Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Világdíjat nyert a magyar építészeti túraoldal, az artur.org.hu

Hírek 2010. 10. 12.
Díjátadó
Díjátadó

A Kortárs Építészeti Központ weblapját az ENSZ-közgyűlés alkalmával díjazták

Nemzetközi elismerésben részesült a KÉK - Kortárs Építészeti Központ 2009 tavaszán indított építészeti túraoldala, az artur.org.hu. A nemrég Budapest mellett pécsi verzióval bővített honlap több mint 600 induló közül nyerte el a World Summit Youth Awardot, amelyet a KÉK nevében Kovács Dániel, az artur kurátora vehetett át New York-ban, az ENSZ 2010. szeptember 18-22. között zajló közgyűlése alkalmával. Ezzel szinte egy időben az artur.org.hu az EUROPRIX Multimedia Awards Quality Seal elismerését is elnyerte.

A KÉK  2009 tavaszán döntött egy olyan hiánypótló internetes adatbázis létrehozása mellett, amely virtuális és valósan is végigjárható túrákba szervezni a kortárs magyar építészet legjobb alkotásait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával az oldalnak eddig két fázisa készült el: az első hét túra Budapesten, a második négy pedig Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsen kalauzolja az érdeklődőket. A két fázis összesen több mint 120 épület fotóival, adataival mutatja be Magyarország közelmúltjának építészetét, a túrákat nemcsak virtuálisan, de kinyomtatva vagy mobilon és iPhone-on élőben is lehetővé téve.

A második fázissal bővült artur.org.hu-t készítői 2010 nyarán nevezték a World Summit Youth Award (WSYA – www.youthaward.org) versenyébe, a Create your Culture! kategóriában. A versenyt 2005 és 2009 után idén harmadszorra hirdették meg, az ENSZ 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Céljaihoz (Millennium Development Goal, MDG) kapcsolódóan. A nemzetközi zsűri olyan harminc év alatti kreatív fiatalok jelentkezését várta, akik magas színvonalú online projektjeikkel a Millenniumi Fejlesztési Célokban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódtak. A verseny hat kategóriában zajlott, az éhezés és a járványok elleni küzdelemtől az oktatáson és a kultúrán át a nemek egyenjogúsítását megcélzó projektekig.

Az artur.org.hu, amely a kortárs építészet eredményeit közérthetően, mindenki számára elérhető módon mutatja be, a Create your Culture! kategória három győztesének egyike lett a hatszáz nemzetközi induló közül. A New York-i ünnepségen a KÉK képviselőjének Sally Wentworth, az Internet Society észak-amerikai regionális igazgatója adta át a díjat, Peter A. Bruck, a World Summit Awards igazgatója jelenlétében.

A World Summit Youth Award hírével szinte egyidőben tudta meg a KÉK, hogy az artur.org.hu egy másik nemzetközi versenyen, az Európa kreatív fiataljainak kiírt EUROPRIX Multimedia Awards-on is elismerést aratott: a 288 induló közül azok egyike lett, amelyeket magas minőségéért kiemelt a zsűri.

A munkát kurátorként Kovács Dániel művészettörténész, a hg.hu főszerkesztője, egyben a KÉK kurátora irányította, társkurátora Gyabronka Péter építész volt. A programozást a magyar fejlesztésű online prezentációs program, a Prezi segítségével a Kitchen Budapest és a Visual Minds munkatársai végezték, míg az egyedi grafikai arculat Sirály Dóri designer munkájának köszönhető.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?