Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Februárban indul a Minősített Passzívház Tervező képzés tavaszi kurzusa

A hétvégi modulokra folyamatosan lehet jelentkezni az Építész Továbbképző weboldalán

Két éve érhető el Magyarországon a tavaszi és őszi kurzusokkal indított Minősített Passzívház Tervező képzés. Az Európai Unió támogatásával kidolgozott eredeti német tananyagot sajátíthatják el magyar nyelven a jelentkezők, akkreditált passzívház oktatók közreműködésével. A képzés modulrendszerű - 9 modulból és gyakorlati műhelymunkából áll. Az egyes modulok külön is látogathatók, aszerint, hogy a jelentkező a passzívház tervezés mely területén szeretne speciális szaktudásra szert tenni, illetve meglévő tudását elmélyíteni.

A képzés nemzetközileg egységes írásbeli vizsgával zárul, a hallgatóknak a német Passzívház Intézet által összeállított vizsgafeladatokat kell megoldaniuk. Aki szeretne vizsgát tenni, s ezzel nemzetközi passzívház tervezői címet szerezni, a kurzus valamennyi modulján célszerű részt vennie.

Passzívház tervező képzés - kik jelentkezhetnek?

A hazánkban kifejezetten népszerű - tavaly a maximálisan befogadható hallgatói létszámmal indított - képzés elsősorban építészmérnökök, épületgépészek, egyetemi hallgatók, épület energetikusok és kivitelezők érdeklődésére tarthat számot, akik a munkájuk során kamatoztatni tudják a megszerzett ismereteket, nemcsak Magyarországon, bárhol a világban. A sikeresen vizsgázó tervezők bekerülnek a Passivhaus Planer c. nemzetközi adatbázisba az elérhetőségeikkel.

A Minősített Passzívház Tervező képzés 2013. évi tavaszi kurzusa 2013. február 8-án indul Budapesten, pénteki és szombati oktatási napokkal. A www.passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal jobb oldali sávjában már láthatók az őszi kurzus tanítási időpontjai is. A modulok részletes tematikája is elérhető ugyanitt. A jelentkezés módjáról, feltételeiről is találnak információkat a képzés weboldalán.

Az 1. modul alapfokú ismereteket ad át a passzívházakról, ezért azoknak is hasznos, akik nem passzívház tervezőként, tanácsadóként szeretnének tevékenykedni a jövőben, "csupán" ismereteiket szeretnék elmélyíteni a témában. A résztvevők áttekintést kapnak passzívház témában, a passzívház alapötletétől kiindulva a házak szerkezeti és épületgépészeti koncepcióján keresztül a Passzívház Tervező Csomaggal (PHPP) történő energiamérleg elkészítéséig. Az 1. modul ismeretanyaga magában foglalja a minőségbiztosítási kérdéseket, a passzívházak minősítési eljárását, az energiahatékony építés legfontosabb elméleti alapjait.

Az 1. modul tartalma:

  • Mi a passzívház, miért építsünk passzívházat?
  • Az épületburok kialakításának különböző szerkezeti lehetőségei
  • Miért és hogyan építsünk légtömören és hőhídmentesen?
  • Az ablak: a passzívház egyik jelentős eleme
  • Szellőztetés energiahatékony szellőztető berendezéssel
  • A kiegészítő fűtés és a melegvízellátás koncepciója
  • Passzívházak minőségbiztosítása és minősítése
  • Az energiamérleg elkészítése a PHPP segítségével
  • Megvalósított épületek - gyakorlati tapasztalatok

Minden modult szakmai továbbképzésként ismer el a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara. A MÉK 2, a MMK 1 kreditpontot ad az 1. modul résztvevőinek.

A képzés tematikája, tavaszi és őszi kezdési időpontokkal

1. modul: A passzívház követelmények - alapfokú tanfolyam - Budapest, 2013. február 8.; Budapest, 2013. szeptember 27.

2. modul: A passzívház épületburok - haladó tanfolyam - Budapest, 2013. február 9.; Budapest, 2013. szeptember 28.

3. modul: Passzívházak hőellátása - haladó tanfolyam - Budapest, 2013. március 8.; Budapest, 2013. október 11.

4. modul: Passzívházak szellőztető berendezései - elméletben és gyakorlatban - Budapest, 2013. március 9.; Budapest, 2013. október 12.

5. modul: Passzívház tervezési csomag (PHPP I.) elmélettel és műhelymunkával - alapfokú szint - Budapest, 2013. április 5.; Budapest, 2013. október 25.

6. modul: Gazdaságos passzívház - haladó szint - Budapest, 2013. május 3.; Budapest, 2013. november 15.

7. modul: A passzívház követelményrendszer alkalmazási módszerei az épületfelújításoknál - haladó szint - Budapest, 2013. május 4.; Budapest, 2013. november 16.

8. modul: A tervezés gyakorlati megvalósítása, minőségbiztosítás - haladó szint - Budapest, 2013. május 31.; Budapest, 2013. november 29.

9. modul: Vizsgaelőkészítő - az elsajátított ismeretek összefoglalása - műhelymunka - Budapest, 2013. június 1.; Budapest, 2013. november 30.

Forrás: Minősített Passzívház Tervező képzés

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?