Utolsó frissítés: 2019-02-19

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Épinfó - Aktuális

< >

Csak az állam tudna segíteni a bajba jutott lakáshiteleseken

Ingatlan 2018. 12. 06.

Rendszerszintű szociális bérlakásprogramra van szükség Balla Ákos szerint

Idén mintegy 2500 családot lakoltattak ki, naponta nyolc ingatlant árvereznek el a bankok Magyarországon. Az egyetlen hosszútávú megoldás erre a problémára az állami bérlakás program lenne – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.

A kilakoltatás és az ingatlan elárverezése a legrosszabb, amit történhet egy lakáshiteles ügyféllel és a bankkal is. Senkinek nem érdeke az ilyenfajta „végső megoldás”, mégis naponta átlagosan nyolc ingatlant árvereznek el, többnyire értéke alatt. A bankok és az adósok számára is az az egyik legjobb menekülés, ha az állam megveszi ezeket az árverezendő ingatlanokat és azokat visszabérelhetik a lakók.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek eddig is felajánlhatták lakásukat azok, akik nem tudták fizetni a törlesztőrészleteket és visszabérelhették az otthonukat. Mostanában kerül az Országgyűlés elé az a módosító javaslat, amelyet, ha elfogadnak, a devizahitelesek nagyon kedvező feltételekkel vásárolhatják majd vissza ingatlanukat, amit eddig béreltek.

„Bízom benne, hogy az Országgyűlés elfogadja ezt a törvényjavaslatot és ez megoldást nyújthat azoknak, akik képesek egyösszegben vagy részletfizetéssel visszavásárolni ingatlanjukat. Azonban még ez a könnyítés sem tud segíteni mindenkin, számukra csak a piaci díj alatti bérleti lehetőség jelent megoldást” – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.

Ahhoz, hogy azok számára is megoldást nyújtson, akik nem tudják visszavásárolni lakásukat, pályakezdők, elváltak vagy egyéb nehéz élethelyzetbe kerültek, az államnak egy jól működő, százezres nagyságrendű bérlakásállományt kellene létrehoznia, mellyel indirekt módon kontrollálhatja a bérleti díjakat.

„Nulla forintért senki számára nem biztosítható lakhatás, ugyanakkor az államnak kötelessége a szociálisan rászoruló társadalmi réteget a piaci díj alatti bérleti lehetőséggel segíteni” - mondja a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ingatlanszakértő szerint az egykori önkormányzati bérlakásprogram csalásba, lopásba, fosztogatásba fulladt, az önkormányzatok elherdálták ingatlanvagyonukat és mára felelőtlen, primitív állapot uralkodik a bérlakáspiacon. A megoldás az, hogy az államnak használt lakásokat kellene vásárolnia, akár nem fizető devizahiteles, csökkent értékű banki portfóliókra szert tennie. Ezeket a lakásokat – sokezer ilyen ingatlanra volna szükség – a piaci bérleti díj 60-70%-áért kellene kiadni a rászorulóknak. Ehhez persze szükség van egy egyszeri állami forrásbevonásra – amihez alapot adhat a Nemzeti Eszközkezelő jelenlegi programján keresztül befolyó összeg – később pedig egy jól működő, önfenntartó, önfinanszírozó piaci vállalkozást lehet építeni rá: a bérleti díjakból újabb bérlakások vásárlására nyílhat lehetőség.

Forrás: Emerald Public Relations

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Nincs megegyezés: nem találkozik a kereslet és a kínálat a családi házak piacán

Ingatlan 2019. 02. 19.
Miközben a vevők az ésszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes, jó állapotú házakat keresik leginkább a budapesti és az agglomerációs ingatlanpiacon, addig az eladók valami egészen mást próbálnak értékesíteni, ráadásul rendkívül magas árakon.

Szakkönyv

Kőházak

A kő mint építőanyag a római idők óta jelen van a Kárpát-medencében és végigkíséri a történelmünket. A mai napig meglepően sok kőház van hazánkban. A kötet áttekinti a magyarországi kőépítkezés történetét, ismerteti a kőfajtákat, a kőszerkezeteket és a kőből épült lakóházak jellemzőit

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?