Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Legrand - Fél évszázada kapcsol itthonról az otthonokba

Hírek 2011. 04. 01.
Balról jobbra: René Roudat nagykövet, a műsorvezető és Károlyi László, a vállalat vezérigazgatója
Balról jobbra: René Roudat nagykövet, a műsorvezető és Károlyi László, a vállalat vezérigazgatója

50 esztendeje nyitotta meg kapuit a Legrand hazai gyára Szentesen

A napokban ünnepelte fél évszázados fennállását a szentesi Legrand gyár. A villamos rendszerek és informatikai hálózatok világszintű szakértőjeként ismert cég jogelődjeivel együtt lassan 100 éve működik Magyarországon. A Legrand csoport 70 országban van jelen gyártóként, 31.000 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 180 országban értékesíti termékeit. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen március végén szakmai köröknek szóló design pályázatot és a műkedvelő nagyközönség részére kiírt fotópályázatot hirdettek meg.  A beérkező pályamunkákat neves, független szakmai zsűri bírálja el az elkövetkező hónapok során.

Legrand Logo 50 ev 

Ünnepélyes keretek között ünnepelte 50 éves hazai működését az egykori Kontakta, majd Kontavill néven ismert Legrand a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A széles és prominens körben tartott sajtótájékoztatón részt vett többek között René Roudat, a Francia Köztársaság Magyarországi Nagykövete, Kopek Gábor, a MOME rektora, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagja, Román Sándor, táncművész, koreográfus, érdemes művész, az ExperiDance Táncszínház művészeti vezetője.

Az esemény nyitóakkordja René Roudat szinte tökéletes magyarsággal tartott beszéde volt, amelyben méltatta a Legrand magyarországi leányvállalatának kiemelkedő eredményeit az elmúlt 50 esztendőre vetítve. Ezt követően Károlyi László, a vállalat vezérigazgatója röviden bemutatta a cég jelentős mérföldköveit, fejlesztéseit és díjait 1961-től napjainkig, s egyben beszélt az elkövetkező évek főbb célkitűzéseiről is.

Mérföldkövek

1961-ben indult a gyártás Szentesen, az egykori mezőgazdasági területen lévő kisvárosban. 1988-ban a felbomló budapesti KONTAKTA nagyvállalat egyik jogutódjaként a Kontavill Villamosszerelési Vállalat önállósult.

1992 decemberétől a cég a Legrand Csoport leányvállalataként működött tovább, 12,3 millió db termék piaci bevezetésével a háta mögött. Többszörös névváltozást követően 2004 óta a vállalat Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. néven folytatta tevékenységét.

A vállalat életében az elmúlt 19 év rendkívül gyümölcsöző és eredményekben gazdagnak minősül, hisz 1993-2010. között 12,4 milliárd Ft beruházás valósult és mintegy 25 ezer óra képzésben vehettek részt a dolgozók. A cég a ’90-es évek legnagyobb termékfejlesztésében, az Athena projektben is részt vett. 2001-től a gyártásban a vállalat egyre több nemzetközi projekt nyertese, amely a gyártás export részének a növekedését jelentette, elsősorban az innovatív megoldásoknak köszönhetően.(Lean, Kaisen stb.) 2004-től a kereskedelmi és marketing tevékenység folyamatos megújításával, új piaci szegmensek megcélzásával a vállalat menedzsmentje a hazai értékesítést 2007-re újból nyereségessé tette.

Innovatív szemlélet, új stratégia – rendkívül széles termékpaletta

A Legrand Zrt. értékesített termékválasztéka Magyarországon ma már a kapcsolók és csatlakozóaljzatok mellett egészen az épületautomatizálás (pl. intelligens megoldások), energiaelosztási rendszerek (4000A-ig) ill. strukturált hálózatok telepítéséig terjed.

A Legrand célja a korszerű technológia bevonásával egyszerűen szerelhető és használható termékek előállítása, amelyek garantálják a hatékony, időtakarékos munkavégzést. A csúcstechnológiát képviselő termékek mindegyike tükrözi a formatervezés aktuális trendjeit is.

A termékek nemcsak az energia hatékony működést és az otthonok kényelmét szolgálják, hanem irodák, munkahelyek, ipari létesítmények, sőt egyes szegmensek (pl. kórházak) villamos berendezéséhez is komplett megoldást jelentenek.

Szentesen, a Szerelvény Divizíó részeként, egyre több termék fejlesztése és gyártása valósul meg, elsősorban az európai piacokat célozva meg. A csapat regionális projekteket irányít, a termékfejlesztési tevékenységet a cég a Legrand vállalatcsoport többi tagjával összhangban és együttműködésben végzi. A fenntartható fejlődés alapelvei itt is érvényesülnek, a felhasználástól az azt követő újrahasznosításig. A szentesi fél évszázados tapasztalaton és korszerű ismereteken nyugvó műszaki munka színvonalának legbeszédesebb bizonyítéka nem csupán a piaci siker, hanem az elnyert díjak, a 25 szabadalom, 2 használati minta és 42 formatervezési ipari mintaoltalom is.

2008-től a Legrand az épületek villamos és digitális adatátviteli infrastruktúráinak világszintű szakértőjeként is számon tartott a hazai piacon.

A vállalat székhelye Szentes, ill. országosan a budapesti 800 m2-es kereskedelmi iroda áll a hazai üzleti partnerek rendelkezésére.

A Legrand Csoport elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Mind Csoport szinten, Magyarországon, a Legrand számtalan olyan akciót szervez, ill. adja ezekhez a nevét, amelyek célja a környezettudatos fejlesztés és gyártás, a munkavállalók egészségének megőrzése és az elektromosság hatékony felhasználásának támogatása. (Pl. lakások támogatása, árvízkárosultak megsegítése, sporttámogatás, munkavállalók egészség felmérése, oktatások támogatása stb.)

A 2009-2010-es időszak a Legrandnak is okozott némi nehézséget, ennek ellenére a válság alatt is eredményesen tudott működni: árbevétele 17 milliárd Ft, a foglalkoztatottak létszáma 520 fő és a nehéz gazdasági helyzet ellenére 2010-ben 514 m Ft beruházást hajtott végre elsősorban a termékfejlesztésben, amely területen a mérnökgárdát is bővítették.

KAPCSOLJ és EXPONÁLJ A JÖVŐRE!  - Innovatív design és fotópályázat

Az Iparművészeti Múzeumban tartott ünnepi eseményen kihirdették a Legrand és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösen jegyzett szakmai köröknek szóló „Kapcsolj a jövőre!” c. design pályázatát és a fotózni vágyó műkedvelő közönség részére kiírt „Exponálj a jövőre!” című fotópályázatot. A beérkező pályamunkákat neves, független szakmai zsűri bírálja el az elkövetkező hónapok során:

  • Domán Rajmund, díjnyertes formatervező
  • Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója
  • Kopek Gábor, a MOME rektora, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagja, a stuttgarti Merz Akadémia, a groningeni Minerva Akadémia és a berlini Universität der Künste vendégprofesszora
  • René Roudat, a Francia Köztársaság Magyarországi Nagykövete
  • Román Sándor, táncművész, koreográfus, érdemes művész, az ExperiDance Táncszínház művészeti vezetője

A nyertesek 2011. szeptemberében vehetik át a főnyereményt ünnepélyes keretek között.

A pályázat részletei az alábbi linken olvashatók: www.legrand50.aktivitas.hu

Forrás: Weber Shandwick

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Villamos szerelvények, csatlakozó aljzatok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?