Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Lindab a modern csarnoképítés klasszikusa

Gyártói hírek, cikkek 2010. 09. 10.

A nagy fesztávolságok építészeti áthidalása majd két évezrede foglalkoztatja az emberiséget. A féltve őrzött műemlékeinket megalkotó mérnöki bravúr mára a könnyűszerkezetes technológiában tárgyiasulva, általánosan hozzáférhetővé vált.  A termelés, a kereskedelem, a logisztika különböző területein az acélcsarnokok szinte megkerülhetetlenek. Különösen azok a Lindab csarnokrendszerek, amelyek egyediségük, tartósságuk és a különleges műszaki megoldásaik okán egyre népszerűbbek.

Az ereszcsatornáktól a komplex csarnokrendszerekig

Ötven évvel ezelőtt a Lindab a bevonatos, tűzi horganyzott acél ereszcsatornák gyártásával kezdte. Ezt követték a magas minőségi színvonalú fal- és a tetőburkolati elemek, később pedig az acél tartószerkezetek. Ez a lépésről lépésre történő szerves és rendszerszemléletű fejlesztés, illetve az újabb és újabb termékekben megnyilvánuló innováció a svédacél alapanyagú építészeti elemek olyan széles és változatos halmazát teremtette meg, amelynek száma ugyan véges, az általuk megvalósítható variációk száma azonban szinte végtelen.

Több, mint acél

A Lindab 1992 óta rendelkezik gyártói kapacitással Magyarországon. A világhírű márkanévben a hozzáadott érték azonban nem csupán acéltermékek kiváló minőségében, az innovációban, hanem a beépítésüket segítő, többrétű szolgáltatásban is megtestesül. A gyártó a tervezés és a kivitelezés folyamatát a termékeihez kapcsolódó, teljes körű adatszolgáltatással, műszaki segédletekkel, szoftverekkel, alkalmazástechnikai útmutatókkal támogatja.

Termékazonosítás és megfelelőségi igazolás

Mivel az építőipari megvalósítás legtöbb esetben speciális, sokszereplős folyamat (tervezés, gyártás, értékesítés, szakkivitelezés, generál kivitelezés, lebonyolítás stb.), nagyon fontos, hogy az adott gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. A termékek azonosítása az építési helyszínen nem mindig könnyű, ezzel sajnos a nehéz gazdasági helyzetben történnek is visszaélések. Ezek elkerülése érdekében a Lindab által gyártott termékek videojet-es jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például ereszcsatorna betorkoló csonkja) dombornyomással a „Lindab” márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását. Ugyanígy fontos kiemelni, hogy az említett tervezési segédletek, statikai táblázatok, műszaki engedélyek, megfelelőségi igazolások és egyéb gyártó specifikus dokumentációk kizárólag a Lindab által gyártott termékekre (anyagminőségek, profilgeometria) vonatkoznak. Más, „hasonló” termékek esetében ezen dokumentációk felhasználása, alkalmazása egyrészt igen komoly kockázatot rejt magában (pl. kisebb szakítószilárdságú alapanyag, kedvezőtlenebb profilgeometria), másrészt az alkalmazónak/tervezőnek/műszaki ellenőrnek büntetőjogi felelősségvállalását is érinti.

Nincs két egyforma csarnok

A tervezést meghatározó, igen összetett feltételrendszerből adódik, hogy nincs két egyforma csarnok. A Lindab az előregyártottság igen magas fokát tudja nyújtani a megrendelőinek. Nem modulokban, nem típustervekben gondolkodik. A tartószerkezeteket, a tető- és falburkolatokat, valamint a kiegészítő elemeket illetően formákban, méretekben, funkcióban, teherbírásban és színekben olyan gazdag termékpalettát alakított ki, amely biztosítja, hogy az adott csarnoképület megfeleljen az egyedi elvárásoknak, és a sokrétű műszaki követelmény-rendszernek, továbbá a vízelvezetési, hő- és hangszigetelési, párazárási, légzárási, akusztikai, tűzvédelemi és teherbírási paramétereknek egyaránt.

A Lindab a - szerkezeti elemeken túl - az oldalfalak borítására trapézlemezes és falkazettás falburkolati elemeket gyárt, a tető fedéséhez pedig trapézlemezes, cserepeslemezes, korcolt síklemezes és szendvicspaneles megoldásokat kínál. A gyártó – bevonattól függően – akár több évtizedes garanciát vállal a termékeire, azok élettartama pedig a környezeti hatásoktól függően 50-100 év. 

Akik időt nyer, pénzt nyer:

A gazdasági épület beruházások esetében mindig nagy szerepe van a kivitelezés gyorsaságának is. A Lindab csarnokoknál igen rövid szerelési idővel lehet számolni. A hagyományos, ún. kiselemes építési technológiák alkalmazása során a folymatot lassítják a száradási  és  ülepedési szakaszok. A könnyűszerkezetes csarnokok felépítménye esetében - a magas fokú előregyártottsági szint, illetve a magyarországi gyártásból fakadó rövid szállítási idő miatt - a helyszínen már valóban csak az elemek összeállítására van szükség. Ez száraz technológiás, csavarozott kapcsolatok létrehozásával és némi vágással történik.

A Lindab Magyarország a térségi központ

A Lindab Kft. 1992 óta - évi 17 százalékos növekedés mellett - eddig közel 7000 csarnokot épített a hazai gazdasági élet szereplői számára. Piaci részesedése azonban ennél is nagyobb, mert az organikus szemléletnek köszönhetően a Lindab komponens elemei (a falburkolatok, tetőfedő anyagok, könnyűgerendák, ereszcsatornák) kiválóan integrálhatók más, könnyűszerkezetes struktúrákhoz, illetve a hagyományos vasbeton, tégla vagy fa alapú szerkezetek kiegészítőjeként is. 

A magyar gyártósorok azonban nem csupán a hazai piacra termelnek. Ukrajnában az elmúlt évtizedben – évi 5-6 megrendelés során - többszázezer négyzetmétert fedtek be Lindab csarnokokkal. Első feladataik között szerepelt pl. a Billa áruház megépítése 1998-ban. Bár szomszédainkat is sújtja a gazdasági válság, és ennek következtében ott is jelentősen csökkent a beruházások száma, idén a Lindab mégis újabb megbízást kapott. Már zajlik Donyeckben egy 7560 m2 alapterületű repülőgéphangár kivitelezése 1.5 M Eur értékben. Szinte ezzel párhuzamosan történik egy 3200 m2 alapterületű és 820 m2-es födémmel kibővített kereskedelmi központ építése Tiranában. A Lindab 607 ezer euroért szállít termékeket az albán fővárosba magyarországi gyárából.

A térség vállalkozásai – főként az elmúlt évtized prosperatív időszakában - előszeretettel választották a gazdasági jellegű épületek esetében a Lindab csarnokait. Mint Erőss Zoltán, a vállalat export és project managere elmondta: „a külföldi partnerek szívesen dolgoznak a fél évszázados tapasztalattal rendelkező, jól csengő márkanévvel bíró Lindabbal, amelyről tudják, hogy minőségi termékei mögött jelentős befektetéssel történő, folyamatos termékfejlesztés áll.”

Forrás: MediaJam Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A fiatalok albérlet helyett ingatlant vásárolnának

Ingatlan 2021. 02. 09.

Minden harmadik vásárló igényli a szakmai segítséget az ingatlan és pénzügyek terén egyaránt

Az idei évben a felnőtt magyar lakosság ötöde tervezi ingatlan vásárlását, derült ki a Duna House és a Reacty Digital kutatásából. A leendő vásárlók közül sokan a legfiatalabb generáció tagjai, akik már megtalálták párjukat és élettárssal élnek, igaz, még gazdaságilag inaktívak. Ők átlagon felüli arányban élnek jelenleg albérletben, és piaci tapasztalatok alapján a legnagyobb részük ki tudja használni az Otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?