Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Áramból önellátó: „Legzöldebb” szigetelőanyag gyárát nyitotta meg a Knauf Insulation

Hírek 2010. 08. 04.
A napelemes tető önmagában 420 MWh áramot termel évente
A napelemes tető önmagában 420 MWh áramot termel évente

Európa legnagyobb üveggyapot gyártósora megkezdte a termelést

Budapest, 2010. augusztus 4. – Európa legnagyobb üveggyapot gyártósora kezdte meg működését a Knauf Insulation új szigetelőanyag gyárának felavatásával Franciaországban, Lannemezane-ban. A 130 millió eurós beruházásból épült gyár nem csak egy zöldmezős beruházás, de minden Knauf gyáregység közül ez a környezeti szempontból leginkább fenntartható és egyben a legenergiahatékonyabb üzem is. Az új létesítmény napelemes tetővel rendelkezik, mely önmagában 420 MWh áramot termel évente, amely megközelítőleg megegyezik a gyár éves áramszükségletével, oxi-gázas kemencéje pedig jelentősen csökkenti a gyár gázfogyasztását a hagyományos üzemekhez képest. Az üzem, mely 130 új munkahelyet teremtett a régióban, saját víztisztító rendszerrel is rendelkezik és az általánosnál magasabb, 80%-os arányban használ hulladéküveget az üveggyapot gyártási folyamatban. Az új, 70.000 tonna kapacitású üzem földrajzi elhelyezkedése ideális: mivel Lannemezane a Pireneusok lábánál helyezkedik el, így egyaránt ki tudja szolgálni a francia, spanyol, olasz és portugál piac szigetelőanyagok iránt megnövekedett keresletét.

A BNP Paribas becslései szerint az energiahatékony építőipari termékek iránti kereslet – a szigeteléssel az élvonalban –, 2008 és 2040 között Európában közel 6%-os évenkénti növekedést mutat majd, annak ellenére, hogy az új építkezések növekedése lassult. Emögött az a tény húzódik, hogy, mivel az európai lakóházak kétharmada 1975 előtt épült, a jelenlegi lakásállomány 75%-ának energiahatékonysági tulajdonságai nem megfelelőek, ezért a szigetelésnek óriási lehetőségei vannak a kontinensen.

„A növekvő energiaárak, az egyre jelentősebb környezettudatosság és a CO2 kibocsátás csökkenésére irányuló politikai akarat együtt vezetett el ahhoz a szigorúbb szabályozási kerethez, mely az európai széndioxid kibocsátás 40%-áért felelős épületek energiahatékonyságának javítását célozza. Ez a szigetelőanyagok iránti kereslet növekedését fogja eredményezni, mind az újépítésű, mind a felújítandó épületek esetében, hiszen ez a leginkább költséghatékony megoldás az épületek energiafogyasztásának csökkentésére” – mondta Tony Robson, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

„Lannemezane-ban felépített üzemünk új minőségi színvonalat jelent az építőanyag gyártásban. Az új hi-tech üzem, amely nagymértékben növeli vállalatunk termelési kapacitását - hogy az ki tudja elégíteni az ECOSE technológiával készült ásványgyapot iránt megnövekedett keresletet - nem csupán azért jelentős, mert itt üzemel Európa legnagyobb üveggyapot gyártósora, de azért is, mert a Knauf Insulation összes üzeme közül ez a legfenntarthatóbb” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A lannemezane-i a leginkább energiahatékony üzem az összes Knauf Insulation gyár közül. A 130 millió eurós beruházással felépült gyár önmagát látja el árammal, mivel 8.760 m²-es napelemes teteje egymagában évi 420 Mwh áramot termel, azaz az egész üzem éves áramfelhasználásával megegyező mennyiséget. Ezen felül az üzem oxi-gáz kemencéje számottevően csökkenti a gázfogyasztást. A gyár saját víztisztító egységgel rendelkezik, mindemellett pedig magasabb arányban használ újrahasznosított üveget a gyártási folyamatban, mint a hagyományos üveggyapotgyárak.

A telek kiválasztása során vizuális szempontokat is figyelembe vettek. Éppen ezért a legkisebb környezeti beavatkozással alakították ki az üzemet, ennek köszönhetően a telephely illeszkedik környezetébe és 300 különböző fafajta telepítése után a nyitott, zöld terek változatlan képet mutatnak a Pireneusok-völgyi településen. A gyár területe 20 hektárt ölel fel, melyet, amennyiben a későbbiek során sor kerül rá, újabb 10 hektárral bővíthet tovább a Knauf.

A Knauf Insulation francia üzeme kizárólag a szigetelőanyag gyártásban forradalmi újításnak számító, bioalapú kötőanyagot alkalmazó, ECOSE technológiával készült üveggyapot szigetelőanyagot gyárt. A Lannemezane-ban készült szigetelőanyagok a gyártásuk során felhasznált energia 200-szorosát takarítják meg életciklusok során, mivel előállításuk mindössze heted annyi energiát emészt fel, mint ami egy R=3 szinten szigetelt tégla gyártásához szükséges.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Hőszigetelés, hőszigetelő, hővédő termékek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?