Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A megnövekedett kereslet miatt fejleszt a Leier

Gyártói hírek, cikkek 2010. 06. 08.

Szemben a negatív trendekkel: a Leier-nél nem érzik a gazdasági válságot 

2010 a negyedik év, amikor recessziótól szenved az építőipar: még a legnagyobb magyarországi építőipari, és építőanyag-gyártással foglalkozó cégeknek is hosszabb-rövidebb ideig tartó termelésleállításról, és munkaerő-elbocsátásról kellett dönteniük az elmúlt időszakban. Egyes cégeknél a felsővezetőket sem kímélte az ágazat elhúzódó gyengélkedése: a tulajdonosok az operatív döntéshozók elbocsátásától, leváltásától remélik, hogy úrrá lesznek piacvesztésükön, és az új vezető friss szemlélete, szakmai elfogadottsága visszahozza számukra a régi dicsfényt, és ismét a tőkeerős cégek közé emelkedhetnek.

Az év második felében ráadásul ismét választások vannak, - szinte törvényszerű, hogy emiatt is kivárnak a piac egyes szereplői, mint például az önkormányzatok beruházásaikkal.

Azonban nem mindegyik, ezen a területen tevékenykedő cégnél érzik a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait: a piacon szinte egyedüliként, milliárdos beruházásokkal fejleszti gyárait, termékei minőségét a Leier Hungária Kft. Komlós Andor ügyvezetőtől azt kérdeztük, hogy mi alapján ilyen derűlátóak, miért nem osztják a versenytársak és más építőipari cégek 2010-re vetített negatív prognózisait?

- Mi is halljuk a híreket, hogy a globális válság végére várhatóan az építőipari vállalatok több mint fele megszűnik Magyarországon, - csődök, illetve összeolvadások miatt. Tudjuk, hogy minden, véleményével, előrejelzésével mértékadónak számító piacelemző szerint még annál is kevesebb építkezés indul el ebben az évben, mint amit a 2008-2009-es folyamatok alapján felvázoltak.

Nemrég újraelemeztük 45 éves családi vállalkozásunk sikerét, és egyrészt azt látjuk a forgalmi adatainkból, hogy a Leier névnek egyre nagyobb a presztízse, mind a végfelhasználók, mind az üzleti partnereink számára, a piacon a legjobb ár-érték aránnyal jelen lévő, megbízható beszállítót látják bennünk. Vásárlóink és kereskedőpartnereink lojalitását valószínűleg az is tovább erősítette, hogy - a hírek szerint - némely üzletági versenytársunknak finanszírozási és gyártási nehézségei vannak. Gyakran hosszú heteket kell várni a megrendelt termékekre, és ezáltal az építkezési munkák is nehezebben tervezhetőek.

Másrészt – visszatérve eredményeink titkához – a Cégcsoport magyarországi két és fél évtizedes működése alatt igyekezett mindig nagyon rugalmasan reagálni a piaci keresletre, elvárásokra. Mivel nincs felettünk egy részvényesekből álló tulajdonosi kör, ezért nagyon gyorsan tudjuk meghozni a döntéseket, legyen szó egy új termék kifejlesztéséről, termékpaletta-bővítésről vagy kapacitás-növelő beruházásról. Emellett országosan az egyik legkiválóbb szakmai gárda a miénk, - munkatársaink profizmusa - akár területen dolgoznak, akár valamelyik telephelyünkön -, megkérdőjelezhetetlen.  

- Azt is hallani szakmai körökben, hogy nincs az az alacsony ár, ami alá a Leier ne tudna menni…

- Nem célunk, hogy a legolcsóbbak legyünk, azonban a széles termékkínálatunk lehetővé teszi, hogy valóban jó ár-érték arányú ajánlatokat tegyünk. Az árverseny helyett mi inkább hosszútávon gondolkodunk, és egyrészt nem engedjük a Leier-márkanév elértéktelenedését, másrészt kiemelt projektként kezeljük gyártási folyamataink és logisztikánk optimalizálását, - és ez úgy tűnik, hatásos módszer a gazdasági válságban. Ennek köszönhetően egyetlen munkatársat sem kellett üzemeinkben elbocsátanunk, sőt, beruházásainknak köszönhetően új munkahelyeket is létesítettünk, - amire joggal vagyunk büszkék.

- A nyilvános értékesítési adatokat tekintve, ebben az évben két üzletágban is eldőlhet a piacvezetői szerep: a díszburkolat-, illetve a kémény-üzletágakban.

- Talán már az egyikben el is dőlt. A tavalyi év vége óta intenzíven dolgoztunk térkő-palettánk megújításán: egyidejűleg még soha ennyi újdonságot nem kínáltunk a szakmának és a nagyközönségnek, mint ezen a tavaszon. Az áprilisi Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás is megerősített bennünket abban, hogy jó irányba fejlesztettük mind a forma-, mind a színvilágot, továbbá egyik új termékcsaládunk piaci űrt tölt be a megfizethető árú, de prémium minőségű díszburkolatok között. Ausztriai felmérések szerint erősödik az a trend, miszerint nem drága és hosszú nyaralásokra fizetnek be az emberek, hanem szűkebb lakóterüket és környezetüket szépítgetik, így kertjükre, hétvégi házukra fordítanak több időt és energiát, ezáltal kevesebb pénzből is minőségi életteret hoznak létre maguknak és családjuknak.

Az említett kémény-üzletágban pedig továbbra is a minőségre helyezzük a hangsúlyt, illetve a műszaki innovációkra. Mi így képzeljük el a piaci versenyt.

- A piaci versenynél maradva: ki fog tartani az optimizmusuk év végéig? Mit várnak még ettől az évtől?

- Mivel Cégcsoportunknál a vártnál jobban indult az év eleje, úgy vélem, hogy minden okunk meg van az optimizmusra. Úgy számolunk, hogy az értékesítési- és marketingmunkánk igazán a következő hónapokban érik be, és főleg augusztustól várunk még egy erőteljesebb keresletet bizonyos termékeink iránt.

A különböző piackutató cégek és szakmai szövetségek napvilágot látott friss felmérései szerint az építőipar 2010-ben is recessziós szinten maradhat, - az üzletág egyedüli kitörési pontja a mélyépítés lehet, mivel ezen projektekkel (útépítések, környezetvédelmi beruházások, stb.) uniós előírásoknak kell megfelelni, és finanszírozásukat is az Európai Unió biztosítja.

Forrás: Goodwill PR Ügynökség

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építési rendszerek
Térkő, járdalap
Kémény

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?