Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

BME - Épitőmérnöki Szakmai Hét - 2012

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezésében idén is megrendezésre kerül az Építőmérnöki Szakmai Hét. A rendezvénynek a Vásárhelyi Pál Kollégium ad helyet, 2012. szeptember 17-20. között.

A Kari Hallgatói Tanács, és az Építőmérnöki Szakkollégium által koordinált rendezvény fő célja, hogy szorosabbá fűzze a szakmában tevékenykedő cégek, a hallgatók és az oktatók kapcsolatát. Kiemelten fontos még, hogy a szakma leendő művelői első kézből ismerhessék meg az iparban használt korszerű technológiákat, kiegészíthessék az egyetemi éveik alatt megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, ezáltal később a munkaadók magasan képzett szakembereket alkalmazhassanak, ezzel is elősegítve az iparág fejlődését.

Idén ismét előadások és versenyek széles palettáját kínáljuk az érdeklődőknek.

A XIII. Hídépítő versenyen az idelátogatók számos kreatívan megtervezett és kivitelezett hídmodell terhelését tekinthetik meg. A modelleket a hatályos hídszabvány szerinti követelmények alapján vizsgáljuk. A szakmában jártas mérnökök segítségével kerülnek elbírálásra a szerkezetek. A terhelés során a hidak lehajlásának egy megadott értékhez kell tartania. Az első három helyezett jelentős összegű pénzjutalomban részesül.

A IV. Beton próbakocka készítő verseny során a résztvevőknek három darab saját receptúrájú szabvány élhosszúságú próbatestet kell létrehozniuk, a szervezők által biztosított anyagokból. A tavalyihoz hasonlóan idén ismét a teherbíráson lesz a hangsúly. A kockákat három napos korukban vizsgáljuk. Az értékelés a kockaszilárdságon túl a versenyzők elméleti teszt eredményén és a beton receptúráján is alapul. Ezúton is köszönjük az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék segítségét a próbatestek elkészítéséhez valamint terheléséhez.

A vállalkozó szellemű hallgatók 4-5 fős csapatokban versengenek a Szakmai Vetélkedőn. A versenyzőknek öt részfeladatot kell teljesíteniük, amelyeket az Építőmérnöki tanulmányok során sajátítottak el. Az első megmérettetés a Pontraállás, amelyen a lehető leggyorsabban kell egy megadott pontra állítani egy teodolitot. Ezek után a csapatoknak egy sínleerősítést kell összeszerelni a kapott alkatrészekből a legrövidebb idő alatt. A következő versenyszám során az építőiparban használandó kőzetek felismerése és a hozzájuk kapcsolódó szaktudás kerül pontozásra. Az Építmény felismerési feladatrészben projektorral kivetített híres épületek képeit kell beazonosítani. Végül a csapatoknak teszt jelleggel kell egy rövid kvízt megoldaniuk.

A hét folyamán a hagyományokhoz híven számos szakmai kirándulással készülünk. A teljesség igénye nélkül néhányat említve:

  • a Pilisvörösvár- Esztergom vasútvonal átépítési munkálatait nézhetjük meg.
  • A Lindab Kft. gyárlátogatást szervez biatorbágyi telephelyére, ahol az érdeklődő hallgatók üzemlátogatás keretében a gyakorlatban megtekintik a vékonyfalú acél szelvények hidegalakításos gyártási folyamatait.  
  • A Rákosy Glass Kft. X. kerületi üzemébe is bepillantást nyerhetünk. Itt testközelből ismerhetjük meg az üveg hagyományos megmunkálását és a legkorszerűbb technológiákat is.
  • Továbbá idén is lehetőség nyílik metró-, és hídlátogatásra is.
A kirándulásokra előzetes jelentkezés szükséges az Építőmérnöki Szakkollégium honlapján: http://szakkollegium.vpk.bme.hu.

Támogatóink jóvoltából számos szakmai előadásra kerül sor. Többek között a zöldtetők szigeteléséről, a projektorientált minőségellenőrzésről, méretező programok gyakorlati alkalmazásáról, az Extradosed hídtípus magyarországi bevezetéséről lesz szó.

A program lezárása hagyományosan egy állófogadás keretei között zajlik, melyen köszönetet mondunk támogatóinknak, sor kerül a díjátadásokra, valamint lehetőség nyílik, hogy egy pohár pezsgő mellett kötetlenül beszélgessen hallgató, oktató, valamint a szakmában tevékenykedő mérnök.

Minderről és az elmúlt évek eseményeiről bővebb információt olvashatnak az Építőmérnöki Szakmai Hét weboldalán: www.sz7.epito.bme.hu. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Forrás: Szakmai hét sajtóanyag

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?