Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

Hírek 2020. 07. 02.

Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma.

Zöld út a barnamezős beruházásoknak

A kormány május végén jelentette be, hogy a 2020. január elsejétől kivezetésre kerülő kedvezményes lakásáfát az idei évtől kezdve kiterjesztik a barnamezős beruházásokra. A 27 százalékos áfa 5 százalékra történő mérséklése ráadásul nem csak az új építésű ingatlanok értékesítésére, de a bérbeadására is érvényes lesz. A javaslat célja, hogy a korábbi iparterületek rekultivációja a városi otthonteremtési program ösztönzésén keresztül valósuljon meg.

A fejlesztésektől a kormányzat azt is várja, hogy mind a fővárosi, mind pedig a vidéki rozsdaövezeti területek megújuljanak, a beruházásokkal pedig megfizethető árú, a lakosság széles köre számára elérhető városi lakások épüljenek. Egy szaktörvényben rögzítik majd, hogy mely területekre lesz érvényes a kedvezményes lakásáfa. Úgy tudni, hogy ezekből az úgynevezett „barnaövezetes akcióterületekből” csak Budapesten több mint 400 van.

Élénkülő városfejlesztés, újrainduló építőipar

Az újHÁZ Centrum szerint a kedvezményes lakásáfa ilyen módon történő megtartása jelentős mértékben képes mérsékelni a koronavírus világjárvány okozta építőipari recessziót.

- Több alkalommal is hangsúlyoztuk, hogy az ágazati bővülésben és az elvárt mértékű ingatlanpiaci megújulásban komoly szerepe van az öt százalékos lakásáfának. A piacot vizsgáló és elemző Trendriportjainkban rámutattunk arra is, hogy ennek 2016-os bevezetése milyen pozitív irányú változást hozott az ágazatba, megszüntetése pedig várhatóan visszaesést okoz majd elsősorban a társasházi beruházások esetében. – ismertette Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója. 

Úgy vélik, a mostani intézkedések alkalmasak lesznek arra, hogy újabb lendületet adjanak az építőiparnak, ezáltal pedig az építőanyag-kereskedelemnek is. Meglátásuk szerint a barnamezős beruházások a nagyvárosok és az ott élők számára is kedvezőek lehetnek.

 - A többnyire agglomerációban található rozsdaövezetek fejlesztésének köszönhetően a rekultiváció hozzájárulhat a lakosság életminőségéhez is, hiszen egyrészről tehermentesíteni fogják a belvárosokat, másrészről pedig megfizethetőbb áron kínálják majd az új építésű ingatlanokat. Mindemellett ezek a beruházások elő tudják segíteni az elöregedett hazai lakásállomány megújulását is – húzzák alá Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértői.

Mint ismert, 2016-ban került bevezetésre az öt százalékos kedvezményes lakásáfa, amelyet 2020. január 1-jével kezdtek el kivezetni úgy, hogy a 2018. november elsejét megelőző építési engedéllyel rendelkező lakások esetében 2023-ig érvényben tartották.

Forrás: Clair & Curtis Communication

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építőanyag kereskedés, áruház

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?