Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A nagy térkő áttekintő

Gyártói hírek, cikkek 2019. 07. 25.
Mr. Floor kültéri burkolat
Mr. Floor kültéri burkolat

Az elmúlt években jelentősen növekedtek az építési költségek és az építőanyagárak. A kültéri burkolóanyagok közül különösen a térkövek kereskedelmi árai emelkedtek. Egyes termékeknél az átlagos árnövekedés akár a 65 százalékot is elérte, ennek egyik elsődleges oka a drasztikusan megugró kereslet . A térkövek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően annak, hogy esztétikusak és divatosak. De milyen palettából választhatunk?


Hatalmas választék, nehéz döntés


Ha térkő vásárláson törjük a fejünket, jó, ha tudjuk, hogy a választék elképesztően színes. Ma már természetes és mesterséges kövek is kaphatók, amelyek között nagy a különbség. A természetes kövek beszerzésének esetleges korlátai, tájvédelmi és bányászati szempontok, standardizált méret igények és annak sorozatban gyárthatósága, valamint nem utolsósorban új esztétikai igények megvalósítása tette szükségessé a mesterséges kültéri hidegburkolatok alkalmazását. Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértői szerint leginkább a fenti okok miatt a természetes térkövek ára általában drágább, mint a mesterséges anyagból készült térköveké, így érdemes átgondolni, hogy megéri-e ezzel burkolni a kívánt területet. Azonban ma már a művileg előállított térkövek is tudják hozni azt a minőséget és esztétikát, mint természetes társaik. A kültéri felületek lefedésére különféle megmunkálással, technikával készítenek térköveket, amelyek eltérő ásványokból készülhetnek. A mesterséges burkolóanyagok készülhetnek fából, gumiból vagy betonból is. Ezek közül az utóbbi a legelterjedtebb. 


Határozzuk meg az igényeinket


Mielőtt térkövet választunk, gondoljuk át, hogy pontosan hova szeretnénk rakni, javasolják az újHÁZ Centrum szakértői. „Fedett terasz alá, télikertbe, vagy esetleg olyan helyre, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak? Milyen célt fog szolgálni? Gyalogos forgalom lesz csak rajta, vagy kocsibejáróként az autóval minden nap át szeretnénk hajtani rajta?” Ezek mind kardinális kérdések, amelyeket érdemes megválaszolnunk magunknak, mielőtt választunk. Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának weboldalán fel van tüntetve, hogy melyik típusú térkő milyen felhasználásra alkalmas, valamint pontos leírást találunk a különböző burkolatokról, ami alapján egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik a számunkra legalkalmasabb. 


A legnépszerűbbek


A legtöbbet alkalmazott alapanyag a térkövek tekintetében egyértelműen a beton, így a közkedvelt kültéri burkolatok is általában ebből készülnek. Sokan az egyszerűbb, és ár-érték arányban leginkább kedvező megoldásként a viacolort választják, amelyet gyakran láthatunk a közterületek alapjaként. Az építkezésben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mediterrán stílus térhódításával, az elmúlt években folyamatosan növekszik a kereslet a kombi térkövek iránt, amelyek azáltal, hogy számtalan módon variálhatók, nagyon színessé és egyedivé tehetik az udvart. A pázsitrácskő igazi zöld alternatíva, ha megfelelő helyet szeretnénk kialakítani a kertben az autóknak, ráadásul teherforgalomra is alkalmas, mert rendkívül strapabíró. Kocsibeállók és járdák építéséhez pedig leggyakrabban hullám térkövet használnak. 


Új fiú a piacon


A paletta egy újabb darabbal bővült nemrég, ez pedig kizárólag az újHÁZ Centrum hálózatában kapható Mr. Floor kültéri burkolat. Ez a speciális, 18 mm vastagságú gres kőporcelán térkő megfelelő megoldást nyújt bármilyen típusú kültéri felület kialakításához. Ami különlegessé teszi, az a kopásálló és csúszásmentes felülete, amely rendkívül ellenálló a környezeti és a mechanikus behatásokkal szemben. Gyorsan és könnyedén lehet vele burkolni akár fűre, homokra vagy kavicságyazatba. Emelt álpadlórendszer kialakítására is alkalmas, amely teraszok vagy tetőteraszok esetében a csapadék elvezetésére ad lehetőséget. Tisztítása egyszerű, a lapok natúr élei pedig úgy vannak kialakítva, hogy nem sértik fel a lábat akkor sem, ha mezítláb sétálunk rajta. 


Forrás: Clair & Curtis


< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?