Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az Electrolux kampányt indít a víztakarékosság mellett

Energia megtakarítás 2009. 05. 25.

Elindult az Electrolux víztakarékosságra ösztönző honlapja, a www.electrolux.com/watersavings magyar nyelven. Az oldalról megtudhatjuk, hogy Magyarországon 27 379 682 512 liter vizet spórolhatnánk meg évente, ha kézi mosogatás helyett minden háztartásban mosogatógépet használnánk.

Az oldalon működő kalkulátor segítségével minden látogató megnézheti, hogy szűkebb vagy tágabb környezetében, Magyarországon és 21 másik európai országban mennyi vizet takaríthatnának meg az emberek, ha azok is mosogatógéppel tisztítanák a szennyes edényt, akik ma még kézzel mosogatnak.

Budapesten például 4 624 870 125 liter friss vizet spórolhatnánk meg évente. Ennyi vízben 28 éven keresztül, minden nap megfürödhetne egy 4 tagú család minden tagja. A főváros mellett, további 31 hazai város megtakarítási potenciálját is kiszámolhatjuk a weboldalon.

A kalkulátor azt is megadja, hogy egy háztartásban mennyi vizet spórolhatnánk meg, így mindenki számára kézzelfoghatóvá válik, mennyi vizet pazarol el a napi rutinja során. Egy átlagos magyar háztartásban közel 70 fürdőkádnyi vízzel, azaz 6 996 literrel használnának kevesebbet a családok, ha a mosogatógépre bíznák a piszkos munkát. 

A kalkulátor többek között¹ a németországi Bonni Egyetem egy 2008-as tanulmányának eredményeire támaszkodik, melyben a gépi és kézi mosogatás vízigényét hasonlították össze. A tanulmányból kiderül, hogy kézi mosogatással átlagosan 10,5 liter vizet fogyasztunk fejenként egy nap alatt. Az Electrolux legmodernebb mosogatógépe azonos mennyiségű edény elmosogatásához 2,27 liter vizet használ. Mivel kevesebb vizet kell felmelegíteni, kevesebb energiát is igényel az edények tisztítása.

Az Electrolux a víztakarékosságra ösztönző weboldal elindításával az egyre növekvő vízhiányra szeretné felhívni a figyelmet. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint, ma 1,1 milliárd embernek okoz gondot, hogy hozzájusson a napi szükségleteinek kielégítéséhez szükséges, megfelelő minőségű vízhez. A szennyvízelvezetés 2,6 milliárd ember környezetében nem megoldott. Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztet, hogy 2025-re 2,6 és 3,1 milliárd között lesz azoknak a száma, akik vízhiányos, de legalábbis korlátozott vízkészlettel rendelkező környezetben élik majd napjaikat. Már ma is tapasztalható, hogy a vízhiány súlyosan károsíthatja az egészséget, jólétet és a személyes fejlődést éppúgy, ahogy kihat a mezőgazdaságra és az iparra is. 

Az Electrolux úgy látja, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe a vízhiány-probléma megoldásában. A fogyasztók az új technológiák alkalmazásával és napi rutinjuk során átgondolt döntések meghozatalával figyelhetnek az ésszerű vízfogyasztásra. A törvényhozók jogi szabályozásokkal és ösztönző programokkal támogathatják a fogyasztókat a környezettudatos magatartás kialakításában, melyek felgyorsíthatják a régi energiafaló háztartási készülékek lecserélését új, környezetbarát modellekre. Az ipar pedig a vízfelhasználás és káros anyag kibocsátás csökkentésével, illetve környezetbarát készülékek fejlesztésével vállalhat részt a megoldásban.

Az Electrolux a termékfejlesztések során a vízfogyasztás mérséklése mellett kiemelten fontosnak tartja az energiatakarékosságot és a széndioxid kibocsátás csökkentését is. A www.electrolux.hu/ecosavings  oldalon bárki kiszámíthatja, hogy mennyi elektromos energiát, vizet, és pénzt spórolhat meg, ha régi háztartási készülékét újra cseréli. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy ilyen módon 1-1 háztartás, város, Magyarország, és egész Európa milyen mértékben tudja csökkenteni a széndioxid kibocsátást.

¹ A kalkulátor alapadatairól és a forrásokról a www.electrolux.com/watersavings oldalon olvashat részletesen.

Forrás: Morpho Communications 

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?