Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Média Építészeti Díja 2010 - a nyertesek

Hírek 2010. 11. 18.

Hatodik alkalommal rendezték meg november 16–án, az Építészfórum tizedik születésnapján a Média Építészeti Díját. Négy kategóriában avattak győzteseket: a tervek közül a zsűri díját Tirbus Ferenc (Könyv- és bluesház Norvégiában) kapta és a közönség díját is ő nyerte el. A megépült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall (Mozgásjavító Iskola), a zsűri elismerését Vékony Péter (Hungária Fürdő) kapta.

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte tizedik születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt Pásztor Erika Katalina és Bardóczi Sándor köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Bán Ferenc építészt, egy róla készült portréfilmmel.

Bán Ferenc köszöntése után megkezdődött a Média Építészeti Díj 2010 nyilvános zsűrizése. Mint hagyományosan, most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott zsűri a két percben limitált prezentációk bemutatása után. A hangsúlyozottan laikus zsűrit három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője segítette a véleményalkotásban.

A kétfordulós szavazás végeredményeként az epiteszforum.hu olvasói Tirbus Ferenc Könyv- és Bluesház című diplomamunkáját juttatták az első helyezéshez. A zsűri egybehangzóan  választotta meg egyúttal a legjobb tervnek is az este folyamán.

Az index.hu olvasói a megépült projektek közül a Mozgásjavító Iskola, Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall által tervezett épületét tartották 2010 legjobb építészeti alkotásának. A zsűrit lenyűgözte az iskola belső szín- és térmegoldásai, viszont a régi és az új épület viszonya megosztotta őket.

A megépült házak kategóriában a zsűri ismét nehéz helyzetbe került, hiszen szinte lehetetlen a különböző műfajú, esztétikai világú és funkciójú épületeket összehasonlítani. Így az elején kijelentették, nem hasonlítják egymáshoz az épületeket, hanem mindegyiket a maga nemében és funkciójában fogják értékelni. A nyertes – egyöntetű tetszést tükröző, maximális pontszámmal – Vékony Péter tervezte Hungária Fürdő lett.

A közönségdíjas épület tervezője egy 150 ezer értékű vouchert kapott az ACO jóvoltából. A közönségdíjas terv készítője a  PuraVida kollekcióját kapta a Hansgrohe jóvoltából. A zsűri által díjazott terv és épület készítői pedig az Arcad tervezőrendszer egy-egy szoftverét kapták.

A zsűri tagjai voltak:

  • Artportal – F. Almási Éva
  • Figyelőnet – Orosz Györgyi
  • MTV – Rózsa Péter (a zsűri elnöke)
  • Heti Válasz – Devich Márton és Sümegi Noémi
  • HírTv – Ókovács Szilveszter
  • HVG – Jakus Ibolya
  • Népszabadság – Szalai Anna
  • radiocafé 98.6 – Tüske Ferenc 
  • Rádió Q 99.5 – Ránki Júlia

Szakmai bírálók:

  • Kovács Dániel, főszerkesztő, hg.hu
  • Zubreczki Dávid, urbanista.blog.hu szerzője
  • Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Debreceni Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu lapigazgatója  és Bardóczi Sándor tájépítész voltak.

Támogatók voltak: ACO Magyarország Bt., Hansgrohe, Holcim, Market, Murexin, OCÉ Hungária Kft., Nemzeti Kulturális Alap, Wienerberger, ARCAD - építészeti tervezőrendszer

Médiapartnerek:

Artportal, Élet és Irodalom, Figyelőnet, MTV, Heti Válasz, HírTv, HVG, Népszabadság, radiocafé 98.6, Rádió Q 99.5 

További partnereink:

Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

Forrás: Építészfórum
< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti tervezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?