Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Pályázati lehetőségek a hatékony energiafelhasználás növelésére - Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és KEOP pályázatok

Hírek 2012. 09. 27.

A szeptember 7-én megjelent Magyar Közlöny szerint, hamarosan KEOP pályázatok kerülnek kiírásra megújuló energia felhasználásra és hatékony energiafelhasználás növelésére. Ez többek között az építőipar régen várt fellendülését is elősegítheti Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát készít 2013 nyarára.

A hazai 4,2 milliós épületállomány 70 százaléka felújításra szorul, és ebből minden tizedik esetben már új építés lenne indokolt. Köztudott, hogy az energiafelhasználás 40 százaléka a fűtés és hűtés számlájára írható. 2030-ra a kormányzat célja az épületállomány fűtési energiaigényének 30 százalékos csökkentése, amivel a hazai primerenergia igény több mint 10 százalékkal szorítható vissza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozni kívánt Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2013 nyarára készülne el és egyik legfontosabb eredményeként egy épületenergetikai nyilvántartó rendszer jön létre a felmért épületállomány adatainak nyilvántartására és elemzésére, melynek eredményeivel és adatbázisával egy hatékony támogatási rendszer készíthető el.

A hamarosan megnyíló KEOP pályázatokban a Magyar Közlöny szeptember 7-én megjelent száma szerint 94 milliárd forint pályázható forrás lesz elérhető (1331/2012 IX.7.). Prioritást "A megújuló energiaforrás-felhasználás növelés" és a "Hatékony energiafelhasználás" területei kaptak. Energiahatékonyságra 54 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből 4 milliárd forint használható fel a távhő szektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva. Épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor 23 milliárd forintot, a vállalkozások 7 milliárd forintot használhatnak fel. Ezen kívül 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre a központi költségvetési szervek részére. A prioritás elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, 10-75% közötti arányban. A pályázat hamarosan kiírásra kerül, amely az építőipar régen várt fellendülését is nagymértékben elősegítheti.

Az október 17-18-án megrendezésre kerülő CEP® Expo kiemelten foglalkozik az energetikai felújításokhoz kapcsolódó szabályozással, termékekkel, technológiákkal. A kiállítással egy időben az első napon a „2. Energiahatékony épületek konferencia” a környezettudatos városokkal és az intelligens épületekkel foglalkozik. Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között a finanszírozási lehetőségekről, az önkormányzatok helyzetéről, az építészek és épületgépészek energiahatékonyság eléréséhez kapcsolódó feladatairól valamint innovatív piaci fejlesztésekről piacvezető cégektől. A konferencián előadást tart Nagy Ervin országos főépítész is, a jelen és jövő építészetéről.

Forrás: REECO Hungary Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?