Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Álom segítette a Henkel Art.Award. magyar győztesét

Hírek 2013. 06. 26.
Kerezsi Nemere
Kerezsi Nemere

Kerezsi Nemere jutott tovább a verseny nemzetközi fordulójába

Kerezsi Nemere képviseli Magyarországot a Henkel Art.Award. nemzetközi művészeti versenyben – erről döntött 2013. június 12-én a hazai művészeti élet három elismert képviselőjéből álló zsűri. A 35 ezer euró összdíjazású, 22 ország művészeinek részvételével zajló kortárs művészeti pályázat győztesét 2013 decemberében hirdetik ki Bécsben.

Az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett művészeti pályázatra 2013. június 7-ig jelentkezhettek a közép- és kelet-európai régió 22 országának kreatív vizuális művészei. Magyarországról 107 pályázó indult el a megmérettetésen, a festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről benyújtott művek között számtalan kiemelkedő és kreatív alkotást szemrevételezett az elismert képzőművészeti szakemberekből álló magyar zsűri, Angel Judit (művészettörténész, a Műcsarnok kurátora), Tatai Erzsébet (az MTA Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa) és Beöthy Balázs (képzőművész, az exindex kortárs művészeti folyóirat főszerkesztője).

Konceptuális sokrétűsége miatt Kerezsi művei közül „A Méhesben” című pályamunkát a hazai bírálók külön is kiemelték. Az installáció, amelyet a művész egy álma inspirált, azt vizsgálta miért a hatszög oldalú rombuszok által zárt sejtépítés az ideális geometriája a munkavégzésnek a méhek esetében. Kerezsi munkájából kiderült, a méhek a háromszögű sejtlapokból létrehozták az ideális hatszöget, de a négyszögű és ötszögű sejtlapoknál már az optimálistól eltérő méretű sejtek jöttek létre.

A Junior Príma-díjas Kerezsi Nemere 2010-ben szerzett DLA fokozatot Magyar Képzőművészeti Egyetemen Doktori Iskolájában, 2011-ben és 2013-ban pedig Derkovits-ösztöndíjat kapott. A szakmai zsűri véleménye szerint munkáját az eredetiség, kidolgozottság, és vizuális-konceptuális összetettség jellemzi, amely jól illeszkedik a nemzetközi kontextusba.

A győztesen kívül öt kivételes alkotót dicséretben részesítettek a bírálók. Blahó Borbála, a Gruppo Tökmag, Hegedűs Eszter, Huszti János és Szabó Péter a Henkel Magyarország Kft. jóvoltából 2-2 darab tiszteletjegyet kapnak a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung (mumok) Ludwig Wien kiállításaira.

A 35 ezer euró összdíjazású pályázatra a 2013 nyarán összeülő nemzetközi szakmai zsűri jelöl öt művészt, a Henkel Art.Award. végső győztesét pedig egy nagyszabású gálaest keretében hirdetik ki Bécsben. Ha Kerezsi Nemere lesz a szerencsés kiválasztott, akkor a 7 ezer eurós fődíj mellett lehetősége nyílik arra is, hogy műveiből saját kiállítást rendezzen hazájában, illetve a bécsi mumokban.

További információ a Henkel Art.Award.-al kapcsolatban:

Forrás: Henkel Magyarország Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipar- és képzőművészek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?