Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kortárs magyar építészeti kiállítások Párizsban

Hírek 2010. 05. 06.
Fényfestészeti bemutató a párizsi Magyar Intézet homlokzatán
Fényfestészeti bemutató a párizsi Magyar Intézet homlokzatán

Ősszel Kolozsvárra és Budapestre is eljuthatnak az elmúlt hetekben a párizsi közönségnek bemutatott kiállítások. Előadásokon, workshopokon, tárlatokon és filmvetítéseken keresztül első alkalommal találkozhatott a francia közönség a mai magyar építészet minőségét, sokszínűségét bemutató programmal Párizsban, március 16 és április 3. között.

A nemzetközi építészeti életben egyre ismertebbé váló magyar építészet iránt tapasztalható nyitottság teremtett kiváló terepet Párizsban, a Párizsi Magyar Intézetben megrendezett kortárs magyar építészetet és forrásait bemutató kiállításoknak és konferenciának.

Szegő György kurátori munkájának, a Magyar Építőművészek Szövetségének, valamint a Szövetség titkárának, Borsos Andrásnak köszönhetően a kiállítás gerincét a magyar organikus építészetet, az új-ornamentika jellemző alkotásait bemutató tárlat adta, emellett kiutazott Párizsba a 2009. évi Budapest Építészeti Nívódíj pályázati anyaga is – ezzel jellemző képet adva a magyar építészeti élet múltjáról és jelenéről.

A magyar építészet értékeire kíváncsi párizsi látogatók megtekinthették a MÉSZ által biztosított kortárs magyar épületekből álló gyűjteményt, a Kós Károly Egyesület ornamentikus épületeiből készített válogatást, a 20. század elejének kiemelkedő épületeiből készített kiállítást, amelyet a Magyar Építészeti Múzeum biztosított, illetve egy jellemző magyar újításról, Losonczi Áron szabadalma alapján létrejött új anyag, az üvegbeton felhasználását bemutató, un. Lycracon kiállítást.

A megnyitón Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója és Kálmán Ernő, a MÉSZ elnökének beszéde mellett elhangzott Luise Cox, az UIA (Építőművészek Nemzetközi Szövetségének) elnöke, Albert Dubler, az UIA I régiójának és az UIA II régiójának elnökének köszöntője is.

A kiállítás-megnyitó csúcspontjaként említhető a különböző színű fényekből, a Magyar Intézet homlokzatára mintákat rajzoló homlokzati fényfestészeti, az úgynevezett Ray Painting bemutató.

A program szakmai eseményei közé tartozott a március 17-én, Radványi György vezetésével az „Új ornamentika és építészet” címmel tartott konferencia, amelynek fő témája az ornamentika kortárs magyar építészetben betöltött szerepe volt.

A kiállítások előreláthatólag szeptemberben Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön lesznek látogathatóak, majd az Építészet Világnapja körüli események alatt Budapestre is ellátogatnak. További információ: www.meszorg.hu

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?