Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A kályha- és kandallóépítő szakemberek is nagyra értékelik a Leier kéményrendszereket

Gyártói hírek, cikkek 2010. 05. 26.

Biztonság és kényelem: A jó kéményrendszerrel sok pénzt takaríthat meg

Bár egy épület kéményrendszerének kiválasztása a megrendelő mellett leginkább a tervezők döntésétől függ, talán senki sem tud annyit a kémények gyakorlati előnyeiről és hátrányairól, mint a beépítést és próbaüzemet végző tapasztalt szakemberek. Kocsis Csaba, a Leier Hungária Kft. kémény-üzletág vezetője a közelmúltban a cserépkályha- és kandallóépítők szakmai találkozóján vett részt, ahol a Leier kéményrendszerek előnyeiről és felhasználási területeiről tájékoztatta az ipartestület tagjait.

- A tapasztalt szakmeberek nyilván alaposan megismerték már a Leier kéményrendszereket és kérdésekkel is készültek. Melyek voltak a legérdekesebb felvetések?

- A legtanulságosabb kérdés a  legidősebb kályhásmestertől érkezett, aki egy gyakori problémáját vetette fel. Régi, alapos szakemberként a felépített kályhát ő mindig csak próbafűtés után adja át a megrendelőjének. Többször előfordult azonban, hogy ha két kéménykürtő volt egymás mellé építve, és a másik kéményen olyan gázkazán volt, amelyik az égéshez a levegőt a kéményen keresztül a szabadból kapta, akkor a begyújtás után a kályha égéstermékét beszippantotta. Ekkor a gázkazán a benne lévő biztonsági rendszer miatt leállt, újra kellett indíttatni szakemberrel, ami nem kis költséggel járt. Számára is kellemetlen minden ilyen eset, hiszen ilyenkor érthetően felmerül a felelősség kérdése. Azt szerette volna megtudni, hogy mit talált ki a termékfejlesztés során a Leier, hogy ez ne történjen meg? – mesélte Kocsis Csaba, aki az érdeklődő szakembernek elmondta, hogy a kétkürtős Leier kéményrendszerek kialakításánál fokozottan ügyeltek az ilyen esetek kiküszöbölésére. A szélcsatornában elvégzett kísérletek eredményeként a Leier kétkürtős kéményekben egy szellőzőcsatornát alakítottak ki a két kürtő közé, így a két kitorkolás távol került egymástól. Ez a távolság biztosítja a biztonságos működést. 

- Napjainkban ismét kedveltek a kandallók. A kandallóépítők számára mi a legfontosabb elvárás egy kéménnyel szemben?

- Mióta a modern nyílászárók szinte légmentesen zárnak és nem megoldott a lakások szellőzése, egyre fontosabb, hogy a kandallók és cserépkályhák levegőellátását meg lehessen oldani a kéményeken keresztül. A jelenlévők valamennyien kíváncsiak voltak arra, hogy ez megvalósítható-e a Leier kéményekkel. Természetesen igen, hiszen a Leier szellőzőkürtős kéményei, legyenek azok egykürtős, vagy kétkürtős kialakításúak, alkalmasak arra, hogy az égéshez szükséges levegőt biztosítsák a kályhák és kandallók számára is. Ráadásul ez a levegő már előmelegített, ami kedvezőbb az égés, ill. a kályha hatásfoka szempontjából is.

De a Leier kétkürtős kéményének szellőzőkürtője kiválóan alkalmas arra is, hogy segítségével megoldjuk a lakás gravitációs szellőztetését, vagy rákössük például a konyhai páraelszívót is. Kevesen gondolnak csak bele, hogy a szellőzőkürtő milyen praktikusan alkalmazható akkor, amikor a kész lakásba szeretnénk bevezetni a kábel- vagy műholdas televízió-, vagy az internet kábeleit, a lakásriasztó kiépítéséhez szükséges vezetékeket. Sok hasznos berendezés vezetékelését is megoldhatjuk kéményünk szellőzőkürtőjén keresztül anélkül, hogy födémet, vagy falat kellene bontanunk – ráadásul így jól védett helyre kerülnek ezek a fontos kábelek.

Kocsis Csaba, a Leier szakértője szerint a kéményekkel kapcsolatos döntéseket érdemes alaposan átgondolni és mérlegelni, mert egy jó döntéssel sok pénz és kellemetlenséget takaríthatnak meg a megrendelők.

További praktikus és konkrét tanácsokat nyújt a megfelelő kéményrendszer kiválasztásához a Leier „Kéményt okosan!“ című, lapozható e-kiadványa, illetve a Leier honlapja. 

Forrás: Goodwill PR

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kémény

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?