Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Építőmánia 2010

Hírek 2010. 10. 01.

Sikerrel zárult az építőipari piac legújabb tervezői konferencia sorozata, az Építőmánia, amelynek témájául 2010-ben a felújítások során alkalmazható könnyűszerkezetes megoldásokat választották a szervezők.

Mint cikkünk első részében kifejtettük, az Építőmánia konferencia komplex módon tárgyalta a felújítások során alkalmazható könnyűszerkezetes eljárásokat. Természetes tehát, hogy a résztvevők számára a hő- és vízszigetelés, a páramentesítés, illetve a tervezőket támogató IT innovációkat is ismertették.

Tűzbiztos szigetelés a kőzetgyapot

A Rockwool képviseletében Lestyán Mária kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben jó lehetőséget jelent számukra a felújításokban való részvétel. A hőszigetelést ugyanis nem csak új épületekre, hanem régebbi, több évtizede épült házakra, épületekre is fel lehet helyezni. Az utólagos hőszigetelés pedig az energetikai felújítás szerves része. Fentiek alapján egyértelmű volt a kőzetgyapot hőszigetelő-anyagokat gyártó Rockwool részére, hogy részt kell venni egy olyan konferencia sorozaton, ahol a fő téma a felújítás, ráadásul a megcélzott közönség az építészek, tervezők köre. Az Építőmánia egy új kezdeményezés. A konferenciákon való részvételtől azt várják, hogy a tervezők a Rockwool szigeteléseket nemcsak mint magas minőségű hőszigetelő-anyagokat, hanem mint kiváló tűzvédelmi termékeket is megismerjék, és bátran betervezzék. Hosszú távon pedig azt szeretnék elérni - bár ez a többi szervező céggel közös cél is egyben - hogy létrehozzunk egy olyan fórumot, konferenciasorozatot, melyet megismernek és megkedvelnek a tervezők, ahol mindig az adott időszak kiemelt témájáról esik szó.

Professzionális, környezetbarát megoldások a lapostetők felújítására

A lapostetők felújításának korszerű lehetőségeit mutatta be Gerendi Gábor, az R.W. Bautech Hungary képviseletében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lapostetők esetében elsősorban a műszaki adottságok és a funkció határozza meg, hogy milyen hő- és vízszigetelési rendszereket érdemes alkalmazni.

Egy vasbeton födémes, nagy területű középület lapos tetejére – ahol a további szerelési munkálatok jelentősebb fizikai hatásoknak teszik ki a felületet - mindenképpen egy XPS hőszigetelésű rendszer ajánlatos az ún. fordított tető kialakításához.

Ezzel szemben egy könnyűszerkezetes csarnokrendszer tetőzetéhez - a PUR hab helyett -  több izocianurátot tartalmazó, ebből fakadóan sokkal jobb tulajdonságokkal  rendelkező PIR habos technológiát ajánlott. Az új anyagnak nem csupán a lambda értékei kiválóak, de a tűzállósága is fokozott. Környezetvédelmi mutatói is nagyon jók, hiszen nem bocsát ki semmilyen ózonkárosító gázt: a ODP értéke zéró.

A nagy terhelésű - esetleg járműveket megtartó – lapos tetőhöz, ahol a biztonsági szempontoknak is fokozottan kell érvényesülniük, a szintén újdonságnak számító habüveges megoldás javasolt. Ez a termék a legmesszebb menőkig megfelel az ökológiai szempontoknak, hiszen kétharmad részben újrahasznosított üvegből készül olyan gyárakban, amelyeknek energiájának jelentős részét vízerőművek biztosítják. A termék életciklusa végén szintén újrahasznosítható, természetes, szervetlen anyag.

Az előadáson elhangzott, hogy nagyon fontos a párazáró réteg és a vízszigetelés kiválasztásánál az épület használati körülményeinek ismerete. Különösen nagy belső páraterhelésű terek felett feltétlen ajánlott könnyen és jól folytonosítható, lehetőleg öntapadó és mindenképpen fém(alu)hordozórétegű párazár alkalmazása. Bemutatásra került egy, a tetőfelújításoknál is könnyen, láng és forró levegő használata nélkül beépíthető PIB alapanyagú, igen hosszú élettartamú vízszigetelés és egy különleges EPDM lemez is. Ez utóbbi érdekessége, hogy alsó oldalán bitumenes réteget kap a gumilemez, mely lehetővé teszi a gyors kivitelezést, és a más szigetelő anyagokkal való összeépíthetőséget.

IT megoldások segítik a tervezőket

A megrendelő – tervező - gyártó komplex kapcsolatrendszerében szolgáltatásaival különleges szerepet tölt be az építőipari alkalmazásokat fejlesztő Éptár. A cég adatbázisaival és megoldásaival a tervezési feladatokat és a tervezési-, kivitelezési folyamat egyes szereplői közti információáramlást segíti elő, mondta Süli Gábor.

Évente három-négy új alkalmazást fejlesztenek. Digitalizált formában teszik elérhetővé pl. a Lindab teljes termékskáláját úgy, hogy folyamatosan nyomon követve a lista változását azonnal készek az aktualizálásra, azaz up to date információkkal szolgálnak a tervezők számára.

A cég idén bocsátotta az építészek rendelkezésére azt az új tervezési segédletet, amely lehetővé teszi az ArchiCAD-ben tervezett épületek esetében a Lindab termékek komplex integrációját. A szoftver-kiegészítő tartalmazza a Lindab termékek 3D-s modelljét, alaprajzi megjelenítési formáját, a valós méreteket és a rajzolatot. Ennek segítségével az építész számolni tud azzal, hogy az adott alrendszer mekkora helyet foglal el, milyen kapcsolódási pontjai vannak más szerkezetekhez. Ha tehát a tervező a szoftverből a saját tervébe lehelyez egy modellt, nem kell foglalkoznia a rögzítésekkel, a sarokkapcsolatokkal, a kiegészítő szerkezetek hozzárendelésével. Az új fejlesztés tehát a lehelyezett alrendszereket komplex módon integrálja az épülettervbe úgy, hogy azok a tételkimutatásokban is megjelennek.

Az építtető és a tervező kapcsolatát segíti az épületbemutató alkalmazás, amely háromdimenziós modelleket jelenít meg az Interneten keresztül. A megoldás az építész és a megrendelő közti vizuális kommunikációt segíti elő. A leendő tulajdonos virtuálisan körbejárhatja, de ki is színezheti leendő épületét úgy, hogy számítógépére nem is kell új alkalmazást telepítenie.

Az Éptár folyamatos fejlesztései közt tervezi, hogy ez a megoldás a későbbiekben egy kívülről- belülről teljesen bejárható modell megjelenítését tegye lehetővé.

Egy sikeres konferencia

A nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező vállalatok, akik mind a minőség és az innováció melletti elkötelezettség filozófiáját vallják, a résztvevők létszámát, az érdeklődés fokát és az előadások tudományos megalapozottságát tekintve egyaránt sikeresnek ítélték az Építőmánia konferenciát, és tervezik a rendezvénysorozat folytatását a következő években.

Forrás: MediaJam

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?