Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Építészet Csodaországban

Hírek 2009. 06. 11.
Ferdinand Neumüller fotója a Wonderland-kiállításról
Ferdinand Neumüller fotója a Wonderland-kiállításról

Wonderland: a nemzetközi építészeti együttműködés új szintje

Az AzW bécsi építészeti központ június 17-én nyíló új kiállítása európai építészeti pályázatokat és a résztvevő építészek ezekhez fűződő történeteit mutatja be – sikersztorikat éppúgy, mint keserű kudarcokat. A tárlat a budapesti Kortárs Építészeti Központ – KÉK kezdeményezéséből, a fiatal európai építészműhelyeket összefogó Wonderland munkájával jött létre. A Wonderland különös, ízig-vérig európai történet: az utazó kiállításból mára projektfórummá vált, alulról induló kezdeményezés újszerű utakat keres építészek között. Az építészeti, városépítészeti és ingatlanfejlesztői szakmának is innovatív gondolatokat hozó, összetett munka egyik célpontja pedig Budapest talán legjelentősebb jövőbeni fejlesztési területe, Észak-Csepel lehet.

A mára Európa-szerte ismertté vált kezdeményezés, a Wonderland nem teljesen előzmény nélküli: gyökerei a huszadik század korai évtizedeibe nyúlnak vissza. Az első komoly, nemzetközi építészközösségek a modernizmus elterjedésével párhuzamosan jöttek létre. Szerepük a károsnak tartott konvenciók alól felszabadult tanítás és tanulás, a közös célok kitűzése, egymás munkáinak és filozófiájának megismertetése volt. Bár nem voltak mentesek az utópiáktól, a harmincas évekre létrejött az az együtt gondolkodó, a nemzetközi szakmában is otthonosan mozgó európai építészréteg, amelynek tagjai olykor közös munkával is megpecsételték a formálódó kapcsolatot. Jó példa erre Breuer Marcellnek a Roth-testvérpárral közösen a Zürich melletti Doldertalban épített villái (1936), amely a bútortervezés után az építészet terén is hírnevet szerzett addigra külföldre szakadt hazánkfiának.

A vasfüggöny évtizedei után újra egységesülő Európában a külföldi szakmagyakorlás még mindig nehézkes. Ez a felismerés indított arra néhány fiatal osztrák építészirodát, mint a Share Architects vagy a nonconform, hogy önmenedzselésbe kezdjen más, hasonló helyzetű műhelyekkel összefogva. A kezdeményezés nem várt érdeklődést váltott ki, és 2004-2006 között kilenc európai ország 99 építészirodáját összefogó kiállítás-sorozattá nőtte ki magát. A Wonderland néven fővárosból fővárosba utazó kiállításon minden építésziroda ugyanakkora bemutatkozó felületet kapott egy-egy világító kubuson, függetlenül attól, hogy honnan érkezett.

Ez a „pixel-light” koncepció azonban szép gesztus, de önmagában édeskevés: a szervezők jó érzékkel éreztek rá, hogy Csodaországba nem elég elérni, a helyben maradáshoz komoly munka kell. A két évig utazó, mind a kilenc résztvevő országot megjáró Wonderland záróakkordjaként konferenciát szerveztek, majd hamarosan megfogalmazódott a gondolat: a szépen indult kezdeményezést nem lehet ennyiben hagyni. A kortárs európai építészettel foglalkozó A10 folyóirat mellékleteként ez időtől jelenik meg a Wonderland Magazin, amely egyfajta kutatási fórum: a kontinens építészműhelyeinek napi gyakorlatát vizsgálja, közös kérdőívek alapján mutatva ki a hasonlóságokat vagy eltéréseket. A kutatási eredményeket a magazinban publikálják és szimpóziumokon összegzik. Olyan fontos és érdekes témák kerültek eddig terítékre, mint az építészirodák által elkövetett hibák („Making Mistakes”) vagy a publicitás szervezése („Going Public”). A negyedik kutatás, a Getting Specialized szimpóziumán részt vett például olyan iroda, amely afrikai repülőterekre specializálódott, de olyan is, amely a European Space Agency űrhajóinak belső terével foglalkozik.

A Getting Specialized egyben újabb ugrást hozott a Wonderland történetében is, kiállításból projektfórummá változtatva azt. Az első kilenc ország mellé idén nyáron további négy csatlakozik - köztük Magyarországgal. A közös munka az építészeti-városépítészeti projektek újszerű, ígéretes megközelítési módját tárja fel nemcsak az építészek, hanem az építőipar, az ingatlanfejlesztők és az önkormányzatok számára is. Minden résztvevő országból tíz építésziroda és egy szervezet (Magyarország esetében a Kortárs Építészeti Központ) vesz részt a 2011-is tartó új munkafázisban, amelynek fő eleme az ún. „project space”. A résztvevő országok egy-egy speciális helyszín, építészeti vagy várostervezési feladat kihívásait tárják a különböző hátterű és nemzetiségű építészirodák elé, amelyek saját tapasztalataik alapján próbálják a legjobb megoldást megtalálni. A Wonderland tehát nem verseny, és nem ultimátumnak tűnő célokat ösztönöz, hanem az együttgondolkodás erejével próbál megoldási alternatívákat felmutatni, bízva abban, hogy az eltérő hátterű irodák közös munkája a problémák sokkal szélesebb spektrumára kínál megoldást, mint egy-egy helyi műhely.

A “Make Projects Happen” jelszóval folyó munka eredményét 2011-ben újabb kiállítás és könyv mutatja majd be. Az első project space helyszíne Bécs egykori repülőtere, Aspern volt, ahova új városrészt kellett terveznie a kiválasztott irodáknak: a szlovák BARAK Architekti, a horvát atmosfera, valamint a két magyar együttműködő, a sporaarchitects és a NITEO Projects & Architecture gárdájának. Bécset Tbiliszi (Grúzia), Amszterdam és Jyväskylä (Finnország) követi; a tervezett helyszínek közé tartozik Észak-Csepel is.

A Wonderland közös munkájának megismerésére azonban nem kell 2011-ig várni. A 2008. júliusában tartott pozsonyi találkozón született meg a budapesti Kortárs Építészeti Központ képviselőiben a később megrendezett „Száz szoba, száz makett – I. Építészeti Makettfesztivál” ötlete, amely megtetszett a Wonderland szervezőinek is. Így megállapodás született arról, hogy a projekt átdolgozott formában, fél évvel a budapesti bemutató után Bécsben is megjelenik. Az Architekturzentrum Wien 2009 júniusában nyitó kiállítása a „Deadline Today! – 99 stories on making architectural competitions” címet kapta, célja pedig, hogy átfogó képet adjon az európai építészeti pályázatokról. Mégpedig 99 makett és a hozzá kapcsolódó egyedi történet alapján, országtól, irodától és sikerességtől függetlenül. A kiállításhoz kapcsolódó szimpózium június 18-án arra keres választ, hogy a pályázatok mennyiben adnak lehetőséget a fiatal építész irodák felemelkedéséhez, mennyire alkalmasak egy-egy megbízás valódi elnyerésére, és nem utolsó sorban összehasonlítja a különböző európai országok pályázati rendszereit.

A hazai szervező, a Kortárs Építészeti Központ várja az érdeklődő építészirodák, befektetők, ingatlanfejlesztők, önkormányzatok jelentkezését.

További információ: www.wonderland.cx, www.kek.org.hu  

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti tervezés
Tervezés
Újdonságok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?