűbben megújuló energiákkal lehet pótolni. A nukleáris energia jövője Csernobil és Fokusima óta erősen megkérdőjeleződött. A német szövetségi kormány például több politikai párttal kivételes egyetértésben döntött úgy, hogy mihamarabb meg kell szabadulni a német nukleáris erőművektől, mert a belőlük származó kockázat nehezen kezelhető, amellyel a  német lakosság nem hajlandó tovább együtt élni.

A passzívházak gépészetei rendszereinek kialakításához a szokásostól eltérő gondolkodás szükséges: miközben egy hagyományos 150 m²-es családiház befűtése 10-15 kW teljesítményű kazánt és minden szobában egy tekintélyes méretű fűtőtestet vagy padlófűtést igényel,  addig ugyanez az épület passzívházként befűthető akár egy 1500 W-os hajszárítóval is. Fölösleges tehát százezreket költeni egy bonyolult fűtőrendszerre és a hő elosztására, mivel ez sokkal egyszerűbben és olcsóbban is megoldható.

A passzívházakban az ablakok közelében sincs szükség fűtőfelületekre. A kiváló szigetelésű háromrétegű üvegezésű ablakok belső felülete olyan meleg a legcsikorgatóbb hidegben is, hogy nem érzékelhető közelükben huzat, vagy egyéb kellemetlen érzet.

Viszont a léghigiéniai és a hővédelmi szempontok miatt elengedhetetlen tartozék a szellőztető berendezés, mely  visszanyeri a házból kidobott levegő által távozó hő 80-90%-át. A légelosztó rendszer pedig felhasználható a még fennmaradt minimális fűtési hő elosztására is.

A gépészeti rendszerek kiválasztásában és tervezésében háttérbe szorul a fűtés és nagy fontosságot nyer a szellőztetés kialakítása. A gépészet és az épület termikus burka szorosabb kölcsönhatásban vannak egymással, mint a hagyományos épületek esetén. Ha nem kellő minőségű a tervezés vagy a kivitelezés, akkor a legkisebb baj az, ha a ház többet fogyaszt a tervezettnél. Kevésbé szerencsés esetben azonban nem lesz megfelelően befűthető, mivel csak alacsony fűtőteljesítményre méretezték a rendszert.

A középületek esetén hasonló a helyzet: egy 1000 m² alapterületű óvoda kiválóan befűthető egy 10-12 kW teljesítményű falon függő kondenzációs gázkazánnal, viszont kiemelkedően energiahatékony szellőztető berendezést igényel. A passzívházak esetén előtérbe kerül a melegvízellátás is: energiaigénye majdnem megegyezik a fűtésével. Olyan rendszerek szükségesek tehát, melyek mindezeket az igényeket kielégítik: kicsik, egyszerűek, lehetőleg olcsók, de képesek fűteni, melegvizet készíteni és szellőztetni, ezen felül lehetőleg megújuló energiákkal is kiegészíthetők.

A piacon ma már nagy számban megtalálhatóak az ilyen rendszerek, de optimális kiválasztásuk, méretezésük még a szakembereket is próbára teszi. A hagyományostól eltérő igények újfajta mérnöki gondolkodást tesznek szükségessé, mely jobban ügyel a részletekre.

Április 29-én és 30-án Budapesten az Magyar Építőművészek Szövetségének házában a Minősített Passzívház Tervező tanfolyam keretében e témába lehet betekintést nyerni.

  • 29-én pénteken a passzívházak tipikus hőelőállító rendszerei kerülnek bemutatásra,
  • 30-án szombaton a szellőztető rendszerek kialakításának alapjaiba nyernek a résztvevők betekintést.

A tanfolyamon minden érdeklődő részt vehet, azonban műszaki előképzettség ajánlott. A tanfolyam különösen ajánlható építészeknek és épületgépészeknek.

A Minősített Passzívház Tervező tanfolyam összesen 9 témát érintő modulból áll, mely 10 napon keresztül kerül oktatásra. A tanfolyam végén egy vizsga is tehető, melyen a sikeres vizsgázók bekerülnek a www.passivhausplaner.eu című nemzetközi adatbankba is. Ezen kívül tervezzük más magyar platformokkal is a lista megjelentetését, hogy az építtetők könnyen megtalálhassák őket. A tanfolyamhoz kapcsolódó bővebb információk a következő honlapon találhatók meg, melyen keresztül a jelentkezés is lehetséges: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

A tananyagot az Európai Unió támogatásával a darmstadti Passivhaus Insitut állította össze. A magyarországi tanfolyamot az Építész Továbbképző Nonprofit Kft. szervezi. Az építész és a mérnöki kamarák továbbképzési kreditpontokat is adnak a részvételért.

Sariri-Baffia Enikő

okl. építőmérnök, passzívház minősítő és oktató

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?