Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

Várépítő pályázat: 13 millió Ft+ÁFA értékű építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek

Hírek 2015. 04. 22.
 • 2015-ben 12 cég ajánlotta fel termékeit
 • Legtöbben idén is tetőfelújításra és kazánra pályázhatnak
 • Benyújtási határidő: 2015. május 19.

A 2010-ben újjáélesztett pályázat első fordulóján kiosztott 45 millió Ft+ÁFA értékű építőanyaga után, idén újabb 13 millió Ft+ÁFA értékű termékre pályázhatnak intézményi körülményeik javítását tervező gyermekintézmények és műemlékek. Az elmúlt évek közel 500 pályázója és közel 80 nyertes intézménye az ország minden tájáról érkezett, az új online pályázati rendszerrel pedig talán még egyszerűbbé vált az igénylés benyújtása.

Az idén már 15 éve (korábban más néven) működő Várépítő Pályázaton számos olyan termékre lehet pályázni, amelyekre az önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézményeknek és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet.

A pályázat integrálja az építőipari cégek felajánlásait, összefogja és szervezi a felajánlott termékek kiosztását, amiről a cégektől független neves közéleti személyiségekből álló zsűri dönt, amelynek tagjai több mint egy évtizede azonos felállásban dolgoznak a pályázat sikeréért, a pályázók céljainak megvalósításáért.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede

 • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
 • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari díjas, Kiváló és Érdemes művész;
 • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Értékesítési csoport vezetője;
 • Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora;
 • Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

A legtöbben idén is tetőfelújításra és kazánra pályázhatnak

2015-ben 12 cég összesen közel nettó 13 millió forintnyi építőanyagot ajánlott fel, ennek közel felét, 3-3 millió Ft+ÁFA összegű felajánlást tesznek ki a tetőfelújításhoz felajánlott tetőcserepek és ereszcsatorna, illetve a csúcsminőségű energiatakarékos kazánok.

Emellett idén is minden bizonnyal nagyon népszerűek lesznek a homlokzati hőszigeteléshez, homlokzatképzéshez felajánlott termékek, és a beltéri felújítások során használható nyílászárók, illetve burkolatragasztók, valamint 5 db, az energia-megtakarításban jelentős szerepet játszó csúcsminőségű kazán is gazdára vár.

Idén is került szolgáltatás a felajánlások közé: a statikai szakértői vizsgálatot idén ismét egy műemlék épület nyerheti el.

Jövőkuckó: 300 000 forintból

A ProIDEA/E-build/ibuild.info 2015-ben 300 000 Ft-ot ajánlott fel Jövőkuckó támogatásként, amelyet egy nyertes intézmény a gyors megvalósuláshoz, a kivitelezés munkadíjának finanszírozására használhat fel.

A tavalyi év meglepetése az egyik védnök, az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetségének (ÉMSZ) felajánlása volt: 2 tetőfedő anyagot nyert épületet az ÉMSZ tagjai, az ország legjobb tetőfedői társadalmi munkában készítettek el. Egy épület tetőfedése idén is biztosan ilyen módon újulhat meg. Utóbbi két támogatás nem pályázható, de elnyerhető tétel.

Növekvő szakmai támogatottság

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ), a Magyar Téglás Szövetség (Matész), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra), valamint a kommunikációban segíti a munkát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Emellett természetesen számos médiaorgánum ajánlotta fel felületeit, amelyek segítségével remélhetőleg sokan értesülnek a lehetőségről.

A Várépítő Pályázathoz kapcsolódó legfontosabb dátumok:

 • Beadási határidő: 2015. május 19. kedd 12:00
 • Az építőanyag utalványok ünnepélyes átadása: 2015. június 9. kedd

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?