Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Tévesen becsülik meg a hőszigetelés hatékonyságát a háztulajdonosok

Energia megtakarítás 2013. 09. 30.

Egyes hőszigetelési módszerek hatékonyságát túl, a teljes hőszigetelés várható hatását pedig alulbecsülik a háztulajdonosok, derül ki a Mapei Kft. által szeptemberben 2600 fő válasza alapján készített online felmérésből.

Annak ellenére, hogy a válaszadók szinte egyöntetűen (97%) megtérülő befektetésnek tartják a hőszigetelést, nem tudják, pontosan milyen megtakarítást várhatnak az egyes módszerektől.

A legnagyobbat a homlokzati hőszigeteléssel kapcsolatban tévedtek a válaszadók: mindössze 18 százalékuk gondolja helyesen, hogy átlagosan 31-40 százalék közötti megtakarítás érhető így el¹. 12 százalék szerint nagyobb a megtakarítás mértéke a reálisnál és 69 százalék vár jóval alacsonyabb megtakarítást a homlokzati hőszigeteléstől.

A nyílászárók cseréjének hatékonyságát becsülték meg a legpontosabban a válaszadók, de így is sokan várnak többet a rendszertől, mint az reális. 40 százalékuk gondolja helyesen, hogy 11-20 százalék közötti fűtésköltség megtakarítás érhető el a nyílászárók cseréjével. 49 százalék becsülte túl és 9 százalékuk alul a megtakarítás mértékét.

A tetőszigetelésről a válaszadók 31 százaléka gondolja helyesen, hogy 21-30 százalék közötti megtakarítás érhető el. 40 százalék ennél kevesebb, 23 százalék ennél több megtakarítást becsült.

Arra a kérdésre, hogy egy ház teljes hőszigetelésével mennyi fűtésköltség megtakarítás érhető el, mindössze a válaszadók 24 százaléka válaszolt helyesen – az iparági átlag 50 százalék. 25 százalék tulajdonít többet és 51 százalék ennél kevesebbet.

„A Mapei hőszigetelő rendszere kapcsán merült fel rendszeresen, hogy az érdeklődők rosszul tudták, milyen megtakarításra számítsanak, ezért döntöttünk, a felmérés mellett. Azonban ez az eredmény valósággal sokkolt, nem hittem volna, hogy ennyire kevesen tudják, hogy milyen eredménye van a hőszigetelésnek” - mondta Markovich Béla a Mapei Kft ügyvezetője.

Hozzátette: „A közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a lakosság tájékoztatására a hőszigeteléssel elérhető reális eredményekről, mert ilyen téves információkkal egyszerűen döntési helyzetbe sem kerül a háztulajdonos! Azt hiszem, hogy a pontos tájékoztatás minden piaci szereplő közös érdeke.”

¹ Az adatok tájékoztató jellegűek, és épület típusonként jelentős eltérések mutatkozhatnak.

Forrás: Fülöp Zoltán, www.hirnevugynokseg.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?