Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

MEPS hírek

Energia megtakarítás 2009. 05. 12.

Környezet ↔ ház – konferencia a környezettudatos építkezésről

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete, azaz a MEPS „Környezet ↔ ház” címmel szakmai konferenciát szervez május 20-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A II. MEPS Konferencia a „környezet ↔ ház” kérdéskörben megoldási irányokat, javaslatokat ad az építés, valamint meglévő épületeink és a környezet energetikai kölcsönhatására. Cél a jó és minél jobb komfort elérése, minél kevesebb energiafelhasználással. A környezettudatos építés – alacsony energiájú és passzívházaival – jövőbemutatóan emberközpontú házakat hoz létre. A konferencián való részvételért a Magyar Építész Kamara tagjainak 1 kreditpont jár.

Tovább a konferencia programjára » 

Panelprogram: Mit, hol, hogyan?

Aktuális probléma a magas fűtésköltség és egyre forróbb a nyár a társasházi lakásokban, és ez sajnos nemcsak a környezetben bekövetkező változásoknak köszönhető. A panelházban lakók többsége szembesült a problémával, hogy elszállt az idő az épületek felett, nemcsak szerkezeti, hanem hőszigetelési szempontból is szükség van a változtatásra.

A MEPS (Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete) szakemberei szerint a megoldás első és hatékony lépése lehet a homlokzatfelújítás, mely nem csupán esztétikai, hanem energetikai szempontból is növeli a komfortérzetet.

A bérházak, társasházak felújítására egyedülálló lehetőség a kormányzat által útjára bocsátott panelprogram, melyhez az EU is ad forrást. Szerte az országban vannak épülettömbök, melyek már megújultak, 2008-ban százezer lakás felújítását támogatták.

A támogatás igényelhető nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére, felújítására, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére és a megújuló energiafelhasználás növelésére. A pályázatot az önkormányzat felé kell benyújtani, ott megvizsgálják azt, ha megfelel a feltételeknek, továbbítják. Az egylépcsős folyamatban az állami 1/3-részen kívüli önerőt a pályázónak kell biztosítania.

A pályázatot tehát benyújthatják maguk az önkormányzatok, vagy lakásszövetkezetek, társasházak, amennyiben adószámmal rendelkeznek.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete fontosnak tartja, hogy folyamatosan felhívja az emberek figyelmét magára a hőszigetelés, illetve a hőszigetelési vastagság fontosságára, illetve arra, hogy az állam milyen támogatási rendszerrel segíti a korszerű lakásfelújítást. A MEPS május 20-án megrendezésre kerülő konferenciáján többek között a panelfelújítások kérdésével is foglalkozni fognak a szakemberek.

További információ: www.meps.hu

Forrás: Ferling PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?