Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Tavaszi Építészeti Fesztivál, nyitó konferenciái az Olasz Kultúrintézetben

Hírek 2010. 02. 15.
  • március 5.: Magyar Építészek III. Világtalálkozója „Olimpia – Hagyomány, válság, kiút” (MÉK: 3 pont)
  • március 6.: MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus „nagy építészet kontra jó építészet” (MÉK: 3 pont)

Közép-Európa legnívósabb építészeti konferenciái nyitják a Magyar Építőművészek Szövetsége által 2010-ben harmadik alkalommal meghirdetett Tavaszi Építészeti Fesztivált, amely március 5 és június 5 között gazdag programmal várja a szakmát.

Konferenciák, kiállítások, díjátadók, magyar és nemzetközi eredmények bemutatói biztosítják idén ismét, hogy a tavasz az építészetről is szóljon.

Budapest, 2010. február 15. - Az idei Fesztivál program-kínálata ismét sokszínűre sikerült: a magyar építésztársadalom legalább 10-%-ának érdeklődésére számot tartó, 1000-1200 látogatót váró, nyitó szakmai konferenciák mellett, idén is sor kerül az egyik legrangosabb állami építészeti díj, az Ybl Miklós-díj átadására.

A Magyar Építőművészek Szövetsége által 2008-ben életre hívott tavaszi programsorozat célja idén is, hogy a kelet- és nyugat-európai építészetet és szakembereket közelebb hozza egymáshoz, fórumot nyisson eredményeik kölcsönös megismerésére.

Nemzetközi kapcsolatok Magyarország pozíciójának erősödéséért

Az elmúlt évek Budapesten szervezett nemzetközi eseményeinek, valamint a nemzetközi szervezetekkel, de legfőképpen az Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) kiépített aktív kapcsolatnak köszönhetően, az építészet területén is egyre inkább előtérbe került a nemzetközi együttműködés jelentősége. A nívós programok hozzájárultak Magyarország elismertségének növeléséhez és egyúttal teret biztosítottak a nemzetközi kulturális kapcsolatok építésének.

A kapcsolatépítés és együttműködés biztosítja a kelet és nyugat határmezsgyéjén fekvő Budapest számára, hogy kiváló elhelyezkedését kihasználva, a két kultúra összekötésével méltán pályázhasson a régió kulturális központjának szerepére.

Ezt a tendenciát tovább erősíti Magyarország 2011. évi Európai Uniós elnöksége. Az építészet területén az erre való felkészülést jelentik az idei Tavaszi Építészeti Fesztivál programjai is.

Az eseménysorozaton éppúgy megtalálhatóak évek óta a nemzetközi munkákat bemutató kiállítások és konferenciák, mint a magyar építészet eredményeit megismertetni és elismertetni szánt programok.

Nyitó konferenciák az Olasz Kultúrintézetben - „Olimpia – Hagyomány, válság, kiút”

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre idén március 5-én, az Olasz Kultúrintézetben, a Magyar Építészek Világtalálkozója, amelynek témája a hagyomány, válság, kiút mottó köré csoportosított gondolatokkal próbálja megközelíteni egy lehetséges budapesti Olimpia rendezését.

A neves magyar és külföldi előadókat felsorakoztató konferencia azt járja körül, hogy már egy Olimpiára való felkészülés milyen építészeti, infrastrukturális és gazdasági előnyökkel jár a résztvevő városok számára, milyen kihatással lehet ez Magyarországra és Budapestre. Mindezzel a szakma fel kívánja hívni a döntéshozók figyelmét Budapest stratégiai fejlesztésének fontosságára.

A téma érdekességét adja, hogy az Olimpia rendezési lehetősége olyan orientációs pontot adhat Magyarországnak, mint a Pécs Kulturális Főváros mozgalom, vagy a Duna-menti országok építészeti együttműködése, a rendezvény előkészítése a 2011-ben Magyarország Európai Unió soros elnökeként megrendezendő nemzetközi EFAP kongresszusnak.

„nagy építészet kontra jó építészet”

Minden korábbinál gazdagabb a 7. Nemzetközi Építészkongresszus idei programja, amelynek alapgondolata „nagy építészet kontra jó építészet” kérdésköre. Ezt segít megalapozni az építészkongresszusok első női előadója, Petra Čeferin, ljubljanai professzorasszony. Magyarország képviseletében, Nagy Tamás a fiatal építészek beavatásáról ad elő.

A sztárok sorát Edouardo Souto de Moura nyitja meg, aki Álvaro Siza tanítványaként és munkatársaként vált világhírűvé. A bemutatkozó két fiatal olasz építészre, Maurizio Bradaschiára és Davide Macullóra éppúgy az elmélyültebb, kisebb projektek jellemzőek, mint arra a Tony Frettonra, aki építész körökben az egyik legfelkapottabb Londoni tervezőnek számít.

Edouard François építészete nagyon más: izgalmas, polgárpukkasztó és rendkívül szórakoztató. A sztárok sorát az a 2009-ben 70 éves Heinz Tesar zárja, akit aligha kell a magyar közönségnek bemutatni. A nap végén Ráday Mihály mutatja be a kongresszus helyszínét, az 1865-től 1902-ig a Magyar Országgyűlés Képviselőházaként szolgáló Ybl-palotát.

Kortárs magyar építészet Párizsban

Kiállítások, előadások, workshopok és filmvetítéseken keresztül első alkalommal kerül bemutatásra a mai magyar építészet minősége, sokszínűsége Párizsban, március 16 és 31 között. A program-sorozat célja bemutatni a kortárs magyar építészetet és forrásait, kapcsolatait a film- és képzőművészethez, a városfejlesztéshez, valamint párhuzamokat keresni a francia és a magyar építészet között.

A kiállítási anyagok között megtalálható lesz a magyar organikus építészetet, az új-ornamentika jegyeit magukon viselő kortárs épületeket és a mai magyar, valamint a XX. sz. eleji magyar építészetet bemutató anyagok, illetve kiutazik Párizsba a 2009. évi Budapest Építészeti Nívódíj pályázati anyaga is. A Párizsban bemutatásra kerülő anyaggal még 2010-ben Budapest után a kolozsvári szakmai közönség is megismerkedhet.

A magyar építész társadalom lerója adósságát: Posztumusz Ybl Miklós-díjakat ítéltek oda

A tavasz eseményei között mindig kiemelt jelentőségű az egyik legrangosabb állami építészeti díj, az Ybl Miklós-díj átadás, amelyre idén ismét a március 15-i nemzeti ünnep apropóján kerül sor. Idén azonban a június 5-ig, a balatonlellei III. Graphisoft Építészregattáig tartó program-sorozat különlegessége a Posztumusz Ybl Miklós-díjak átadása.

Ferkai András, Dévényi Tamás és Winkler Barnabás alapos előkészítő munkája és a MÉSZ javaslata alapján, valamint a Nemzeti Építészeti Tanács egyetértésével idén a magyar építésztársadalom méltatlanul elfeledett jeles magyar építészekkel szemben róhatja le adósságát. Az 1953-ban alapított Ybl Miklós-díjat 2010. április 6-án, Ybl Miklós születésnapján, 17, 1953 és 2000 között alkotó építész posztumusz kapja meg.

A Tavaszi Építészeti Fesztivál programjai

  • március 5. – Magyar Építészek III. Világtalálkozója
  • március 6. –  MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus
  • március 15. – Ybl Miklós-díj átadása
  • március 16-31. – Kortárs magyar építészeti Fesztivál Párizsban (Párizs, Budapest, Kolozsvár)
  • április 6. –  Posztumusz Ybl-díjak átadása
  • április 10. Ybl Miklós – építészek, építőmesterek IX. ünnepe
  • április: UIA Vision and Strategy bizottság ülése;  Európai Építészetpolitikai Fórum közép-kelet európai regionális konferencia;  „Az építészet tere” – hallgatói ötletpályázat a Pollack Mihály tér hasznosítására;  Műemlékvédelem és környezettudatosság konferencia
  • június 5. –  „Az olimpia és a balatoni fejlesztések” konferencia
  • június 5-6. III. Graphisoft Építész Regatta, kísérő kiállítás: Brick Award 2010

További információ: www.meszorg.hu , www.tervlap.hu  

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?