Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Elindult a visszaszámlálás: szombaton 200 fiatal kezdi meg a kreatív munkát a Hello Wood alkotótáborban

Július 21-én a Borsod és Heves megye határán lévő Bánvölgye Táborba költözik 200 fiatal, hogy környékbeli települések hasznára fordítsa alkotó-kedvét. A résztvevőket a Hello Wood szakmai vezetői egy korábban meghirdetett pályázat alapján választották ki. Az idei alkotóhétre végül a legtöbb magyarországi művészeti felsőoktatási képzésről kerültek be diákok, akikhez Ausztriából, Csehországból, Görögországból, Romániából, Libanonból, Mexikóból, Olaszországból és Új-Zélandról csatlakoznak fiatalok. Összesen 10 workshop indul szombaton, amelyeket a kreatív ipar meghatározó szereplői vezetnek, hogy 8 település - Dédestapolcsány, Mályinka, Uppony, Borsodbóta, Bátonyterenye, Beret, Bódvalenke és Szakácsi - kulturális és közösségi életéhez járuljanak hozzá saját eszközeikkel. Az alkotótábort sokszínű eseménysorozat követi, jelen lesz a 20. jubileumi Sziget Fesztiválon, majd októberben kiállítással zárja az évet a Budapest Design Héten. 

"Eljött az a momentum, amikor a Hello Wood valóban az egyik legjelentősebb kreatív műhellyé tud válni. Elértünk egy kritikus tömeget és olyan kreatív szakemberek álltak a workshopjaink élére, akikkel büszkeség és öröm együtt dolgozni.” - mondja  Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója.

A Hello Woodot idén meghatározó szociális szemléletmód hatja át a fa-építészeti workshopot, amelynek 9 csoportját 19 építész vezeti, hogy a települések számára olyan építményeket, installációkat, bútorokat készítsenek, amelyek tervezése során a helyi közösség adottságait és igényeit tartják szem előtt.

  • Az idei Hello Wood szellemiségéhez illeszkedik Pozsár Péter, kurátor (Reflekt Stúdió, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és Kay Strasser (Architecture for Humanity, TU Wien) osztrák építész együttműködése Bereten, amellyel a Reflekt Stúdió és a Romaversitas tavalyi munkásságát folytatva igyekeznek a helyiek életén a saját eszközeikkel javítani.
  • Egy másik csapat, amit a Sporaarchitects építészei vezetnek, abból indult ki, hogy a hangulatos upponyi pince-sorról nyíló jó kilátás ellenére a helyiek azt kevésbé használják, ezért közösségi összejövetelekre alkalmas lugast terveznek építeni az upponyi lakosok számára.
  • Az építész workshophoz hasonlóan fával dolgozik a tájépítész csapat Lenkai Anna Borbála és Angyal Andrea (Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium, Budapesti Corvinus Egyetem) vezetésével, akik GLOCAL IKERPROJEKT néven a külső behatolók, látogatók és a hely viszonyát jelenítik meg. A workshop egyik csoportvezetője Dömötör Tamás a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke lesz.
  • Szintén a szociális gondolat és kreativitás mentén szerveződik a tipográfiai workshop TYPO NINJAS projektje. A tipográfusok helyi közösségi terekkel, vendéglátóipari egységekkel működnek együtt, hogy a település feliratokban megjelenő arculatát esztétikusabbá változtassák.
  • A Medence Csoport upcycling workshopja, amely Terebessy Tóbiás és Buczkó Bence vezetésével árnyékolókat készít majd a fa workshoppal szoros együttműködésben, a technológiai kísérletezésre épül. A csoportvezetők a diákokkal való közös gondolkodás, fejlesztés eredményeként tárnak fel, eddig nem használt, origami és hajtogatási technikák által inspirált merevítési módszereket ponyva és fa anyag felhasználásával.
  • Az új média workshop, a film és a fotó műhelyek mind integráltan kapcsolódnak a többi workshophoz, saját eszközeikkel reflektálva a Hello Woodon és a települések életében zajló történésekre.
  • A Terepkönyv Műhely (irodalom workshop), amelyet a Kolozsvárról érkező Berszán István (Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézet) tart, még be tud fogadni jelentkezőket limitált számban.
  • A nemzetközi Stopmotion animációs workshopon a résztvevők fejleszthetik képességeiket ötvözve a hagyományos és a modern digitális módszereket. Az animációs műhely az alkotótábor utáni héten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stúdiójában folytatja a munkát, ahol magyar, cseh, lengyel és szlovák animátoroktól sajátíthatják el a résztvevők a legújabb technikákat Szabó Zsuzsanna és Papp Károly Kása vezetésével és a bábanimátorok egyik nagymesterének, Barry Purves-nek a közreműködésével.

Az egy hetes alkotótábor július 28-án óriási partival zárul az installációknak helyet adó településeken és a Dédestapolcsányban lévő Majális parkban, amelyet az Élmények Völgye helyi turisztikai egyesülettel közösen rendez a Hello Wood csapata és a tervek szerint a diákok, vezetőik, a környékbeli lakosok és a nagyközönség együtt ünneplik majd a táborban megszületett alkotásokat. A záró napon akcióra készül a Makita szerszámok egy részét biztosító Kisvakond Szaküzlet, akik a rendelkezésre bocsátott dekopír fűrészeket és csavar-behajtókat kedvezményes áron árusítják a fa- és barkács-őrült közönségnek.

A Hello Wood alkotótábort követően a program a MOME Ecolab fenntartható tervezés workshopjával folytatódik Bódvalenkén és megkezdődik a Hello Wood egy hetes építő workshopja a Hajógyári Szigeten. Csakúgy mint tavaly, a Hello Wood csapat óriási meglepetés installációkkal készül a 20. jubileumi Szigetre. Észbontónak ígérkezik a Pozsár Péter által tervezett Tornádó-installáció a Sziget összművészeti helyszínén, a KultúrZónában. Igazi Hello Wood szemléletmódról tanúskodik majd az ókori colosseumok által inspirált, szintén Pozsár Péter tervei alapján épülő, analóg és dia vetítésnek helyt adó fa-építmény, amelynek egyik fő jellegzetessége Szőke Gábor Miklós szobrászművész szobra lesz. A Sziget vizuális kultúráját gazdagítják majd a fa-lécekből készült Tojás-pavilonok is, amelyek Huszár András tervei alapján készülnek és amikben szabadon meditálhatnak az OTP Bank Világzene Party Nagyszínpadhoz látogatók. Miután pedig a Sziget Fesztivál megnyitja kapuit a közönség előtt a Hello Wood minden nap 12 órától kezdődően építészeti és tipográfiai workshopokra hívja a fesztiválozókat, akik a szakma nagyjaival szelídíthetik a fát és a betűket. A Hello Wood 2012 a Toldi Moziban zárul a Budapest Design Hét keretében 2012. október 1-én.

Fontosabb dátumok:

  • 2012. július 20. Hello Wood Junior családi nap - DEMO Tábor 9-14 éveseknek, Bánvölgye Tábor, Dédestapolcsány
  • 2012. július 21-29. Hello Wood alkotótábor, Bánvölgye Tábor, Dédestapolcsány
  • 2012. július 27. A Magyar Építész Kamara tagjainak látogatása a Hello Wood táborban, Bánvölgye Tábor, Dédestapolcsány
  • 2012. július 28. Záróesemény (17.00 - 19.00 az alkotók fogadják a látogatókat a mályinkai, upponyi, borsodbótai és dédestapolcsányi helyszíneken és a Lázbérci víztározónál, 20.00 Ünnepség  Dédestapolcsányban a Majális parkban)
  • 2012. július 27 - augusztus 1. Hello Wood MOME Ecolab alkotóhete, Bódvalenke
  • 2012. július 29 - augusztus 5. A Hello Wood animációs workshopjának budapesti stúdió hete, MOME, Budapest
  • 2012. július 30 - augusztus 5. Hello Wood Sziget installációk készítése, Hajógyári Sziget
  • 2012. augusztus 6 - 13. 12.00 óra Hello Wood workshopok a Sziget Fesztiválon, KultúrZóna, Hajógyári Sziget
  • 2012. október 1. 17.00 óra  Hello Wood kiállítás-megnyitó a Toldi Moziban a Budapest Design Hét keretében (nyitva tartás: 2012. október 1 – október 7. 12:00-23:00)

A Hello Wood hivatalos honlapja: www.hellowood.eu, Facebook oldal

Az alkotótábor címe: 3643 Dédestapolcsány, Külterület 0164/1 hrsz

Forrás: Zerocom

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?