Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Fotokatalitikus felületű kerámia burkolatok

Gyártói hírek, cikkek 2009. 10. 16.

ACTIVETM CLEAN AIR & ANTIBACTERIAL CERAMIC, az új kerámia gyártástechnológiai módszer, amely 70%-ban csökkenti a levegőben lévő szennyezőanyagok jelenlétét.

Egy olyan innovatív eljárásról van szó, amelynek hatásait a Tile Council of North America és a Centro Ceramico Bologna is igazolta, és amely a Fiandre és Iris Ceramica kőporcelán burkolólapokat környezetkímélővé, öntisztítóvá és antibakteriálissá teszi.

Milánó, 2009. szeptember 28 – A GranitiFiandre és az Iris Ceramica az IlSole24 Ore Business Media-val, az Area és Materia építészeti folyóiratokkal együttműködve az “Építőanyagok tervezési kultúrája és környezeti problémái” témában  “Active for a better life” címmel, Milánóban megrendezett konferencia során bemutatta az  

ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic-ot,

egy új, innovatív, a Fiandre és Iris Ceramica kerámia lapokon alkalmazott módszert, amely egy fotokatalitikus eljárás során jelentősen csökkenti néhány a levegőben lévő legfőképpen szennyező anyag jelenlétét.

A bemutatott és a Centro Ceramico Bologna által is vizsgált új gyártástechnológia lehetővé teszi olyan új, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező kerámialap alkalmazását belső és külső falburkolatok kialakításánál, amely képes csökkenteni a levegőszennyezést és a nitrogén-oxidok jelenlétét.

Az alábbiakban foglaljuk össze a 2009. július 23-án kiadott Centro Ceramico di Bologna kutatási eredményeit, amelyekből kitűnik:

Fotokatalitikus aktivitás folyékony fázisban:fotodegradációs index:h%
  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteg nélkül:

<10

  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteggel:
70
Fotokatalitikus aktivitás légnemű fázisban - az UNI-11247-2007 szabványnak megfelelően 
  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteg nélkül:
NOx 23,3 / NO 31,4
  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteggel:
NOx 69,4 / NO 107,3
Baktériumszám változást ellenörző vizsgálat:      túlélés %
  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteg nélkül:
túlélés 100%
  • Kerámia burkolólap fotokatalitikus réteggel:
túlélés 0

A fotokatalitikus burkolatok jótékony hatásai a fény és víz jelenlétében aktiválódnak – mindezt  a Tile Council of North America (TCNA) és a Centro Ceramico Bologna speciális kutatási és ellenörzési programja is igazolta.

Az eredményekből kiderül, hogy az ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic használata fal– illetve padlóburkolatként a levegő nagy mennyiségben történő, szennyezőanyagoktól és finom részecskéktől való megtisztításával, a szerves és szervetlen szennyezőanyag nagy részbeni megszüntetésével igen fontos előnnyel szogálhat a környezettudatosság terén, jelentősen csökkentve a karbantartások szükségességét és a szennyező vegyszerek  alkalmazását.

Az ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic különösen alkalmas a szerves szennyezőanyagok és a városi levegő egyik legfőbb mérgezői, a nitrogén-oxidok csökkentésére. A víz felületi feszültség-csökkentésének köszönhetően öntisztító, így fontos antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Graziano Verdi, a GranitiFiandre csoport elnöke és vezérigazgatója, az Iris Ceramica igazgatója jelenlétében, a Marco Casamonti építész által vezetett előadáson jelen voltak  Eric Astrachan, a Tile Council of North America elnöke és Professzor Giorgio Timellini, a Centro Ceramico Bologna igazgatója, a két nemzetközi szervezet képviselői, amelyek az ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic minőségét vizsgálták. A beszélgetésben részt vettek Mario Tozzi, geológus és a CNR vezető kutatója, Paolo Portoghesi, építész a római La Sapienza egyetem professzora, Josep Acebillo, Barcelona infrastruktúrával és városfejlesztéssel megbízott főépítésze és Luca Molinari, kritikus, a nápolyi II Egyetem kortárs építészettörténet professzora.

“Felületesen olvasva ezt a hírt olybá tűnhet, hogy a a technikai kerámia elmúlt 30 éves fejlődésének a sok közül az egyik lépcsőfokával állunk szemben – emelte ki Casamonti építész - holott egy kimagasló kutatási eredményről van szó, amely forradalmasítja az anyagok szerepét az építészetben. Az egyszerű holt anyag képessé válik a gravitáció leküzdésére, az eszközhasználat javíthatja egy adott tér környezeti minőségét”.

“Az ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic – mondta el Graziano Verdi a GranitiFiandre csoport elnöke és vezérigazgatója, az Iris Ceramica igazgatója alkalmazható épületekben és városfejlesztésben is. Olyan anyag, amely aktívan járul hozzá egy jobb környezet- és levegőminőséghez”.

“Ennek a technológiai fejlesztési tervnek a kialakítása – folytatta Verdi – hatékony választ jelent a jelenlegi gazdasági helyzetre, megmutatva, hogy a válságból a kiút nem csak a környezeti kihívásra és a green economy-ra adott határozott válaszban, hanem elsősorban  az olyan meggyőző eredmények elérésében rejlik, mint a ma bemutatott, amely ténylegesen javítja a felhasználó életminőségét”.

Az ActiveTM Clean Air & Antibacterial Ceramic gyártósorai már elkészültek mind Tennessee-ben (USA) mind Sassuolo-ban (I).

A fotokatalitikus folyamat

A fotokatalízis egy olyan jelenség, amely nagyban hasonlít a klorofil fotoszintézishez. A folyamatban végbemenő két alapreakció az oxidáció, ami a fotokatalizátor jelenlétében a fény (nap vagy mesterséges) és a levegő hatására indul be és amely a szennyező szerves és szervetlen anyagokat alakítja át teljesen veszélytelenné.

A fotokatalizis módszerét kihasználva – amely során a katalizátor minden alkalommal képes működésbe lépni, ha nap- vagy mesterséges fény éri – a levegő megtisztítható a szerves szennyezőanyagoktól.

A fotokatalitikus folyamat egyre fontosabb szerepet játszik az általános környezetvédelmi ellenőrző tevékenységben, hiszen a megoldás a környezetet nem szennyezi.

További részletek tekinthetőek meg a www.active-ceramic.com és a www.floornature.com oldalakon.

Forrás és kapcsolat: Vörös Dóra magyarországi referens - dvoros@granitifiandre.it , www.granitifiandre.hu  

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Burkolatok
Kőporcelán, gres lapok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?