Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

"Év háza" 2009 pályázat

Hírek 2009. 10. 05.
Kamarás Bálint - Balatonfenyvesi nyaraló - lakóház
Kamarás Bálint - Balatonfenyvesi nyaraló - lakóház

Eredményhirdetés és díjátadó ünnepség

2009. október 5. - Az Építészet Világnapja alkalmából

A díjakat átadja:

  • Cságoly Ferenc DLA, a zsűri elnöke
  • Kálmán Ernő DLA, a zsűri társelnöke
  • Szoják Balázs, a zsűri társelnöke, a pályázat kurátora

Horányi nyaralóépület lett az idei „Év háza”

Főként a visszaeső építési kedvnek tulajdonítható csökkent mennyiségű, ám a zsűri véleménye szerint magasabb színvonalú pályaművek jellemezték a közel egy évtized után ismét életre hívott, így idén második alkalommal meghirdetett „Év Háza” építészeti pályázat mezőnyét. Érdekesség, hogy a zsűri a díjazott 4 épület között három nyaralóépületet is nagyra értékelt, de a díjazottak munkájában megtalálta a kiírásban is hangsúlyozott, a gazdaságosságot figyelembe vevő egyszerűséget, természetességet és tisztaságot.

Budapest, 2009. október 5. – Az Építészet Világnapja alkalmából

A neves építészekből, többek között a tavaly Ybl díjban részesültekből és szakemberekből álló zsűri döntését október 5-én, az Építészet Világnapja alkalmából a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában megrendezésre kerülő, három építészeti témájú kiállítás megnyitójával egyidőben szervezett eredményhirdetésen és díjátadó ünnepségen ismerhette meg a nagyközönség.

A legjobbnak járó „Év háza” díjat Selényi György, horányi nyaralóépülete nyerte, amellyel a zsűri elsősorban a magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazást ismerte el.

„Év háza” különdíjat kapott Peschka Alfréd budapesti családi üdülőháza. A Bíráló Bizottság az épületek terveinek és dokumentációinak áttekintése során kiemelt szempontként kezelte a megbízó-tervező-kivitelező hármas együttműködésének színvonalát. Így nemcsak a tervezők munkáját, hanem az épület megvalósításában résztvevő meghatározó szereplők odaadását, készségét és együttgondolkodását is elismerte a díjjal.

Dicsérő oklevelet kapott Somosi János budapesti családi háza és Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló – lakóháza. Míg az első épület legfőbb erényeként a zsűri az épület arányosságát emelte ki, a második esetén a környezetébe illő nyaralóépület racionális alaprajzi kialakítását, kis léptékével harmonizáló anyagválasztását, szép színvilágát, valamint rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek.

A díjazott négy épület ezúttal is automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé vált, amelyek mellé az „Év háza” zsűrije választotta ki az arra pályázók közül a Magyarországot képviselő további 6 épületet.

A pályázat fő értékelési szempontját Cságoly Ferenc DLA a zsűri elnöke fogalmazta meg, amely szerint a fő kritérium a gazdaságosságot figyelembe véve az egyszerűség, természetesség és tisztaság volt:

„Ma, amikor számos válság gyötri a világot és benne súlyozottan Magyarországot, sok mindent másképpen kell értékelni, más szemmel kell látni. Az építészet világában a válság perspektívája szükségszerűen átalakítja a „jó házról”, vagy a „szép házról” alkotott hagyományos képet is. A gazdasági problémáktól sújtott ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról, feleslegesen drága szerkezetekről, bonyolult csomópontokról, vagy szükségtelen részletekről. (…) A válságokkal terhelt, túlbonyolított világban ezt a személyes, őszinte, természetes egyszerűséget keressük. Talán enyhíthetjük vele saját és közös nehézségeinket.” (részlet Cságoly Ferenc, a zsűri elnökének értékelésből.)

Kálmán Ernő a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, és mint a pályázat kiírója megerősítette, hogy az idei anyagokban is vannak olyan színvonalas és letisztult épületek, mint tavaly. A pályázat felhívása megfelel az UIA (Nemzetközi Építőművészek Szövetsége) által idén meghirdetett filozófiának, miszerint az építészetben olyan szemléletváltásra van szükség, amely megszünteti a pazarlást, az egyszerűség és tisztaság eszközeivel hozza létre az újat.

Szoják Balázs elmondta, hogy sajnos a gazdasági válságnak is betudható, hogy idén kevesebb pályázat érkezett be, hiszen számos építkezés megtorpant, ugyanakkor 2008-ban a hosszú idő után ismét életre keltett építészeti elismerésre jelentkezőknek nagyobb volt a merítési időintervalluma.

„A pályázat célja az, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélet épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.” - mondta Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke.

A pályázat célkitűzéseivel egyetértő, a pályázat főtámogatóját, a Wienerberger Téglaipari zRt-t képviselő Tóth Balázs, a zsűri társelnöke, a következő szavakkal indokolta a téglaipari konszern pályázaton történő részvételét:

„A minőségi építés, a minőségi építészet támogatás egy vezető építőanyag-gyártó alapvető érdeke és kötelessége akkor is, amikor a gazdaság gyengén teljesít, akkor is, ha válság van. A jó építészet a szükségből is erényt tud kovácsolni, a nehezebb körülményeket is a javára tudja fordítani. A jó építészet a kort tükrözi, és nem enged az igényességéből. A jó építészet mindehhez megtalálja a megfelelő formákat, technológiákat és építőanyagokat.”

A pályázatot támogatta idén második éve a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt.

Médiatámogatók voltak: A Mi Otthonunk, Archicentrum.hu, Arch Tv, Bautrend, Epiteszforum.hu, Proidea

Az Év háza díjról további információ a www.evhaza.hu oldalon olvasható.

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?