Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Emerging Identities – EAST! - Feltörekvő szomszédok

Kiállítás és szimpózium Budapesten a Kortárs Építészeti Központ szervezésében

  • 2009. február 6-20.
  • Gödör Klub, 1051 Budapest Erzsébet tér

Színes nemzetközi eseménnyel nyitja a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) idei programsorozatát: az Emerging Identities – EAST! című kiállítás a kapcsolódó szimpózium kíséretében 2009. február 6-án nyílik meg a Gödör Klubban , ahol a kortárs építészeten keresztül a fiatal uniós tagállamok kulturális tendenciái érhetők tetten. Emerging Identities: az "épített tér" közös nyelvén keresztül felismerhetőek az egyes országokban uralkodó trendek, építészeti álláspontok és kulturális irányvonalak. A kiállítás célja, hogy egyéni, identitásteremtő jegyeket mutasson fel a felsorakoztatott referenciákon keresztül.

Több mint 90 fiatal építész és irodáik mutatkoznak be a Német Építészeti Központ (DAZ) vándorkiállításán, mely 2005. novemberében Berlinből indult útjára. Az Emerging Identities - EAST! az Európai Unió közép- és kelet-európai országaiban vezeti építészeti túrára látogatóit, ahol az egyes városok újonnan körvonalazódó építészeti arculatát nemzetközi szinten sokszor még ismeretlen, fiatal építészek határozzák meg. 

A Berlinből indult vándortárlat Németország földrajzi környezetének még fel nem fedezett, fiatal, vibráló építészeti szcénájára koncentrál. Egy feltörekvő generáció bemutatásával nemzetközi dialógust kezdeményez Berlintől, Tallinnon át Ljublajanáig, amin keresztül betekintést nyerhetünk egy új építészeti világba: a városszövetben a kulturális tendenciákat ugyanis nem csak az új állami építmények képviselik, hanem azok az apró, épített beavatkozások is, amik már összetettebb jelentéstartalmat hordoznak. A kiállítás 30 megvalósult munkát mutat be részletesen, és átfogó körképet nyújt az egyes országok kortárs építészetéről. A szimpózium célja, hogy közelebb hozza egymáshoz Európa keleti régiójának építészeit, és lehetőséget teremtsen új kapcsolatok létesítésére. A vándorkiállításnak köszönhetően sok magyarországi iroda is egyedülálló külföldi bemutatkozási lehetőséget kapott, ezzel is erősítve – a KÉK eredeti célkitűzéseivel összhangban – a magyar építészet bekapcsolódását a nemzetközi áramlatokba.

A kiállítás nyitónapján rendezett szimpóziumon minden országból bemutatkozik egy-egy iroda, így részletesebb képet kaphatunk a az unióhoz 2004-ben csatlakozott szomszédos és a Balti országok legfrissebb építészetéről. A szimpóziumon vendégeink lesznek többek között a 2008-as Velencei Építészeti Biennále szlovák pavilonjának építészei: a zerozero, a nemzetközi folyóiratokban is sokat publikált dekleva-gregoric iroda és a tájépítészet terén meghatározó SCAPELAB Szlovéniából és a nyitott, interdiszciplináris műhelyként működő raumlabor-berlin Németországból és a standardsituation Lettországból. A 3+1 iroda munkáinak megismerése révén ízelítőt kaphatunk a friss, ropogós, sokszor formabontó tallinni építészetből. Litvániából Rolandas Palekas mutatja be munkáit, aki a nemzetközi Stockholm Városi Könyvtár pályázaton harmadik helyezést ért el 2007-ben, Csehországból pedig Tomas Pejpek lesz vendégünk. Magyarországról a kiállításon szereplő tizenhárom iroda közül a győri 3H, és a Holcim díj európai aranyérmével díjazott kormányzati negyed építészei közül a minusplus mutatkozik be.

A kiállítást 2009. február 20-án a DAZ (Berlin), AzW (Bécs), CCEA (Prága), KÉK (Budapest) európai építészeti központok kerekasztal beszélgetése zárja. A kiállítás kurátora Kristien Ring.

A kiállítás megtekinthető a Gödör Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér) előadótermében 2009. február 6-20 között minden nap 12:00-24:00 óráig. A belépés ingyenes.

Bővebben a programról és a regisztrációról »

Forrás: Kortárs Építészeti Központ hírlevél

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Újdonságok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?