Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az ArchiCAD 13 új korszakot nyit a Virtuális Épületmodellezési (BIM) együttműködésben

Hírek 2009. 09. 21.

2009. szeptember 8-án Budapesten a GRAPHISOFT® bejelentette az ArchiCAD® díjnyertes építészeti tervezői szoftver legfrissebb, 13-as verziójának megjelenését. Az ArchiCAD 13 a legkorszerűbb szabadalmi védelemmel rendelkező BIM Server™ technológia segítségével egy egészen új szemléletmódot vezet be a projektek megosztásának területén. Az ArchiCAD 13 rendszere lehetővé teszi a BIM fájlokhoz való hozzáférést bárhol, bármikor és kiküszöböli a munkafolyamatok kezelésének nehézkességét.

„Az épületinformációs modellezés egyre szélesebb körben elterjedt alkalmazásával az építészeti cégek – modell alapú terveikkel és dokumentációs munkáikkal – elérték azt a nagyságrendi határt ahol rendkívül nehézzé válik a tervezési folyamatok és a csapatmunka megtervezése” – mondta Szövényi-Lux Miklós, a GRAPHISOFT Termék Menedzsment alelnöke. „Ezeknek a korlátoknak a legyőzése érdekében a Delta Server Technológiát™ bemutató ArchiCAD13 a tervezők csoportjait a BIM tervek menedzsmentjében eddig ismeretlen mélységű, könnyű kezelhetőséggel ismerteti meg. Az ArchiCAD 13-al a munkaerő fizikai elhelyezkedése és a kollégák száma az egyes helyszíneken szinte teljesen lényegtelenné válik és mind a kis cégek, mind a nagy, több telephellyel rendelkező vállalkozások jól járnak.”

ArchiCAD 13 Áttekintés

Az ArchiCAD 13 olyan egyedülálló élvonalbeli technológiákat vonultat fel, amelyek forradalmasítják a tervezési fájlok megosztását és a munkafolyamatok jelentős sebességnövekedését teszik lehetővé.

1. Tervfájl megosztás

A Virtuális Épület modellezés egyben kihívásokat is jelent a tervezői csapatnak: a BIM szemléletmód bevezetésekor az építészek gyakran ütköznek akadályokba a hozzáférések és a munkafolyamat irányítás területén. Az ArchiCAD 13 a maga nemében páratlan GRAPHISOFT BIM Server™ segítségével lehetővé teszi a hozzáférési jogok igény szerinti kezelését és a tervhez való hozzáférést bármekkora csapatok számára, akár az irodában, akár interneten keresztül.

Sebesség

Az ArchiCAD 13 csapatmunka környezetében a szerver szinkronizálások miatti hosszú várakozás már a múlté. A Delta Server™ technológia alkalmazásával jelentős mértékben csökken a hálózati adatátvitel, így a csapattagok valós időben tudnak együtt dolgozni a modellen. Ez a technológia teszi lehetővé a tervfájlok akár interneten keresztül történő elérését is a világ bármely pontjáról.

Adatbiztonság

A hálózati vagy hardver hibákból fakadó adatvesztés a CAD menedzserek egyik fő problémája: egyetlen hibás számítógép a szó szoros értelmében tönkreteheti az egész iroda munkáját. Az ArchiCAD 13 BIM Server™ rendszere azonban robosztus felépítésének köszönhetően biztosítja a tervek folyamatos integritását. A hálózat bármelyik elemének meghibásodásából eredő adatmentés elkülönítésre kerül, így a terv egysége sem sérül.

Munkafolyamat

Az ArchiAD 13 új Csapatmunka menüje, az igény szerinti elemhozzáféréssel és a szerver szintű ütközéskezeléssel, egyesíti a két dimenziós munkafolyamatok rugalmasságát és a modell alapú környezet koordinációs lehetőségeit. Az építész cégek így sokkal hatékonyabban tudják hasznosítani munkaerejüket egy dinamikus, központilag ellenőrizhető tervezési munkafolyamattal.

2. Termelékenység javítás

Az ArchiCAD 13 tovább folytatja azt a trendet, hogy jelentős termelékenység-növekedést biztosítson minden egyes újabb verzió megjelentetésekor. A legújabb verzióban számos magyar és nemzetközi felhasználói igény kielégítésére törekedtek az ArchiCAD munkafolyamatainak továbbfejlesztése érdekében. Az ArchiCAD 13-ban lévő termelékenység fejlesztések listája:

Jegyzetekkel ellátott tervrajzok

Az ajtó és ablak előnézetek közvetlenül az Interaktív konszignációs ablakban egészíthetőek ki jegyzetekkel, feliratokkal, kótákkal. Ez a funkció önmagában is rengeteg tervezési időt spórolhat meg a dokumentációs csapatnak.

Elforgatott nézet

Az ArchiCAD 13-ban a projekt beállítás rugalmas: egyszerűen csak merőlegesen el kell forgatni a nézetet a képernyőn a megfelelő megjelenítéshez. Így az elforgatott szárnyakon is lényegesen könnyebb a munka, miközben a jegyzetek automatikusan igazodnak a tervrajz végső elrendezéséhez.

Intelligens szálas szigetelés

Bár kitöltések már a CAD megjelenése óta léteznek, a szálas szigetelés megjelenítése és modellezése az összetett szerkezetekben mindig is problémát jelentett. Az ArchiCAD 13 új szálas szigetelése mind a két, mind a három dimenziós dokumentumok igényeit kielégítő, kiváló megoldást nyújt.

Tökéletesített elem kezelés

A teljes modell nézetek segítenek ellenőrizni a tervezési szinten a könyvtári elemek kezelését és megjelenítését. A tervspecifikus könyvtári elemek mostantól elmenthetőek magába az ArchiCAD terv fájlba, biztosítva ezzel a terv teljes egységét most és a jövőben is.

DWG fejlesztések

Az ArchiCAD 13 jelentős fejlesztéseket tartalmaz a DWG fájlok kezelésében is. Az új tulajdonságok között megtalálható a tökéletesített fóliakezelés és lehetővé válik az összetett tervlapok exportálása egyetlen DWG fájlba.

Adatcsere a szerkezetépítő mérnökökkel

Az ArchiCAD 13 támogatja az elemek csoportosítását akár teherhordó akár nem-teherhordó szerkezetként, a mérnökök által használt szoftverekkel történő hatékonyabb adatcsere érdekében. Több ezer, nemzeti szabványoknak megfelelő acél termék érhető el az ArchiCAD 13-on belül.

64 bites támogatás Windowshoz

Az ArchiCAD 12 multiprocessoros támogatása után természetes lépés, hogy az ArchiCAD legfrissebb verziója 64 bites natív Windows támogatással jelenik meg.  

Elérhetőség

A Graphisoft az ArchiCAD 13-at 26 különböző lokalizált verzióban jelenteti meg. Az ArchiCAD 13 magyar verziójának értékesítése és szállítása az első körben, szeptember közepén kezdődik, az angol nyelvű, nemzetközi verzióval egy időben.

Forrás: Archimage Plusz Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építőipari, CAD szoftverek
Építészeti tervezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?