Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

URBANITY Budapest – Közép-európai víziók

Prága – Berlin – Pozsony – BUDAPEST – Ljubljana – Varsó – Bécs

Megnyitó: 2009. június 15. Kortárs Építészeti Központ – KÉK  

A prágai székhelyű CCEA (Közép-európai Építészeti Központ) felkérésére Magyarországon a Kortárs Építészeti Központ – KÉK vesz részt az URBANITY című kezdeményezésben. Európa hét fővárosának építészei, politikusai, fényképészei, művészettörténészei, szociológusai és művészei az elmúlt húsz év városképének gyökeres változásaira reflektálnak.

Budapest, Pozsony, Prága és Varsó egymáshoz nagyban hasonló társadalmi változásokat élt meg az elmúlt 20 évben. Ezt a négy fővárost az Urbanity kapcsán Bécs, Berlin, Ljubjana, illetve további – eltérő háttérrel rendelkező és különböző stratégiákkal működő - közép-európai városokkal vetjük össze. Az egyes helyszíneket a bennük lezajlott politikai változások alapján térképezzük fel, majd összehasonlítjuk és értékeljük azokat.  A program keretében megfigyeljük és dokumentáljuk, hogy milyen lett a közép-európai városok új arca, identitása és szerepe az “új” Európában.  

A program törzsét egy átfogó városkutatási és víziókeresési műhelymunka alkotja, amelyet a fenti fővárosok egyes egyetemei végzős építészhallgatókkal együttműködve folytatnak. A hazai kutatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karának Urbanisztika tanszéke vezeti. A kutatás egy készülő könyv alapanyagát adja, amely a fenti fővárosok városfejlődését mutatja majd be, különös tekintettel az elmúlt húsz év történéseire. A tanulmány ugyanakkor víziókat szeretne megfogalmazni, amelyekben egy Közép-európai régió közös kulturális kapcsolatai és potenciálja mutatkozhat meg a fővárosok problémás területeinek fejlesztésében. A könyv várhatóan 2010 nyarán jelenik meg, és a legfontosabb európai építészeti kiadók terjesztik majd. 

A Kortárs Építészeti Központ az URBANITY keretében részt vesz a közös kutatásban és együttgondolkodásban, a helyi – budapesti – városépítészeti és egyéb társterületi kapcsolatok mozgósításában és a szakmai koordinációban. Az URBANITY budapesti fejezete hivatalosan 2009 júniusában kezdődik: egy nagyszabású köztéri fotókiállítást hazai állomásán a hét főváros szociológiai tanulmányaitól ihletve hét neves fotográfus városértelmezéseit ismerheti meg a széles közönség. A Millenáris Parkban otthont kapó kiállításon a hazai színeket Kudász Gábor Arion képviseli.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ hírlevél

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?