Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Aktuális

< >

” MegszépülaVárosom” – Elindult a szavazás

Hírek 2015. 09. 11.

Te már szavaztál? Ne hagyd, hogy egy másik település vigye el dicsőséget!

Pont két évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében indult útjára a „MegszépülAVárosom” kezdeményezés hét építőipari cég részvételével, amelynek keretében egy fővárosi kerület vagy egy vidéki város közterületét újítják fel a cégek. A kiválasztási folyamatot a lakosságra bízza a hét építőipari szereplő, az erre létrehozott weboldalon. Az elmúlt 2 esztendőben Veszprém, és Esztergom lakói lettek gazdagabbak egy-egy felújított közterülettel. 2015. szeptember 2-án újra indult a szavazás, amelyre 2016. január 10-ig várják a voksokat, hogy jövőre ismét megszépülhessen egy város, vagy budapesti kerület közterülete. A városokra a projekt honlapján lehet leadni a szavazatokat.

A hét kezdeményező a (Mapei Kft., RAVAK Hungary Kft., ROLL-LUX Árnyékolástechnikai és Kereskedelmi Kft., ELKO EP HUNGARY Kft., Cetelem Bank Zrt., Bramac Kft., enHome) az „ÉpítkezemFelújítok” társulásba tömörülve már hosszú évek óta segíti ötleteivel, tanácsaival, különleges akcióival az építkezőket és felújítókat. Ezzel a programmal arra szeretnék felhívni mindnyájunk figyelmét, hogy felelősséggel tartozunk lakókörnyezetünkért, és a közösség erejét használva, együtt, képesek vagyunk szebbé varázsolni mindennapi életünk színtereit. A tavaly Veszprémben átadott fitnesz eszközök és az idén Esztergomban átadott játszótéri eszközök is ezt a gondolatiságot valósítják meg.

Az elmúlt 2 esztendőben igazi országos programmá nőtte ki magát a kezdeményezés, hisz több mint 55 ezer embert sikerült összefogásra, szavazásra buzdítani, 130 ezer leadott szavazatot regisztrálni, 24 vidéki város és 23 budapesti kerület vett részt a versengésben. A nyertes városokban pedig egyre több helyi cég áll a kezdeményezés mellé, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a programot. Az elmúlt 2 szavazás alkalmával a megyék közül Veszprém-, Bács-Kiskun-, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyék kerültek komoly versenyhelyzetbe. A települések versenyében Dunakeszi, Kiskunfélegyháza, Miskolc, Érd, Székesfehérvár, Sopron és Kaposvár volt már dobogó közeli helyzetben. Budapesten pedig a IV., XIII., XXI., XVII., XVI. és XI. kerületek mutattak komoly aktivitást.

„Az anyagi lehetőségek korlátozottak a városok fejlesztésére, szépítésére. Ebből kiút lehet a vállalatok és a lakosság együttműködése. Ezért is örültünk annak, amikor a velünk együtt dolgozó, vezető építőipari vállalkozások úgy döntöttek, hogy nem csak szaktanácsokkal, ajándékutalványokkal segítik a magyar lakosságot, hanem a lakókörnyezet megszépítésében is részt vesznek. Az önfeledt mosolyokért, a tiszta és igényes környezetért reméljük idén is több ezren szavaznak majd.  Kíváncsian várjuk, hogy idén melyik település gazdagodhat egy játszótér vagy park felújításával ” – mondta el Jagodics Rita, a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt kitalálója és koordinátora.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a felújítás idén is kiterjedhet szemétszedésre, padok cseréjére, felújítására, virág,- fa,- bokorültetésre, füvesítésre, játszóterek felújítására, játszótéri eszközök vásárlására és beszerelésére, kerítés felújítására illetve cseréjére,  közterületi pavilonok-ülő sarkok kialakítására, közterületi szobrok állítására, vagy fitnesz eszközök telepítésére. A nyertes kihirdetését követően pedig a projekt képviselői a nyertes vidéki város vagy budapesti kerület polgármesterével – vagy az esztergomi példához hasonlatosan a közösség bevonásával, szavazattal - közösen döntik el, hogy a település melyik közterülete szépüljön meg.

2015. szeptember 2-a és 2016. január 10-e között lehet ismételten szavazni, a megvalósítási munkálatokra pedig előreláthatólag 2016. április 1. és 2016. július 29. között kerül majd sor.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Program teljes koordinálási folyamataiban aktívan részt vehetek, és segíthetem a nyertes városok lehetséges területeinek, telepítendő eszközeinek kiválasztását. Különösen jó érzés volt látni, hogy a gyerekek milyen önfeledten játszottak azon a mászókán, melyet én segítettem kiválasztani az önkormányzatnak. Külön köszönöm az „ÉpítkezemFelújítok” kezdeményezést képviselő vállalatoknak, hogy létrehozták a Programot és így én is részesévé válhattam a segítségnyújtásnak.” – mondta el Szabácsik Gergely, a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft. vezető tanácsadója, a projekt koordinátora.

A programról bővebb információ a weboldalon vagy a projekt Facebook oldalán található.

Te is szavazz a településedre, ne hagyd, hogy szeretett városod, kerületed orra elől, egy másik település vigye el a lehetőséget! Segíts városodnak, kerületednek, hogy még szebb legyen!

Forrás: Twist Communication

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?