Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Egyre energiatudatosabbak a magyar családok

Energia megtakarítás 2009. 05. 19.
Lapostető szigetelés
Lapostető szigetelés

Tetőtér- és a homlokzat-szigeteléssel a válság ellen – az ingatlantulajdonosok 46%-a tervezi szigetelni ingatlanát a következő 5 évben

Budapest, 2009. május 19.Az ingatlanjaikat az elmúlt 3 évben nem szigetelő tulajdonosok 46%-a a következő 5 éven belül tervezi otthonát szigeteléssel energia-hatékonyabbá tenni – derül ki a Knauf Insulation és az Energia Klub felméréséből. A több, mint 500 család megkérdezésével elkészült kutatásból kiderül, hogy az új, téglaépítésű lakások 72%-a, a felújított téglaépítésű lakások 68%-a, a panellakások 57%-a, az újépítésű családi- és ikerházak 53%-a, a felújított családi- és ikerházaknak pedig 52%-a nem szigetelt, vagyis pazarolja a télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre felhasznált energiát. Az otthonaikat szigetelni tervező ingatlantulajdonosok 63%-a homlokzat, 43%-a tető, 19%-a padló utólagos szigetelésével, 14%-a pedig a nyílászárók cseréjével tervezi csökkenteni a családi kassza forintjainak „elpárolgását”. Az otthonok energiahatékonysági fejlesztése során az ingatlantulajdonosok elsősorban a szigetelőanyag minőségét (81%) és árát (55%) tartják szem előtt, de egyre többen (48%) vannak azok, akik környezet-, illetve természetbarát szigetelőanyagot választanak. Az energiahatékonyság gazdasági ösztönzőjeként már több EU tagállam is adókedvezmények bevezetése mellett döntött, amelyek nemcsak az építőipari foglalkoztatás bővüléséhez, de a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is hozzájárulhatnak.

A magyar háztartások energia felhasználásának mintegy 50-70%-át a fűtés teszi ki. A folyamatosan növekvő energiaárak és a csökkenő ártámogatások mellett egyre többen ismerik fel az épületek energiahatékonyságának fontosságát és fektetnek a legnagyobb megtérülést eredményező és legegyszerűbb energiahatékonysági fejlesztésbe: az épületek homlokzat és tető szigetelésébe, a nyílászárók cseréjébe, valamint energiahatékony háztartási eszközök vásárlásába.

A Knauf Insulation és az Energia Klub felmérésében a megkérdezettek 49%-ának otthona 1980 előtt, 31%-ának ingatlana pedig 1980 és 1995 között, azaz jellemzően hagyományos technológiával épült, ezért nem vagy csak részben szigetelt. Ezen házak átlagos energiaigénye pedig kb. 180–250 kWh/m²/év, amely érték korszerű és innovatív szigeteléssel 2/3-ára lenne csökkenthető. Ezzel az ingatlantulajdonosok  évente akár 60-70%-os energia-megtakarítást érhetnének el.

„Luxus a válságban, hogy az Európai Unió átlagához viszonyítva a közép-kelet európai, így köztük a magyar épületek is, egy négyzetméterre vetítve 25%-kal több energiát használnak fel azért, mert egyáltalán nincsenek vagy nincsenek megfelelően szigetelve” - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Az innovatív és környezetbarát szigetelőanyagokba történő befektetés átlagosan 25% megtérülést eredményez évente. Ez azt jelenti, hogy a szigetelés ára 2-4 év alatt megtérül, hosszabb távon – 30 év alatt – pedig minden szigetelésbe fektetett forint több, mint 7 forint hasznot hoz az ingatlan tulajdonosok számára.”tette hozzá az igazgató.

A Knauf Insulation és az Energia Klub felmérése szerint - köszönhetően az Energia Klub utóbbi két évben, a Lakcímke Kampány keretében végzett felvilágosító munkájának is – egyre többen fejlesztik, szigetelik ingatlanjaikat.

Az elmúlt 3 évben az otthonaikat szigetelő ingatlantulajdonosok 70%-a a homlokzatot, 48%-a a padlást és a tetőszerkezetet, további 24%-uk pedig a padlót szigetelte. A szigeteléssel megvalósított energiahatékonysági beruházásokhoz az ingatlantulajdonosok 75%-a EPS-t (polisztirol), 54%-uk üveggyapotot, 49%-uk közetgyapotot, 42%-uk XPS-t (zártcellás polisztirol), 37%-uk pedig fagyapot szigetelőanyagot használt.

„Az ingatlanok szigetelésének nemcsak a családok megtakarításai, de a klímavédelem szempontjából is kiemelt jelentősége van” – mondja Király Zsuzsanna, az Energia Klub Lakcímke kampányának projektvezetője.Az Európai Unió tavaly márciusi döntése szerint az energiahatékonyságnak lényeges szerepet kell játszania az EU klíma- és energiapolitikájában. A 2020-ig az EU összes energiafelhasználását 20 százalékkal kell csökkenteni (a 2020-ra előrejelzett szinthez képest) – tette hozzá a szakember.

Az energiahatékonyság gazdasági ösztönzőjeként már több EU tagállam is adókedvezmények bevezetése mellett döntött. Litvánia például a felére csökkentette az adót a lakóépületek felújításával, szigetelésével kapcsolatos szolgáltatások esetén. Hollandiában az energiahatékony berendezések és környezetbarát energia vásárlásakor illetve előállításakor, Olaszországban pedig az energiahatékony háztartási gépek vásárlásakor jár adókedvezmény. A széndioxid kvóta eladásából Magyarország 20 milliárd forintos bevételre tesz szert, amit az Unió előírásai szerint az államnak energiahatékonysági törekvések támogatására kell fordítania. Ez hozzájárulhat az építőiparban a foglalkoztatás bővüléséhez.

Forrás: Premier Kommunkációs Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?