Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Alapítvány a Honi Művészetért

Hírek 2010. 12. 03.
Balról jobbra: Torma Tamás újságíró, Bálint Imre a BÉK elnöke, Bánki Vera, Vargha Mihály posztumusz díjának átvevője, dr. Komjáthy Attila és Kremnicsán Ilona
Balról jobbra: Torma Tamás újságíró, Bálint Imre a BÉK elnöke, Bánki Vera, Vargha Mihály posztumusz díjának átvevője, dr. Komjáthy Attila és Kremnicsán Ilona

Ezüst Ácsceruza-díj eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége, 2010. december 2. 

A díjakat átadja:

  • Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke, a díj fővédnöke
  • Dr. Komjáthy Attila, építész, a díjat életre hívó Alapítvány a Honi Művészetért elnöke

Alapítványi díj hazai építészeti értékek népszerűsítéséért

Vargha Mihály építész, újságíró családja posztumusz, illetve Torma Tamás, újságíró vehette át a 2010-ben első alkalommal, az Alapítvány a Honi Művészetért által életre hívott Ezüst Ácsceruza-díjat. Az elismerést azon szakemberek – nem kizárólag újságírók nyerhetik el, akik a hazai építészeti értékek és az építőipar eredményeinek népszerűsítésén dolgoznak.

A díjak átadását Szent Borbála, az építőmesterek, építészek védőszentjének napjához kötik az alapítók, így esett a választás első alkalommal a Borbála naphoz közeli december másodikára.

„Az idei évben határoztunk úgy, hogy az elmúlt 18 év több kisebb, de fontos támogatása mellett az építész szakmát segítő díjat alapítsunk. Így született meg az „Ezüst Ácsceruza” díj gondolata.” – mondta el Dr. Komjáthy Attila, építész, a díjat életre hívó Alapítvány a Honi Művészetért elnöke.

Az Ezüst Ácsceruza-díjjal azon személyek munkáját kívánja elismerni a kuratórium, akik a hazai építészet és építőipar értékeit, eredményeit és eseményeit szélesebb érdeklődésre számot tartó nyomtatott vagy elektronikus sajtóorgánumokban közvetítik, népszerűsítik, s egyben ösztönözni is kívánja a sajtó és a szakma képviselőit, hogy nyissanak a nagyobb nyilvánosság felé.

„Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk ebben az országban az, hogy társadalmunkat jelen levő építészetünkről úgy tájékoztassuk, főként jó épületeken keresztül, hogy abból tagjai épülhessenek. Hasonlóképpen feladatunk, hogy szakmai akaratunkat egyesítve lehetőséget keressünk és teremtsünk a minőségi modern építészet hazai megjelenésének.

Az Ezüst Ácsceruza-díj adományozásával az előzőekben felsorolt feladatok kommunikálásának elősegítőit kívánjuk jutalmazni, arra inspirálva őket, rajtuk keresztül a szaksajtót és a médiát, hogy pozitív példákkal tegyék közérthetővé az építészet nyelvét.” – fogalmazta meg Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke a bevezetőjében a díj célját és jelentőségét.

Az emlékplasztika és oklevél mellett a díjazottak 200 000 Ft pénzjutalomban részesültek, melyeket ünnepélyes keretek között Tolnay Tibor, a díj fővédnöke, valamint Komjáthy Attila Dr., a díjat életre hívó Alapítvány a Honi Művészetért alapítója és alelnöke adott át Torma Tamásnak, valamint posztumusz az idén tavasszal, tragikus hirtelenséggel távozó Vargha Mihálynak, az epiteszforum.hu alapítójának és főszerkesztőjének.

17 jelölés érkezett a felkért szakmai szervezetektől, szerkesztőségektől

A szándéknyilatkozat alapján a díj kiírásának módjáról mindenkor az alapítvány kuratóriuma határoz, a Bíráló Bizottság tagjait és a fővédnök személyét az Alapítvány jelöli ki és kéri fel.

A 2010. évi bizottság tagjai voltak

  • Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke,
  • Bálint Imre DLA, a Budapesti Építész Kamara elnöke,
  • Csontos Csaba, a Magyar Építész Kamara delegáltja,
  • Gerencsér László, az Építéstudományi Egyesület elnöke,
  • Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke,
  • Komjáthy Attila Dr., az Alapítvány a Honi Művészetért elnöke,
  • Martinkó József, építészetkritikus,
  • Mélyi József, művészettörténész és
  • Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke és egyben a díj fővédnöke.

Bár a díjátadás során tartott beszédében Bálint Imre, Dr. Komjáthy Attila és Tolnay Tibor is egyetértett abban, hogy nem kielégítő a szakma és a civil társadalom közt az építészetről, az építészetért folytatott kommunikáció, mégis örömmel konstatálták, hogy 17 kiváló munkát végző jelölt közül választhatott a bizottság.

A meghirdetett határidőig beérkezett 17 jelölt közül a Kuratórium Torma Tamásnak és Vargha Mihálynak posztumusz adományozta a díjat. „Vargha Mihály megkerülhetetlen, ha arról beszélünk, hogy elismerésünket fejezzük ki valakinek, akinek gondja volt rá és tett is azért, hogy az építészet hírei, eseményei, problémái, és elsősorban az értékek - mert az érték számára elsőrendű minőség volt - egy nagy közösség részévé váljanak.” – Tolnay Tibor, ezekkel a szavakkal méltatta Vargha Mihály munkáját, akinek hiányát, szavai szerint a szakma nehezen dolgozza fel. - „A másik díjazott, Torma Tamás pedig egyike azoknak, akik nem szakmabeliként, elkötelezetten építik azt a bizonyos hidat a szakma és a civil társadalom között, s teszi ezt megítélésünk szerint magas színvonalon.” – folytatta a díjazottak méltatását a díj fővédnöke.

A javasoltak közé került Bojár Iván András, Both Ildikó, Csanády Pál, Csontos János, Ferkai András, Földes András, Hajós György, Hamvay Péter, Osskó Judit, Pogács Mónika és Bakos Ágnes, Ráday Mihály, Szabó Zoltán, Torma Tamás, Vargha Mihály, Wesselényi-Garai Andor, Zöldi Anna, Zsilinszky Gyula.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?